03 травня 2024, п’ятниця

«Гальмівний» Мін’юст або Чому досі триває конфлікт у Бережинці

Міністерство Юстиції України свідомо чи несвідомо гальмує вирішення проблеми рейдерського захоплення земель ТОВ «Нива-2010» в Бережинці, що в Кіровоградському районі. Аби не це гальмування, свідчать зібрані нами дані, конфлікт можна було вирішити значно раніше – без сутичок з правоохоронцями, без заїжджих рейдерів і кількох місяців протистоянь.
Після рейдерської атаки на ТОВ «Нива-2010» (4 травня) його директор, Микола Трибиненко, звернувся до Міністерства юстиції зі скаргою на дії державного реєстратора В. Руденка. У своїй скарзі фермер повідомив Мін’юст про те, що пан Руденко на підставі фальсифікованих протоколів,  в один день змінив засновника ТОВ «Нива-2010», перевів підприємство до  міста  Дніпро, замінив керівника та статут. Згідно зі скаргою Трибиненка, рейдери підробили протоколи загальних зборів товариства, зареєстрували модельний статут, перереєстрували юридичну адресу підприємства з села Бережинка Кіровоградської області, звільнили законного керівника агрофірми і замінили його на підставну особу. 

Ігнорування скарги
Пан Трибиненко подав скаргу до Мін’юсту, підкріпивши її наявними документами, що були виготовлені рейдерами, та попросив запросити його на засідання, де ця скарга мала розглядатися, щоб дати пояснення. Утім, замість запрошення, фермер аж 19 травня отримав наказ Мін’юсту від 16 травня з відмовою у задоволенні скарги. На засідання пана Трибиненка не запросили. Більше того його не повідомили  про дату і час розгляду скарги, а на офіційному сайті Мін’юсту в списку скарг, що розглядаються Міністерством,  інформація про розгляд скарги Трибиненка так і не з’явилася.
У Юстиції пояснили відмову наявною у них інформацією про судовий спір  із такого самого предмета і тієї самої підстави.   При цьому, у Мін’юсті не потрудилися вказати у відмові навіть номер справи, на підставі якої в скарзі відмовилося. 
По-суті, Мін’юст навіть не розглядав скаргу Трибененка, а відмовив фермеру суто з формальних причин. 
–  Справа в тому, що жодної судової справи на момент розгляду скарги пана Трибиненка не було.  – коментує депутат обласної ради, що займається питанням конфлікту в Бережинці, Валерій Кальченко.
Валерій Михайлович пояснює: про наявність судової справи № 804/2876/17 стало відомо з відповіді, що надійшла 16 червняя року засновнику ТОВ «Нива-2010» за підписом директора Департаменту державної виконавчої служби Мінюсту про розгляд його звернення, яке надійшло з Генеральної прокуратури України, стосовно виконання рішення суду. Як з’ясувалося, дійсно, до Дніпропетровського окружному адміністративному суду було подано позов ТОВ «Торговий дім «Дніпромет» до Державного реєстратора Маловисківської РДА В. Руденка за участі  третіх осіб – Компанії FORTRESS OF ANU ASSOCIATION LTD., та ТОВ «Нива-2010» про визнання дій державного реєстратора неправомірними. Ухвалою цього суду від 15.05.2017 року вищевказану позовну заяву було залишено без руху та не прийнято до провадження, а ухвалою від 9 червня вищевказану позовну заяву повернуто позивачу. Таким чином, станом на день прийняття наказу Мін’юсту про відмову в задоволенні скарги від 16.05.2017 року, у судах не прийнято до провадження жодного позову, який би давав підстави для відмови Миколі Трибиненку у задоволенні скарги.
Родина Трибиненків жодних позовів до суду не подавала.
– Вони обрали інший шлях, – коментує Валерій Кальченко. – шлях юридично правильний, адже зміни має скасовувати не суд. а саме Мін’юст. Засновники вірили Мін’юсту, а воно їх «кинуло»

Ігнорування як принцип
Сам Валерій Кальченко ще 15 травня підготував депутатський запит до Мін’юсту стосовно ситуації в Бережинці. 19 травня його запит на засіданні сесії підтримав депутатський корпус Кіровоградської обласної ради. 
У своєму депутатському запиті Валерій Кальченко просив перевірити прозорість роботи ГУ Юстиції в Кіровоградській області та зазначав, що «нерідко, навіть завдячуючи діяльності або бездіяльності органів юстиції, рейдерські атаки є «успішними» та наносять непоправні збитки власникам і громадам».
– За лаштунками вказаних протиправних дій органи юстиції області повинні б були сприяти відновленню справедливості та законності у подібних ситуаціях, коли організовані злочинні структури влилися в органи нотаріату, суддівські структури, виконавчі служби. – звертається Кальченко до Міністра. –  Проте, відзначаємо, що позитивні результати в діяльності Головного територіального управління юстиції в Кіровоградській області від недопущення та боротьби із незаконним захопленням (поглинанням) підприємств відсутні.
Пройшло уже майже два місяці, а відповіді від Міністерства депутат облради і екс-нардеп досі не отримав. 
Повторне гальмування
16 червня засновники ТОВ «Нива-2010» Ігор та Олег Трибиненки звернулися до Міністра юстиції України зі скаргою на дії державного реєстратора В. Руденка, яким вчинено реєстраційні дії з порушенням вимог чинного законодавства України. Завдяки діям цього реєстратора. стверджують засновники, було проведено переоформлення 65 % часток товариства на офшорну компанію, а потім на фірму ТОВ «Дніпромет» (м. Дніпро) та перереєстровано юридичну адресу з с. Бережинка Кіровоградського району Кіровоградської області в м. Дніпро, змінено статут товариства на модельний, незаконно звільнено засновника та директора ТОВ «Нива-2010» Миколу та внесено відомості про нового директора. 
До цього часу скарги братів Трибиненків не розглянуті комісією Мін’юсту, хоча саме Мін’юст, нагадаємо, з легкістю може скасувати внесені зміни і звести конфлікт навколо землі нанівець.
– Окремо хотілося б підкреслити  непрофесійні дії  Головного територіального управління Юстиції в Кіровоградській області під керівництвом Вадима Гуцула. – говорить Валерій Кальченко. – Очільник ГТУЮ рекомендує інший шлях вирішення проблеми і ці непрофесійні рекомендації надав голові обласної державної адміністрації. Згідно рекомендацій, єдиний шлях – вирішення проблеми в суді.  Суди можуть тривати по пів року…  Лише після того, як Мін’юст скасує незаконні  дії державного реєстратора, будуть відновлені законні права дійсних власників ТОВ «Нива-2010» – сім’ї Трибиненків,  через суди треба покарати винних за шахрайство і рейдерське захоплення. 
Станом на сьогодні, через бездіяльність Мін’юсту, ситуація в Бережинці залишається напруженою.  Група народних депутатів від «Батьківщини» намагається змусити Мін’юст і його очільника Павла Петренка працювати – як повідомив нардеп Вадим Івченко, на сьогодні ними уже подано колективний депутатський запит стосовно ситуації в Бережинці.
– Все зараз залежить від порядності керівників Мін’юсту, – підсумовує депутат облради Валерій Кальченко.
Ігор Осадчук
Ілюстрації – Сектор комунікації поліції Кіровоградської області
korupciya.com, batkivschina.com, "Златопіль"
«Гальмівний» Мін’юст або Чому досі триває конфлікт у Бережинці
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований