26 квітня 2024, п’ятниця

1000 шкіл України обрала неформальну освіту

Тут вчать складати бюджети, знайомлять з представниками Green Peace та розповідають, чим шкодять нафтові концерни. Навчання триває рік, уроки ведуться онлайн, а замість вчителів громадські активісти та знаменитості. Ні, це не чергова сучасна школа у Фінляндії чи Сингапурі.

Це освітня ініціатива київських волонтерів. “Відкривай Україну” так називається освітній проект. Його спеціально розробили у форматі онлайн-гри, аби дітям було цікавіше виконувати завдання. Цього року у проекті взяло участь понад 1000 шкіл зі всієї України. З Київщини більше ніж 30. Команда розповідає, що має на меті показати дітям, що навчатися насправді цікаво, а набуті знання допомагають розв’язувати проблеми поза стінами класу.

Цікавість до шкільних предметів прищеплюють через інтерактивні відео та ігрову форму. Ідея в тому, щоб учасники не просто зубрили тексти лекцій чи проходили тести, а вивчали ту чи іншу інформацію через виконання інтерактивних завдань. Так, наприклад, на шкільному рівні (це найлегший рівень) від учнів у перші дні такого навчання потребується лише знайти гарне фото учасників та придумати назву команди. Далі важче – треба проводити справжнє дослідження проблем школи, а потім і міста. Саме команди, а не класи присутні тут у проекті: організатори вважають, що потрібно змалечку навчати дітей взаємодіяти з людьми різного віку та кожному знаходити роботу по його здібностям.

«Ми брали участь минулого року і почали розробляти проект роледрому», – розповідає Наталя Борох, представниця команди Камінь-Каширського, і додає: «У нас у місті дуже люблять кататися на роликах, але умов для цього немає. Взимку більшість ходить на замерзле озеро кататися, грати в хокей, але це небезпечно. Скільки разів було так, що крига не витримувала і після таких ігор до озера з’їжджалися «швидкі».

Наприкінці всіх переможців чекають освітні подорожі до Європи. Так, тогорічні фіналісти з Хуста отримали можливість поїхати до Німеччини. Їх конкурсний проект був пов’язаний з урятуванням річки Хустець, тому організатори влаштували ряд зустрічей з представниками екологічних організацій. Українські школярі змогли побувати в гостях у організації Naturspur e.V. – яка має свою територію, що розташована за містом. Тут вчили виготовляти з дерева дитячі майданчики.

На території цього центру учасники програми спілкувалися про роль природи в житті людини, також проводили з ними командоутворюючі ігри та спільно із представниками організації провели день в екологічному угідді.

1000 шкіл України обрала неформальну освіту
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому