19 травня 2024, неділя

МАФова «пухлина» з метастазами на клумбах

Ми з гордістю називаємо наше місто «Маленьким Парижем» і цим заманюємо знайомих з інших міст приїхати до нас, щоб помилуватися вишуканою архітектурою. Та доволі часто гості Кропивницького замість естетичної насолоди від міста отримують зовсім протилежні враження. Насамперед, їх просто шокують брудні вулиці і жахливі дороги, а ще – величезна кількість різноманітних яток, ларьків та кіосків, які хаотично розміщені по всьому місту в усіх можливих місцях. І навіть на тротуарах та квітниках! І тоді  вони порівнюють Кропивницький зовсім не з європейською столицею, а з 7-им кілометром наприкінці 90-х років. Погодьтеся, що ці незліченні різнотипні МАФи (малі архітектурні форми) або ж тимчасові споруди (ТС) – це не та архітектура, якою хотіли б милуватися мешканці та гості обласного центру! 
Звісно, тимчасові споруди, що розміщені на кожному кроці, дуже зручні для покупців. Пройшовши буквально кілька метрів, наприклад по площі Богдана Хмельницького, можна придбати абсолютно все – від хліба до шкарпеток. Та, як з’ясувалося, переважна частина цих ТС розміщена незаконно. Їх власники не мають належним чином оформлених  прав на користування земельними ділянками комунальної власності для розміщення ТС. Відповідно, й не сплачують ані копійки до міського бюджету за їхнє розміщення. 
Щоб зрозуміти,  чому так відбувається і хто в міській раді закриває на це очі, ми звернулися до керівника фракції ВО «Батьківщина» в міській раді Олександра Цертія.
Перша проблема в тому, що у нас досі не розроблена комплексна схема розміщення тимчасових споруд з архетипами, в якій мали б бути чітко визначені дозволені місця для їх розміщення в місті та вимоги до зовнішнього вигляду, оформлення, необхідних інженерних комунікацій, санітарного стану тощо. А тому ця  МАФова «пухлина» дуже швидко поширюється в нашому місті в абсолютно непередбачуваних місцях. Друга проблема стосується неналежного оформлення дозвільних документів на розміщення ТС на землях комунальної власності. Підприємці, маючи лише паспорти прив’язки ТС, не оформивши права на користування земельними ділянками під ними, на підставі непрозорих домовленостей із певними чиновниками – продовжують самовільно встановлювати тимчасові споруди і активно вести свою підприємницьку діяльність.
– Я не проти МАФів, – продовжив депутат, – це можливість одним заробляти, а іншим купувати товари у зручних для них місцях. Проте, все повинно бути чітко визначено, документально врегулювано і не псувати архітектурний та естетичний  вигляд міста. В першу чергу, необхідно розробити комплексну схему розміщення і визначити  архетипи тимчасових споруд.  Центральну та історичну частини міста потрібно повністю звільнити від ТС (МАФів). А тимчасові споруди, на які власники не мають усіх дозвільних документів і не сплачують за їх розміщення коштів до міського бюджету – повинні бути демонтовані. А ще важливо, щоб, усі рішення по земельним питанням щодо розміщення ТС обговорюватися з громадою і приймалися депутатами на комісіях та у сесійній залі, а не в кабінетах чиновників.
Саме такий проект рішення про врегулювання розміщення ТС в місті я розробив і виніс на засіданні останньої сесії. Та  депутати нинішньої більшості (Нашого Краю, Опозиційного Блоку і Рідного Міста) прогнозовано не підтримали  цей проект рішення, який мав би впорядкувати розміщення тимчасових споруд в місті і навести лад у цій сфері. Також  не проголосували за нього депутати від УКРОПу, представники якого очолюють управління торгівлі і управління економіки в міській раді. Питання – чому? Висновки робіть самі і аналізуйте, чиїм лобі є МАФи в Кропивницькому.
Ольга Швиденко
 
 

МАФова «пухлина» з метастазами на клумбах
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований