01 червня 2024, субота

На Маловисківщині заслужений працівник культури України вклонився до земляків піснею (ФОТО)

Творча зустріч  відомого композитора, заслуженого працівника культури України , засновника  Маловисківської музичної школи і  хорової капели, уродженця  Малої Виски  Павла Бровченка, який цими днями відзначив своє 80-ліття, пройшла  в районному будинку культури. 
Це була своєрідна презентація його нової книжки «Уклонюсь піснею», до якої увійшли  вокально-хорові твори, написані у співпраці з братом, письменником Володимиром Бровченком та поетами з Кіровоградщини.
Як зазначив провідний методист РБК Вільям Кириленко, який вів творчу зустріч, 80 років життя композитора – це присвята землякам, рідному краєві, українській культурі. Адже творчий «багаж» Павла Яковича  говорить сам за себе – високе звання заслуженого, успішне хормейстерство, визнання на республіканських фестивалях у 70-80-х  роках , до десятка книжок, до сотні –  публікацій на теми духовності.. 
Відтак і сама розмова з автором музики відбувалась у тісному контексті з особистим життям П.Бровченка в діалозі про витоки його творчості, роль родин у становленні як композитора, співпрацю з братом Володимиром – відомим українським письменником. Зокрема, звучали спогади про те, як у Малій Висці, завдяки ентузіазму і  наполегливості  П.Бровченка  створювалась і  розбудовувалась та приростала учнями музична школа, коли в третій школі активно діяло кілька учнівських хорів, а  у співпраці з братом  було написано гімн рідної школи, коли про співочі здобутки маловищанської капели, яку він створив і тривалий час очолював, знали далеко за межами  Кіровоградщини, а пісні на слова брата співалися і за океаном і в діаспорі…
Окрасою зустрічі  стали пісні із згаданої збірки, що їх  виконував сам автор музики, а також у дуеті з композитором – земляком  Петром Лойтрою. Заспівав для ювіляра і дует у складі Петра Лойтри та Ростислава Кірілова, вчителя  за фахом, але  поета за станом душі одного з сіл Маловисківщини.
Оплески залу супроводжували виконання кожної пісні, що звучали  у «живому» виконанні в супроводі  фортепіано (акомпонував сам композитор) чи баяна (Петро Лойтра).
Цікавою сторінкою зустрічі  стала відеопрезентація з життя композитора, яку він сам і коментував (технічну допомогу надали працівники районної бібліотеки, які також оформили  тут же в залі  книжкову виставку з творів  П.Бровченка).
Про взаємини і співпрацю з  митцем говорили  начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Любов Левченко, історик Іван Мельник, активіст ветеранського руху поет Стас Пуцик,  редактор  місцевої районної газети Володимир Тільнов,  поетеса Валентина Кондратенко -Процун, гостя , поетеса з Добровеличківки Наталя Природня, вчитель історії, громадська активістка Олена Мазур.
Зустріч тривала  більше двох годин  і  пройшла в атмосфері щирості і відвертості.  А на добру згадку про неї гості змогли  одержати із рук  автора по примірнику книжки,  якою він і уклонився  своїм землякам, звітуючи про свій черговий творчий доробок. 

Фото: Златопіль

На Маловисківщині заслужений працівник культури України вклонився до земляків піснею (ФОТО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований