01 травня 2024, середа

Комунальники Кропивницького не виконують закон “Про доступ до публічної інформації”

Ряд комунальних підприємств Кропивницького ігнорує вимоги Закону України "Про доступ до публічної інформації". Про це у своєму блозі на Златополі пише регіональний представник Інституту масової інформації в Кіровоградській області Павло Лісниченко.
Як зазначає автор, однією з головних законодавчих норм, якої частенько недотримуються комунальні підприємства Кропивницького, є зобов‘язання надати відповідь на інформаційний запит не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту. Посилаючись на значну кількість даних, які необхідно обробити для надання відповіді, вони продовжують строк розгляду запиту до 20 робочих днів. Інколи, однак, відповіді дочекатись не вдається, оскільки, на думку представників комунальних підприємств, «запит було надано у невідповідній формі». Мова наразі йде про електронні листи та телефонні дзвінки, які керівництво кропивницьких житлово-експлуатаційних організацій та аварійно-диспетчерської служби чомусь частенько не вважає офіційним запитом.
Представником ІМІ в регіоні було направлено по 4 інформаційні запити до кожного з комунальних підприємствміста . Аби відповіді надавались саме як рядовому громадянину, а не журналісту, кожен новий лист відсилався з нової електронної пошти, від імені реальних людей, що допомагали у даному дослідженні. За два місяці вдалося сформувати своєрідний рейтинг підприємств, які порушують ЗУ "Прпо доступ до пубілчної інформації", зважаючи на кількість відповідей на подані запити.
На третьому місці, з показником 3 відповіді на 4 листи, причому одна з них з двотижневим запізненням, опиняється Комунальне підприємство «Кіровоградська аварійно-диспетчерська служба». Цікаво, що на телефонні дзвінки з проханням надати інформацію служба реагує набагато краще. Скоріш за все це можна пояснити специфікою роботи підприємства та наявністю власного прообразу кол-центру.
На другому місці опиняється КП «Житлово-експлуатаційна організація №3» яка на даний момент надала лише 2 відповіді на 4 інформзапити. 
– Враховуючи зміни у керівному складі, ряд скандалів навколо роботи даного підприємства та загалом часті скарги колег результати не дивують. – пише Павло ЛІсниченко.
"Почесне" ж перше місце у даному анти-рейтингу займає КП «Управління будинками Кіровоградської міської ради» яке не відповіло на жоден інформаційний запит. 
– Враховуючи закритість даного підприємства, відсутність офіційного сайту, інформації щодо діяльності, публічної звітності та небажання надавати відповіді у встановлений законом спосіб я не бачу іншого виходу як позиватись до даного підприємства до суду. Це, до слова, також є вашим правом адже доступ до інформації є законодавчо закріпленим правом кожного громадянина України. Не бійтесь відстоювати його, навіть якщо для цього доведеться звертатись до суду. – зазначає Павло Лісниченко.
Окрім порушень закону, комунальники часто досить закриті: інформації про комунальні підприємства, що знаходяться у віданні міськради, знайти практично неможливо – лише  частково інформацію, а точніше перелік відповідних підприємств та їхні електронні адреси, було віднайдено на сторінці головного управління житлово-комунального господарства та й то лише у розрізі підпорядкованих йому КП.
Ілюстрація – pik.cn.ua
Комунальники Кропивницького не виконують закон “Про доступ до публічної інформації”
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований