04 травня 2024, субота

На Маловисківщині стурбовані збільшенням захворюваності на туберкульоз

Показник захворюваності на туберкульоз на  території Маловисківського району  у минулому році  значно перевищив середньо обласний. На переконання  головного лікаря Маловисківської ЦРЛ депутата обласної ради Костянтина Чурпія, однією з причин зростання захворюваності на цю та деякі інші тяжкі хвороби є те, що жителі  міста, селища і сіл часто нехтують елементарною профілактикою, недостатньо дбають про власне здоров`я і тому в ряді випадків звертаються до медиків уже отоді, коли дуже важко щось протидіяти хворобам.
Нині у структурі загальної смертності, як і в минулі роки, на першому місці хвороби системи кровообігу, що є закономірним в умовах різкого постаріння населення. Але в загальній смертності великий відсоток займає онкопатологія, який можна зменшити при умові своєчасної діагностики і лікування.  Костянтин Чурпій переконаний, що на Маловисківщині є всі можливості для проведення діагностики основних онкозахворювань, але використовуємо ми їх не повністю. 
Аналізуючи причини смертності у працездатному віці, маю зазначити, що смертність від серцево-судинної патології складає 46,7%, онкозахворювань 15,9%.
Що ж до туберкульозу, то  з року в рік в районі констатуємо зниження кількості профілактичних флюорографій. Найгірше ця  робота у 2017 році проводилася по Смоліному – оглянуто  570 на 1000 осіб  населення (тут проживає майже 9 тис. осію), при середньорайонному показнику 645 осіб. І хоча ми кажемо про значне зниження захворюваності на туберкульоз, слід зазначити, що 14 випадків,  або 56% виявлено у тих, хто два і більше років не проходив флюорографію, а  21 випадок – 84% – у непрацюючих. Тобто, про системні обстеження, які дали б чіткішу картину, говорити зарані. Скажімо, про яке  різке зниження захворюваності можна говорити на Хмелівській дільниці – в три рази, коли там свого часу було  вогнище туберкульозу і поширеність залишається вищою районного показника, і в два рази вище ніж по Україні?! Жодного випадку туберкульозу не виявлено на Великовисківській, Смолінській  і Оникіївській дільницях, що викликає великий сумнів, якщо знати реальну ситуацію. Адже загалом  смертність від туберкульозу зросла по району  в 1,7 раза і вона перевищує обласний показник. Така статистика не може бути, коли знижується захворюваність і росте смертність. Ми просто недостатньо виявляємо туберкульоз, особливо в ранніх стадіях. Нажаль недостатнє обстеження на туберкульоз і несвоєчасне його виявлення призвело до росту кількості ускладнених  форм туберкульозу з 25 до 28%.
За словами Костянтина Чурпія, незадовільно проводилася робота по ранньому виявленню туберкульозу і  шляхом  такого методу, як бактеріоскопія. За 2017 рік проведена лише 101 бактеріоскопія, а за дев`ять років кількість обстежень зменшилася в 15 разів. Та і результативність бактеріоскопії дуже різна, і це залежить від того, кого медики  обстежують .
"Не проводилася ця робота зовсім по Оникіївській амбулаторії і майже не проводилася –  по Хмелівській і Великовисківській лікарських амбулаторіях.
Як і раніше, не направляють на флюорографічне обстеження  людей районний центр зайнятості,  управління пенсійного фонду, управління соцзахисту, хоча, як бачимо по статистиці, туберкульоз якраз виявляється у тих контингентів, які є клієнтами цих служб. 
Тож потрібно збільшити відсоток обстежених флюорографічно, особливо непрацюючих груп населення, в тому числі – шляхом бактеріоскопії. Своєчасно виявляти хворих на заразні форми туберкульозу, а правильніше – виявляти всіх на ранніх стадіях захворювання, пропаганда здорового способу життя, для цього маємо всі можливості. Але це повинні робити не лише медики, а всі разом",- переконаний головний лікар Маловисківської ЦРЛ Костянтин Чурпій. 
Нажаль, свого пересувного  флюорографа Маловисківщина з населенням  у майже 40 тисяч осіб, на сьогодні не має. А запросити приїхати за графіком такий спецавтомобіль з обласного центру чи з іншого  якогось району, де така техніка і обладнання є – не так то й просто. Адже, як правило, там   флюорограф без роботи не простоює, має дуже щільний графік і Малої виски, Хмельового чи Смоліного  у ньому поки що не передбачено. 
Фото: Златопіль
На Маловисківщині стурбовані збільшенням захворюваності на туберкульоз
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований