16 квітня 2024, вівторок

Садити не можна рубати. Кропивницькі депутати проігнорували вимоги громадськості щодо встановлення мораторію на варварську обрізку дерев

11 червня, під час чергового засідання п’ятнадцятої сесії Кропивницької міської ради, депутати не підтримали проект рішення про запровадження мораторію на омолоджувальну обрізку дерев, який був розроблений активістами Коаліції громадських організацій «Рада Експертів». 

Перед засіданням сесії міської ради Кропивницького екоактивісти та містяни закликали депутатів підтримати мораторій на нищівну обрізку дерев, що змушує насадження повільно вмирати. На мітинг зібралося близько півсотні жителів обласного центру.

Ініціатором мітингу виступили ГО “Озеленення Кропивницький” та інші організації, що входять до «Ради Експертів», а підтримали – громадські активісти та жителі Кропивницького. На роздрукованих плакатах були фото обпиляних до крони дерев у Міськсаду та написи: “Дерева – не стовпи”.  Таким чином депутати, які проходили на сесію, могли почути вимоги громади. 

“Рішення про заборону такої обрізки вже прийняли у Києві. Ми будемо працювати з науковими установами, які нададуть можливість захистити насадження”, – розповіла член Громадської ради Людмила Шубіна, яка активно підтримує “зелений” рух у місті. Вона також додала, що дерева збирають на собі пил. За відсутності дерев та листя на них зростає ризик збільшення кількості онкозахворювань.

“Ті стовпи, які ми маємо на території міста, свідчать, що дерева – “інваліди”, і не виконують свою функцію. Саме тому ми вимагаємо мораторій” – сказала пані Шубіна.

За її словами, активісти збираються подавати до суду, якщо влада вирішить не підтримувати мораторій. Про це вже написано офіційне звернення. Учасники мітингу переконані, що судове рішення буде на їхню користь.

Разом з тим проект рішення не передбачає заборону обрізки аварійних гілок, що можуть зашкодити безпеці людей.
Вже на сесії з закликом підтримати мораторій виступила координаторка ГО “Озеленення Кропивницький” Надія Паливода. Вона закликала депутатів підняти Кропивницький до трійки прогресивних міст в Україні, де вже підтримали подібний мораторій.

Далі слово взяв міський голова Андрій Райкович. Він сказав, що у середу підпише власне “вето” на нищівну обрізку дерев. Воно буде чинним до кінця 2019 року. 

“За порушення розпорядження є методи адмінвпливу”, – зазначив посадовець. 

12 червня відбулася нарада за участю комунальників, які допустили знищення дерев у Міськсаду, та екоактивістів. Під протокол було відпрацьовано план, як компенсувати збитки, якщо дерева загинуть.

Проте, за словами активістів, таке розпорядження не має повної юридичної сили на відміну від рішення, яке б ухвалила сесія. Тим паче, це рішення можна ухвалити, а вже за місяць-два так само відмінити, за одноосібним рішенням міського голови. Експерти РЕ зауважують, що у цьому розпорядженні не йдеться про створення комісії, розробку правил та залучення фахівців, що було прописано в проекті рішення. Тому після закінчення терміну розпорядження міського голови у місті знову продовжуватимуть варварську обрізку дерев, що призводить до їх загибелі.

За введення мораторію з 32 присутніх проголосували 14 депутатів, зокрема Віталій Бєлов, Сергій Бойко, Ігор Голофаєв, Юрій Гребенчук, Михайло Демченко, Сергій Калапа, Сергій Капітонов, Олена Капітонова, Анатолій Ларін, Олег Мельниченко, Андрій Табалов, Олександр Цертій та Валентина Яремчук. П’ятеро депутатів утрималось, решта 13 – не голосували. З них троє (Дмитро Терзов, Катерина та Олександр Шамардіни) згодом заявили, що вони голосували «за», однак їх картки не спрацювали.

Дмитро Сінченко, ГО «Асоціація Політичних Наук»

Наразі за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація».
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад».

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Кіровоградській області звертайтесь до Громадської організації «Асоціація Політичних Наук», presscentr5@gmail.com.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Кропивницький за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Асоціація Політичних Наук».

Садити не можна рубати. Кропивницькі депутати проігнорували вимоги громадськості щодо встановлення мораторію на варварську обрізку дерев
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому