18 травня 2024, субота

Фальшиві гроші на Кіровоградщині: де найчастіше трапляються і як розпізнати підробку

За 2017 рік у Кіровоградській області на один мільйон справжніх банкнот гривні припадало близько 3,6 штуки підробок.  Виявилося, що найчастіше підробляли купюри номіналом 500 гривень.

Сайт «Златопіль» вирішив дізнатися у прес-службі Національного банку України, де найчастіше мешканці Кіровоградщини можуть отримати фальшиві гроші, як відрізнити підробку від справжньої купюри і що робити, якщо в гаманці з’явилась підробка.

Які банкноти підробляють найчастіше?

Результати 2017 року свідчать про збільшення фактів виявлення підроблених банкнот номіналом 500 гривень. Переважно це банкноти старого зразка 2006 року. Їх кількість становить 61% від загальної кількості вилучених підробок національної валюти в Україні.

З обігу також вилучалися підроблені банкноти інших номіналів: 200 гривень, 100 гривень, 50 гривень.

Здебільшого підроблені гривні виготовлялися з використанням копіювальної або комп’ютерної техніки, зокрема струминних та лазерних принтерів. Інколи для цього застосовували поліграфічне приладдя. 

Що стосується підроблення іноземної валюти, то найчастіше в минулому році підробляли долари, євро та російські рублі.

У яких місцях існує найбільша ймовірність отримати підробки?

Найчастіше виявлені підроблені банкноти збувалися через каси закладів швидкого харчування, супермаркетів, метрополітену тощо. У 2017 році також були випадки потрапляння підробок до кас банків через програмно-технічні комплекси самообслуговування та банкомати з функцією приймання готівки.

Як розпізнати фальшиві банкноти?

У переважній більшості підроблені банкноти гривні виготовляються з використанням копіювальної або комп’ютерної техніки, зокрема струминних та лазерних принтерів. І якщо просто уважно роздивитися банкноту, можна одразу відрізнити підробку від справжньої банкноти.

На банкнотах національної валюти України передбачено елементи захисту для візуального контролю населенням. Щоб розпізнати можливі підроблені банкноти гривні, необхідно добре знати ці елементи захисту.

Первинним засобом перевірки справжності банкнот є водяні знаки – зображення, що видимі під час розглядання банкноти проти світла.

По-перше, це багатотоновий водяний знак – зображення портрета, що повторює портрет, надрукований на лицьовому боці банкноти.

По-друге, світлий елемент водяного знака – зображення цифрового позначення номіналу або графічного знака гривні.

Наступними елементами захисту банкнот для візуального контролю населенням є:

занурена в товщу паперу захисна стрічка, на якій розміщуються позитивні і негативні тексти та мікротексти;

рельєфні зображення на поверхні банкнот, що визначаються пальцями рук на дотик. Ці зображення забезпечуються спеціальним видом друку, при якому фарба на папері лягає випуклим шаром і легко визначається при дотику;

приховане зображення – зображення цифрового позначення номіналу, що стає видимим під час розглядання банкноти під гострим кутом зору до джерела світла;

наскрізний елемент (суміщене зображення) – це  зображення, усі елементи якого, що виконані з лицьового та зворотного боків банкноти, збігаються та доповнюють один одного під час розглядання банкноти проти світла;

зображення, виконані оптично-змінними фарбами, що змінюють колір при розгляданні банкноти під різними кутами зору.

У разі сумніву щодо справжності грошових знаків, банки направляють їх на дослідження до уповноважених підрозділів Національного банку України.

За результатами цих досліджень клієнтам відшкодовують відповідну суму грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми та платіжними.

Підроблені банкноти національної та іноземної валюти вилучаються без відшкодування їх вартості. Про їх вилучення повідомляється Національній поліції України. Підробки в установленому порядку передаються уповноваженим працівникам поліції для проведення розслідувань.

Фото: market.korupciya.com

 

Фальшиві гроші на Кіровоградщині: де найчастіше трапляються і як розпізнати підробку
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований