28 березня 2024, четвер

На Кіровоградщині діти вимушені будувати собі будинок

 

Мала Виска. Місто у Кіровоградській області. Колись тут працювало 6 крупних заводів харчової промисловості. Тепер не лишилося жодного. Тут проживає більше 10 тисяч людей, але молоді – мало. Більшість намагається виїхати, адже перспективи саморозвитку тут – примарні.

Немає місця тут дозвіллю навіть для школярів. Підлітки загалом проводять дозвілля у міському парку або досліджують закинуті будівлі. Такі пригоди, нажаль, не завжди завершуються радісно.

«Зараз після школи гуляємо на вулиці або ходимо один до одного у гості. Це всі розваги, які є у місті», – розповідають учасники команди «Shake», які минулого року взяли участь в освітньому проекті «Відкривай Україну». Проект створений, щоб навчити дітей змінювати міста. Участь беруть учні 7 та 11 класів зі своїми вчителями. Команда «Shake» стала фіналістами і організатори подарувати дітям освітню подорож до Литви.

«У нас коли-не коли відбуваються якісь заходи, але це концерти, серйозні творчі вечори, які  підходять більше для дорослих. Все це пізно ввечері зазвичай проходить, нас навіть туди батьки не відпускають. Так і живемо: школа – дім, дім – школа»,  – розповідають учасники команди «Shake».

Ідея створити будиночки на дереві з’явилася ще за 3 роки до участі у проекті. Діти були знайомі один з одним і всі мріяли про те, щоб був власний простір без батьківського та вчителівського контролю. Точно, як «Виручай-кімната» у книзі про Гаррі Поттера!

Школярі ж вирішили зробити будиночки на деревах.

Кошти збирали на благодійному ярмарку. Допомагали втілити мрію у життя майже всі мешканці Малої Виски. Всім гуртом назбирали аж 80 000 гривень!

«Це мрія кожного з нас мати свій будиночок на дереві! Подумайте, як буде класно, коли у нас нарешті буде своє місце де ми зможемо спілкуватися, грати в настільні ігри…

В одному будиночку можна буде малювати, збиратися на наші концерти, в іншому – обмінюватися книжками, а третій ми лишимо, як кімнату відпочинку.

Будівництво відвідуємо щодня і вже не дочекаємося, коли у парку з’являться нові три хатки», – розповідає Олександр Петров, учасник команди.

Відкриття нового дитячого простору відбудеться 20 грудня.

На Кіровоградщині діти вимушені будувати собі будинок
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому