19 квітня 2024, п’ятниця

Решту до останньої копійки не видаватимуть: що чекатиме на кропивничан у магазинах (ІНФОГРАФІКА)

З 1 липня зміниться порядок розрахунку за оплату товарів у фінансових установах, магазинах і супермаркетах. Це пов’язано зі вступом у силу постанови Правління Нацбанку України «Про оптимізацію обороту монет мілких номіналів», у зв’язку з чим монети номіналами 1 коп, 2 коп, 5 коп і 25 коп не будуть більше карбуватися і поступово виведуться з користування. На підставі цього банки й точки роздрібної торгівлі отримають право не видавати клієнту або покупцю решту до останньої копійки.
Суми будуть округлюватися до останнього нуля, тобто в межах 10 коп. Правила округлення ідентичні тим, яким навчають у школі. Наприклад, якщо число, вказане в чеку, закінчується на 1,2,3 чи 4, округлення відбуватиметься в менший бік. Якщо ж сума закінчується на 5,6,7,8 чи 9 – у більшу.
Нові правила стануть помітними не одразу
Недивлячись на те, що нові правила розрахунків готівкою вступають у силу 1 липня, зміни помітять не так швидко. Справа в тому, що Нацбанк поки що вирішив не вилучати з обігу монети мілких номіналів. А це означає, що покупці мають право продовжувати розраховуватися мілкими монетами, а продавці зобов’язані їх приймати. Аналогічно продавець також зможе використовувати монети мілких номіналів, якщо такі є в касі, під час видачі решти клієнту. У таких випадках про округлення чеків не може бути й мови.

Заради економії
Експерти Нацбанку запевняють, що так звана грошова реформа запроваджена заради економії бюджетних коштів, які щорічно витрачаються на випуск нових грошей і їх розповсюдження. Відтак планують зекономити понад 90 млн грн в рік.
Нагадаємо, що з метою тієї ж економії Нацбанк замінив мілкі паперові гроші металічними. У цьому році в обігу вже з’явилися нові монети номіналом 1 і 2 грн. У подальшому планується карбування монет номіналом 5 і 10 грн. А ось переходити з паперових купюр на пластикові, як у багатьох країнах світу, Нацбанк не планує. Як обгрунтовують фахівці, для виготовлення пластикових коштів потрібно повністю змінювати обладнання Монетного двору. А буквально лише кілька років тому всі верстати були модернізовані і відповідають вимогам, у тому числі якості й ступеню захисту. 
 

Решту до останньої копійки не видаватимуть: що чекатиме на кропивничан у магазинах (ІНФОГРАФІКА)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований