27 квітня 2024, субота

Свято весни, берегині і все, все, все. Чим відзначились вітальні пости лідерів думок Кіровоградщини

Мабуть нікого не здивую сказавши, що для багатьох не лише обивателів, а й так званих лідерів думок, 8 березня вже давно втратило свій первісний зміст – боротьби за права жінок, перетворившись на не таке змістовне, однак просте для сприйняття «свято краси і весни». Посадовці, чиновники, політики та просто медійні особистості Кіровоградщини не оминули своєю увагою цю дату та відзначились низкою постів-привітань у стилі «і вашим, і нашим».

Тут тобі і епітети про «чарівливих, вічноквітучих берегинь злагоди й достатку», і стримані вкраплення про «вклад у розвиток країни». Хоча варто відзначити, публічні особи регіонального рівня, що потрапили до вибірки дослідження проведеного Інститутом масової інформації та «Детектор медіа» на замовлення Національного Демократичного Інституту, на загальному фоні виглядали ще більш-менш непогано.

На практиці це означає, що 62,5% дописів-привітань лідерів думок містила ознаки сексзизму, а от про права жінок у своїх FB-постах згадало половина від тих, хто взагалі вирішив проявити активність у соцмережахв цей день. Звісно найактивнішими виявились політики, які не могли оминути своєю увагою потенційний електорат.

Так міський голова Кропивницького Андрій Райкович у своєму традиційному стилі поєднав стереотипне бачення ролі жінки та розуміння нелогічності такого рольового обмеження.

«Спасибі усім, хто доглядає діток, навчає, лікує, хто тішить нас своєю творчістю і, безперечно, хто не жалкує життя на фронті. І це все – нашімилі, чарівніжінки», – звернувся посадовець до кропивничанок додавши, що «жінка – завжди весна».

Подібні пости, стверджує медіаекспертка ІМІ Ірина Земляна, це намагання втиснути все в одне речення, не надто переймаючись як воно сприйматиметьсятими для кого власне й написано:

«Посадовець вчергове забув, що жінки ще і літають в небі, винахідниці, інженерки, біологині і ще працюють в багатьох різних сферах. Затевчерговепоширивзаїзжений стереотип про чарівнихжінок та тих, хтотішить. З вітання чиновника виходить, щоподяка не всімжінкам».

Ніби розуміючи, що інколи краще сказати коротко але по-суті, депутат Кіровоградської обласної ради, екс-нардеп Олександр Горбунов вирішив обмежитись лаконічною листівкою про «дорогих, рідних, коханих». Задум непоганий, а от реалізація підвела.

Навіть громадський активіст, зaступник директoрaдепaртaменту нaдaнняaдміністрaтивних пoслуг Кропивницької міськради Андрій Лаврусь, який завжди досить виважено підходить до своїх меседжів, адже має чимало читацьку аудиторію, не втримався від привітань «зі святом весни». І це було б цілком непогано, однак нівелює саму суть свята, що не надто добре, враховуючи «вітальні тенденції» лідерів думок Кіровоградщини.

Тим не менш, зауважують автори дослідження, зміни у кращий бік все ж прослідковуються. Деякі чиновники й чиновниці, політики й політикинівикористовуютьнагоду 8 березня, абиговорити про права жінок. І хоча покищо ці спроби не такі активні й виглядаютьпоодинокими на загальному тлі, але з кожним роком їх стає все більше, а це вже крок у правильному напрямку.

Павло Лісниченко, регіональний представник Інституту масової інформації в Кіровоградській області

Цей моніторинг здійснено на замовлення Національного Демократичного Інституту завдяки щедрій підтримці британського народу через Міністерство закордонних справ, у справах співдружності та розвитку в межах Фонду розвитку ефективного врядування. Думки, висловлені тут, належать авторкам та авторам не обов’язково відбивають погляди Міністерства закордонних справ, у справах співдружності та розвитку або Уряду Її Величності.

Свято весни, берегині і все, все, все. Чим відзначились вітальні пости лідерів думок Кіровоградщини
1 голос[ів]

Доставка квітів у Кропивницькому