19 квітня 2024, п’ятниця

У Кропивницькому відтворили перебування на Кіровоградщині Українських Січових Стрільців (ФОТОРЕПОРТАЖ)

IMG-8139
Сьогодні, 16 жовтня, з нагоди старту проекту "Галичина і Подніпров’я 1918-2018. Відновлення національних зв’язків", присвяченого 100-річчю перебування на Кіровоградщині Українських Січових Стрільців, в обласному центрі реконструювали події прибуття Січових стрільців на вокзал Єлисаветграду, повідомляє кореспондент сайту Златопіль.

Проект реалізується Івано-Франківським академічним обласним українським музично-драматичним театром ім. І.Франка за підтримки Українського Культурного Фонду.

У 2018 році виповнилося 100 років з часу прибуття і перебування на території Кіровоградської області Українського добровольчого легіону – Українських січових стрільців (УСС). Цей невеличкий відтин часу залишився у спогадах жителів тодішнього Єлисаветграду як один з найсвітліших в історії міста. Прибулі з метою поліцейського нагляду галицькі легіони змогли створити атмосферу взаємної довіри та дружби з місцевим населенням.

Армія Січового Стрілецтва великою мірою складалася з представників галицької інтелігенції: актори, педагоги, музиканти, художники, письменники – усі вони радо взялися за культурно-просвітницьку та ідеологічну роботу на теренах Єлисаветградщини.

"Сьогодні кожна мисляча людина усвідомлює, що ми живемо в епоху глобальних змін в Україні та світі, як у плані геополітичних процесів, так і у свідомості суспільства. Театр ніколи не стояв і, в принципі, не може стояти осторонь процесів і явищ сучасного світу, адже, по суті, він є виразником думок, настроїв, передчуттів та навіть пророцтв свого народу. У час, коли нашу країну роз’їдає війна та внутрішні кризові явища, театр веде свою вперту війну проти роз‘єднуючих націю факторів. Щирою мовою мистецтва ми прагнемо нагадати вам і собі про ті найсокровенніші морально-духовні константи, які у всі часи та лихоліття допомагали людям залишатися людьми, долати страхи і захищати свої переконання. Проект "Галичина і Подніпров’я 1918-2018: Відновлення національних зв’язків", присвячений 100-річчю перебування на Кіровоградщині Українських січових стрільців та підтриманий Українським Культурним Фондом, стане скромним внеском нашого колективу у справу воз‘єднання України", – зауважив автор ідеї Ростислав Держипільський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У рамках проекту відбудуться круглий стіл на тему "Популяризація ідеї духовної єдності в культурному різноманітті Центральної і Західної України", вистави та зустрічі і дискусії за участю творчого колективу Франківського драмтеатру.

 Колектив презентує шість постановок Ростислава Держипільського, які по праву вважаються одними з кращих у репертуарі театру: оперета Івано-Франківського композитора та січового стрільця Ярослава Барнича "Шаріка, або Кохання січового стрільця", драма-концерт лемківської пісні Галини Баранкевич "Вигнані з раю", феєрія-бурлеск "Енеїда" І.Котляревського, притча-ораторія "Вона – Земля" за В.Стефаником, драма-реквієм "Нація" та драма "Солодка Даруся" за книгами М.Матіос.

IMG-8115
IMG-8111
IMG-8132
IMG-8121
IMG-8181

IMG-8166

Фото: Златопіль

 

У Кропивницькому відтворили перебування на Кіровоградщині Українських Січових Стрільців (ФОТОРЕПОРТАЖ)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований