28 вересня 2024, субота

Проблему Кіровоградського кібернетико-технічного коледжу вирішено

Сьогодні, 7 серпня, у Кіровоградському прес-клубі реформ відбулася спільна прес-конференція наородного депутата України Олександра Горбунова, ректора КНТУ Михайла Черновола та директора Кіровоградського кібернетико-технічного коледжу Олександра Токарева. Тема прес-конференції – ситуація з видачею дипломів бакалавра 53 випускникам Кіровоградського кібернетико-технічного коледжу, повідомляє коресмпондент Златополя.
Нагадаємо, у студентів Кіровоградського кібернетико-технічного коледжу виникли проблеми з отриманням дипломів бакалавра.
Як повідомили учасники сьогоднішньої прес-конференції, завдяки сприянню народного депутата України Олександра Горбунова та безпосередній допомозі ректора КНТУ Михайла Чорновола, проблему вдалося вирішити позитивно: під своє крило студентів прийняв КНТУ – 33 студенти спеціальності "Фінанси та кредит" днями отримають дипломи бакалаврів в КНТУ (уже відомі номери дипломів), а 20 студентів-програмістів стали студентами четвертого курсу цього вузу. Цоправда, трьох із цих двадцяти ще потрібно знайти – немісцевих студентів КТК сьогодні шукають в Новоукраїнському районі, за місцем проживання, та запросять здати документи в КНТУ. 
Випускники КТК не одинокі в своїй біді
– До мене звернулися 54 людини. Я був здивований бачити в приймальні народного депутата одразу таку кількість людей. – зізнався народний депутат Олександр Горбунов. – Чому ми вийшли сьогодні на прес-конференцію: перш за все, іще раз розставити усі крапки над "і". Моя задача, як народного депутата, не допустити таких ситуацій в подальшому. На жаль, ця ситуація – не єдина в Україні: більше 10 подібних проблем існує зараз. Є велика кількість питань до нашої освіти. Я думаю, ні для кого не секрет, що, не залежно від форми власності навчального закладу, до усіх них має бути один підхід.На жаль, сталося так, що саме державній формі освіти дали привілегії. а комунальним і приватним навчальним закладам – менше уваги. У мене питання до представників і керівників нашої освіти – міської і обласної, тому що рік, коли навчальний заклад не мав ліцензії, рік діти, батьки сплачують кошти за договорами своєчасно в комунальний заклад і ні в кого не виникло питання "Як ми їх будемо випускати? Що буде з ними?". Єдине, що пропонували на першому етапі наших переговорів керівники і представники міністерства, – те, що дітям доведеться перевчатися.Нам довелося піднімати усі можливі і неможливі зв'язки, усіх "замів" і добиватися вирішення питання. На жаль, перший лист, який прийшов на дператамент освіти ОДА був негативним: вони не вирішили цю проблему. Довелося переконливо, я підкреслюю, переконливо, вимагати, щоб це питання вирішилося. У спаву втрутився Мінюст… Я вдячний своїм колегам, перша за все – главі парламентського комітету з питань освіти і науки Лілії Гриневич за допомогу, адже без її участі нам було б складно. На сьогодні вдячний і тим заступникам міністра, які все-таки змогли "переламати і довести", вдячний Міністерству юстиції, яке вчасно надало дозвільні документи, аби ми могли продовжити термін вступу цих дітей. На сьогодні, в принципі, проблему уже вирішено.  Що хотілося б відмітити: немає взаємодії між чиновниками. Проблему можна вирішувати, її необхідно вирішувати, але не можна проблему приховувати. Це те, що насторожує, в першу чергу, мене. Невже у нас не знали ні міський відділ освіти ні департамент освіти ОДА про те, що відбувається. Батьки не мають питати у вузу його документацію – це не їхня робота.Ми або довіряємось навчальному закладу, або ні. Мені б дуже не хотілося, щоб подібні ситуації сталися б іще десь.
Як повідомив директор Кіровоградського кібернетико-технічного коледжу Олександр Токарев, на сьогодні 33 випускники-"фінансисти" перевдені в КНТУ. Усі вони успішно здали атестацію.
– Завтра вони зустрічаються в КНТУ і їм уже присвоєні номери дипломів.  – повідомив директор КТК
Щоправда, з самими дипломами доведеться кілька днів почекати – все залежить тепер від типографії, де їх замовили. 
– З "програмістами" ситуація дещо складніша. – продовжує директор КТК. – Але, тим не менше, 17 із 20 випускників написали заяви про переведення в КНТУ. Вони туди перевдені і нині вже є студентами КНТУ. Є три особи, яких ми просто зараз не можемо знайти.
За словами Токарева, ці троє – немісцеві, тому заступник директора КТК поїхав сьогодні в Новоукраїнський район, за місцем проживання студентів, аби знайти їх і запропонувати альтернативу.
– Коли така створилася ситуація, – взяв слово ректор КНТУ Михайло Черновол, – і ми про це дізналися зі дзвінка Олександра Володимировича (Горбунова – ред.), ми прислухалися. Звичайно, ситуація виняткова і надзвичайна. У першу чергу тому, що залишалося дуже мало часу. Звернувся Олександр Володимирович до Міністерства, потім коледж почав слати листи, я дав свою згоду… Маю сказати, що університету не дуже вигідно в фінансовому плані так робити: нам краще було б взяти студентів на 4-ий курс, щоб вони рік у нас понавчалися, кошти заплатили… Але розуміючи стан справ, що це долі дітей, ми "фінансистів" перевели на четвертий курс тільки уже для здачі державного іспиту, атестації. Міністерство дало нам дозвіл перевести їх на кінець навчального року – залишилось лише здати державні іспити і отримати диплом.
За словами Михайла Івановича, робота ішла "в авральному режимі": 31 липня вони отримали дозвіл, а 1 серпня, у суботу, уже почали працювати. Виладачів доводилося відзивати з відпусток, аби провести державні іспити. Довелося багато працювати з комп'ютерною системою. На сьогодні, через тиждень,  практично вже дипломи є.
– Номери дипломів отримані, – каже Чорновол, – всі вони в електронній  базі. Залишилася тільки робота типографії. Це максимум – 5 дінв. Те, що є номери дипломів, дає нам можливість вводити ці номери в електронну базу і приймати документи від цих дітей на наступний термін навчання на магістра або спеціаліста. Нам дозволили продовжити термін прийому документів на магістра та спеціаліста і проводити вступні іспити. Завтра будуть збори, після яких випускники змоужть написати заяву, якщо хочуть, щоб вступати до нас.
Михайло Іванович також пояснив, чому програмістам в КНТУ не змогли також дати дипломи КНТУ, а відправили на ще оди рік навчання.
– Тут дуже така формальна причина: спава в тому, що програмісти навчалися за напрямком "Програмна інженерія". У нас в університеті такого напрямку немає – є "Комп'ютерна інженерія". Вони дуже близькі, але формально – різні спеціальності. Прогамісти ідуть на четвертий курс (адже різні навчальні плани), доздадуть академрізницю і вже потім. після четвертого курсу, отримають диплом бакалавра.
Як так вийшло і як далі з КТК
Директор Кібернетико-технічного коледжу говорить, що в них лишилися ті ж самі спеціальності – "Фінанси та кредит" і "Програмне забезпечення":
– У нас є ліцензія на 10 років, яку ми отримали у лютому цього року. – говорить Олександр Токарев. – Якщо у когось виникло питання, як так вийшло з ліцензію на бакалавра, я відповім. У період вступної кампанії-2014 вийшов новий Закон Про освіту. У тому році в нас закінчувалася ліцензія на молодшого спеціаліста і на бакалавра одночасно. Бакалаври були прийняті у нас, після наших же "молодших спеціалістів", у 2013 році. ТОбто, вони уже закінчили перший курс бакалавра. У 2014 році ми почали проводити кампанію по акредитації усіх цих спеціальностей. У Міністерстві – новий закон прийшов, старий закон пішов. Основна маса питань вирішувалася, але коли питання торкнулося саме бакалаврів. нам сказали: зараз перехідний період, поки не час. Ми з успіхом протягом року захисщали "молодшого спеціаліста", з яким також була така ж ситуація, як і з бакалавром: діти вчилися, вступили, але в них теж не було поки ліцензії. Нам продовжили ліцензію 2010 року. У кінцевому результаті, коли захистили молодших бакалаврів, по базі даних у нас бакалаври проходили цілком і повністб і вже коли людям необхідно було отримувати дипломи, база даних видала, що ми не маємо права видвати дипломи, посилаючись на те, що у нас немає ліцензії. Але, настільки я розумію, ліцензія дає право НА ПРИЙОМ, тому мені не зрозуміло, що відбулося… Сертифікат підтягується по базі даних, а решта – я не берусь судити… Одне хочу сказати: завдяки Олександру Володимировичу і Михайлу Івановичу, ми вийшли з цієї ситуації. Для нас це буде дуже великий урок. Збоїв уже не буде: є ліцензія, є сертифікат.
Як зазначив Михайло Черновол, новий Закон, який вийшов у розпал вступної кампанії, переплутав усі карти. Багато перехідних положень його, наприклад, досі не працюють. Наприклад, пооложення про розпорядження ВНЗ власними коштами – для цього необхідні суттєві зміни в Законодавстві, яких немає. 
Недосконалість введення Закону в дію викликає багато проблем
– Є норма, наприклад, що коледжі не можуть випускати бакалаврів, Наші коледжі в структурі КНТУ не видають такі дипломи, але були коледжі, які, попри заборону, видавали дипломи бакалаврів.

Управління пофігізму 

І депутата і освітян і журналістів відверто дивував факт пофігізму місцевих управлінців від освіти. Більше того, ще не так давно в коментарі інттернет-виданню "Гречка" місцеве управління освіти всіляко відхренщувалося від проблеми КТК і заявляло, що просто іде затримка з друком дипломів. Чому вводили журналістів в оману чиновники зацікавило не тільки самих представників ЗМІ, але й нардепа Горбунова. Він пообіцяв, у разі відсутності адекаватної відповіді від чиновників, ініціювати перевірку управлінців від освіти.

Наш кор.
Фото – Златопіль

Проблему Кіровоградського кібернетико-технічного коледжу вирішено
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований