29 березня 2024, п’ятниця

Кропивницький один із восьми регіонів України, де виявлятимуть фейки та маніпуляції

У кропивницькому команда проєкту Іnfocrime виявлятиме фейки та маніпуляції.

Інститут масової інформації запускає новий етап проєкту INFOCRIME щодо викриття фейків та маніпуляцій у регіональних медіа. Проєкт реалізується за підтримки Фонду Thompson Reuters та Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.

Цього разу проєкт стартує у восьми регіонах України – в Одесі, Херсоні, Луцьку, Кропивницькому, де INFOCRIME уже успішно працював. А також у чотирьох нових містах, попередньо в Чернігові, Харкові, Дніпрі та Рівному.  

Мета проєкту – викривати фейки та допомагати журналістам місцевих медіа перевіряти факти й поширювати достовірну інформацію. 

Протягом шести місяців мережа фактчекерів робитиме оперативний щотижневий моніторинг і викриття головних фейків, маніпуляцій, дезінформації і пропаганди. Окрім того, медійники з областей, у яких проводитиметься проєкт, отримають можливість податися на конкурс і взяти участь у трьох тренінгах, що реалізовуватимуться в Україні Фондом Thompson Reuters.

“Якщо в нас немає достовірної інформації – ми втрачаємо здатність розв’язувати конкретні проблеми. Маніпуляції і фейки становлять також серйозну загрозу для розвитку незалежної та успішної журналістики. Тому ми плануємо не тільки викривати дезінформацію, але й допомагати медіа будувати якісні практики та підходи в редакціях. Ми робитимемо оперативні й цікаві дослідження фейків і маніпуляцій і проведемо круті тренінги із залученням міжнародних і відомих українських спеціалістів”, – заявила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

Проєкт INFOCRIME допоможе не лише зібрати й систематизувати дані про найпоширеніші наративи фейків та маніпуляцій, а й продемонструє суспільству загалом і журналістам зокрема, що виявити, відфільтрувати дезінформацію не так важко, як може здатися. Водночас для місцевих журналістів та редакторів заплановано тренінги, що допоможуть зробити журналістику якіснішою та не припускатися помилок у майбутньому.

“Головна задача проєкту – підтримувати в чистоті інформаційний простір Кіровоградщині. При цьому плануємо полювати на фейки як самостійно так і залучаючи до процесу пересічних читачів та самих журналістів. Лише спільними зусиллями можна досягти не ситуативних перемог, а зміни ситуації в цілому”, – додав регіональний координатор INFOCRIME у Кропивницькому, журналіст Павло Лісниченко.

Стежити за матеріалами проєкту можна за посиланнями:

Facebook: INFOCRIME Кропивницький

Telegram: https://t.me/infocrime_krop

Нагадуємо, восени 2020 року проєкт INFOCRIME в Одесі, Херсоні, Луцьку та Кропивницькому працював над виявленням фейків та маніпуляцій, що були пов’язані з місцевими виборами. Під час першого етапу проєкту проаналізовано та спростовано близько 190 фейків та 2800 маніпуляцій.

Проєкт реалізується ГО “Інститут масової інформації” та фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.

Кропивницький один із восьми регіонів України, де виявлятимуть фейки та маніпуляції
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому