21 вересня 2024, субота

Район на Кіровоградщині відмовився торгувати свининою через спалах африканської чуми

В Олександрійському районі Кіровоградської області ввели посилені заходи безпеки через африканську чуму свиней. Таке рішення прийняла районна протиепізоотична комісія учора, 16 березня, пише Моя Олександрія
Причиною режимних заходів стала загибель 15 свиней з 29-ти у приватного фермера Григорія Підгорного в селі Войнівка. Як показала експертиза, тварини загинули через африканську чуму свиней. Існує версія, що вірус був занесений при годівлі свиней кукурудзою з поля, по якому гуляли дикі кабани.
Щоб не допустити поширення хвороби, в господарстві Підгорного оголошений карантин. На неблагополучній території залишилося 14 тварин, яких сьогодні утилізують.
До зони високого ризику (3-5 кілометрів) віднесли село Войнівка. Тут громадянам запропонували централізовано здати свиней на м'ясокомбінат "Ятрань", з яким є домовленість на випадок таких подій. Протягом півроку займатися свинарством в Войнівці заборонено.
У зону спостереження (5-20 кілометрів) потрапили села Косівка, Бутівське, Лікарівка, Костянтинівка, Діброва, Недогарки, Протопопівка, Запоріжжя, Куколівка, Головківка, Бандурівка, Морозівка, Комінтерн і Веселе. Жителям і господарствам перерахованих сіл рекомендували перейти в закритий режим роботи – свиней не вигулювати, обмежити до них доступ, не різати, не продавати протягом 40 днів. Поліція отримала вказівку не допускати перекупників, які можуть сіяти паніку і скуповувати м'ясо за копійки.
На ринках Олександрійського району тимчасово заборонили реалізацію свинини і продуктів з неї. Заборона на продаж свинини поки не поширюється на магазини і торгові мережі. Також заборонені сільськогосподарські ярмарки. Заборона буде діяти від 10 днів (при благополучних обставинах) і до 40.
Аналогічна заборона з торгівлі свининою і продуктами з неї торкнеться Олександрії та селища Димитрове. Про це заявив присутній на нараді головний держінспектор ветеринарної медицини в області Федір Кошелюк. Прийняти таке рішення, за його словами, можуть сьогодні на обласній протиепізоотичній комісії. Заборона буде діяти від 10 до 40 днів (по ситуації).
Район на Кіровоградщині відмовився торгувати свининою через спалах африканської чуми
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований