25 квітня 2024, четвер

Депутати Кропивницької міськради стали активніше співпрацювати з громадськістю

Нещодавно у Кропивницькому відбулись пресконференція та звітно-виборчі збори коаліції громадських організацій «Рада Експертів», на яких громадські активісти підвели підсумки своєї діяльності за рік. Оприлюднені результати продемонстрували зростання рівня співпраці між громадськими активістами та депутатами.

Коаліція «Рада Експертів» (РЕ) включає в себе 32 громадські організації Кропивницького і Кіровоградської області та займається просуванням реформ на місцевому рівні. РЕ була ствoрена на пoчатку 2016 рoку як партнерствo активістів і реoрганізoвана у кoаліцію навесні 2017 рoку за зразкoм та за сприяння Реанімаційнoгo Пакету Рефoрм.

Співпраця з депутатами включала в себе участь депутатів у заходах коаліції, роботу над спільними проєктами рішень, реєстрацію проєктів рішень, розроблених експертами РЕ, у міській раді, голосування за ці проєкти рішень, а також допомогу в організації просвітницьких заходів РЕ.

Так, із числа депутатів міськради найбільше, а саме сім проєктів рішень, запропонованих Радою Експертів, зареєстрував у міськраді депутат Олександр Цертій, чотири – Володимир Смірнов, по одному – Валентина Яремчук та Сергій Капітонов. В той же час, виконавчі структури міської ради внесли на розгляд сесії 12 проєктів рішень, і всі вони були прийняті.

Найбільше голосів за ініціативи громадськості під час голосування міської ради надали фракції «Наш край» та «Батьківщина». Найдовшою та найважчою була спільна робота міської влади і активістів над новою редакцією статуту територіальної громади Кропивницького, яка відбувалась в рамках спільної робочої групи за участі депутатів, чиновників та активістів.

Найчастіше заходи, організовані громадськими організаціями, (форуми, круглі столи, презентації, мітинги тощо) відвідували депутати Катерина Шамардіна, Олександр Цертій, Валентина Яремчук, Олег Краснокутський та секретар міськради Андрій Табалов.

Допомогу в організації останньої ініціативи громадських активістів, а саме інформаційно-просвітницької кампанії «Дізнайся все про нову назву вулиці», в рамках якої депутати організовують зустрічі активістів, істориків та ветеранів російсько-української війни з мешканцями перейменованих вулиць, вже надали депутати Олександр Цертій, Сергій Капітонов та Дмитро Терзов. Підключились до організації наступних зустрічей депутати Олександр Рокожиця, Сергій Горбовський, Олег Мельниченко, Юрій Деркаченко.

Однією з причин зростання співпраці між владою та громадськістю активісти «Ради Експертів» називають впровадження ініціативи «Атестація депутатів місцевих рад» у Кропивницькому.
 Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна стежити: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація».
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад».

Про здійснення ініціативи в Кіровоградській області звертайтесь до Громадської організації «Асоціація Політичних Наук», presscentr5@gmail.com.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Кропивницький за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Асоціація Політичних Наук».

Депутати Кропивницької міськради стали активніше співпрацювати з громадськістю
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому