29 березня 2024, п’ятниця

Розпуск парламенту: чому Зеленський поспішає з виборами та чого очікувати?

Рішення про розпуск Верховної Ради прихильники нового президента біля будівлі парламенту зустріли з оплесками та радістю, однак більшість експертів мають абсолютно протилежні очікування… Навіщо Зеленському дострокові вибори в парламент, чи справді його указ порушує законодавство та чи варто очікувати на політичну чи економічну кризу.

Чому Зеленський поспішає з виборами до парламенту?

Зеленський переміг на виборах не завдяки підтримці виборців, а завдяки протестному голосуванню проти свого попередника, тому його популярність не буде довготривалою. Із кожним днем він втрачатиме підтримку, незалежно від того, які рішення він прийматиме та які дії робитиме. Його виборці часто-густо мають абсолютно протилежні очікування, тому що б Зеленський не робив – це обов’язково комусь не сподобається. У цій ситуації йому потрібно якнайшвидше конвертувати свою підтримку в голоси на парламентських виборах. Це є першою очевидною причиною.

Другою, технічною, причиною варто вважати потребу в банальній економії коштів Коломойського та Фірташа: швидка кампанія обійдеться значно дешевше, ніж планова, і не потрібно буде утримувати боєздатну штабну структуру – зайві місяці. До того ж, наявність готової розгорнутої структури – це значна конкурентна перевага, яку наразі мають лише 3-4 партії. Решта елементарно не встигнуть організуватися. Чим менша конкуренція – тим вищий результат.

Третьою, найменш очевидною, причиною поспіху, проте найбільш важливою для Зеленського, є потреба в створенні образу ворога. Це улюблена технологія Путіна, яка вже понад 20 років безвідмовно забезпечує йому перемогу в Росії. А ще це – невід’ємна частина “образу Голобородька”, за який голосували його виборці та якому тепер необхідно відповідати. Тільки боротьбою зі “старою” системою в образі “старого” парламенту та “старого” уряду він зможе виправдовувати свої невдачі на посаді. Тільки шоу на основі такої “боротьби” здатне утримувати прихильність більшості його виборців.

Чи справді указ про розпуск – неконституційний?

Команда Зеленського керувалася не Конституцією, а соціологією, яка демонструє низький рівень довіри до народних депутатів. Проте такий рівень довіри до політиків в Україні був завжди, і це ніколи не було приводом для розпуску. Більше того, нинішній склад Верховної Ради був значно продуктивнішим за всі попередні скликання, проте народові це важко пояснити – вони керуються створеними стереотипами про депутатів-трутнів. Звісно, такий стереотип не позбавлений сенсу, проте все ж несправедливий.

Указ оскаржили в суді, але на що це може вплинути?

Парламент і Уряд за бажанням можуть просто не виконувати неконститційний указ, і вибори не відбудуться. Нинішня влада може опиратися діям новообраного президента значно ефективніше, ніж у 2007-му році, адже нинішній президент ще навіть не встиг сформувати свою команду та зробити необхідні кадрові призначення. Питання тут виключно в мотивації: чи варта боротьба за чотири місяці повноважень витрачених ресурсів та зусиль? Чи не переважають ризики для держави, пов’язані з безвладдям та війною, можливого результату? Очевидно, сьогодні мотивація депутатів та Уряду до опору суттєво нижча, ніж 12 років тому. Відтак будь-які судові рішення, якими б вони не були, не вплинуть на розвиток подій кардинально, і просто будуть використовуватися в агітації тими чи іншими політиками.

На які наслідки очікувати, та чи можлива політична чи економічна криза?

Чи буде погіршуватись економічна ситуація? На жаль, так. Чи буде розкручуватись інфляція? Цілком можливо. Чи буде загострення бойових дій на фронті? Дуже ймовірно. Уже сьогодні ми бачимо передумови до цього всього – це і заяви МВФ, і тенденція до зниження курсу гривні, і нові загиблі на Донбасі… Це все реакції на неадекватні кадрові рішення нового господаря приміщення на Банковій, на його конфронтаційні заяви, на відставки. Проте, чи варто готуватися? Думаю, за п’ять років війни ми вже давно до всього готові.

Розпуск парламенту: чому Зеленський поспішає з виборами та чого очікувати?
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому