01 жовтня 2024, вівторок

Світловодськ досі не підписав договори з НАК «Нафтогаз України» на постачання газу для централізованого опалення

Учора, 24 жовтня, у Світловодську, що на Кіровоградщині, пройшла прес-конференція за участі міського голови Світловодська Валентина Козярчука. Темою прес-конференції стали проблеми з опалювальним сезоном в місті, зокрема. Про це пише Златопіль із посиланням на офіційний портал міської ради Світловодська.
«Опалювальний сезон у Світловодську розпочався 18 жовтня. Сьогодні зранку, із 244 будинків, тепло не було подано до 10 (станом на 10.00). Садочки і лікарні опалюються в нормальному режимі, школи, так як діти зараз на канікулах, будемо підключати з середи, щоб до початку навчання приміщення прогрілися. В частині технічного забезпечення процесу опалення міста у нас ситуація під контролем». – зазначив під час учорашньої прес-конференції мер Світловодська Валентин Козярчук.
А от в юридичній частині, за словами Валентина Козярчука, ситуація залишається складною. Сьогодні Світловодськ – одне із чотирьох міст по Україні, які не мають заключних договорів з НАК «Нафтогаз України» на постачання газу для централізованого опалення. І причин тому чимало…
 
 
Далі міський голова нагадав, що питання «Світловодськпобуту» гостро постало ще з грудня 2015 року, коли громада міста дізналася, що більшість котелень міста потрапили в заставу під кредит на 6 млн. грн., а більшу частину зазначеної суми виведено певними особами через конвертаційний центр міста Кременчука.
«Було створено комісію, яка протягом певного періоду вивчала роботу підприємства в частині фінансово-господарської діяльності, складено акт про результати перевірки і винесено на розгляд сесії міської ради, – нагадав міський голова. – Крім того, в лютому 2016 року колишнє керівництво підприємства спробувало захопити контроль над СП за допомогою підробки документів та рейдерського захоплення. За поданням громадських організацій була скликана позачергова сесія, під час якої Світловодською міською радою було висловлено недовіру колишньому керівництву СП в особі В.Михайлика та С.Яременка від імені всієї світловодської громади.»
По завершенню опалювального сезону 2015-2016 років «Світловодськпобут» отримав досить непогані результати: підприємство скоротило борг за газ перед НАК «Нафтогаз» на 12 млн.грн. і погасило 1 млн. пені та штрафів.
«Питання забезпечення міста теплом в опалювальний період та шляхи виходу з нашої складної ситуації ми, разом із депутатським корпусом, намагалися віднайти весь час, – продовжив Валентин Козярчук. – Зокрема, в липні сесія міської ради прийняла рішення про вихід світловодської громади із числа засновників СП «ТОВ «Світловодськпобут» (за словами секретаря міської ради Ю.Сапянова, процедура виходу із засновників триває три місяці від дня прийняття відповідного рішення). Це рішення дасть нам можливість повернути майно СП до комунальної власності, відміняючи в судовому порядку певні рішення, які були не на користь світловодської міської громади.»
Для прикладу Валентин Козярчук навів випадки, коли виконком приймав рішення «про видачу дубліката втраченого свідоцтва про право власності» в якому, на відміну від загубленого (чи знищеного) оригіналу, котельні, приміщення та інше обладнання замість «колективної» власності вже мали статус «приватної»!
Міський голова продемонстрував присутнім постанову судді-слідчого, за якою Кіровоградська держфінінспекція мала провести перевірку і надати відповіді на декілька конкретних питань. Але чомусь на ті, які є головними (зокрема, про наявність та об’єми збитків, нанесених територіальній громаді міста в результаті згаданих шахрайських дій) відповіді працівник обласної ДФС, який проводив перевірку, не дає.
«Я написав свої заперечення до акту перевірки, – повідомив В.Козярчук, – і надішлю ці документи до центрального органу ДФС в Києві. Хай розбираються.»
Також міський голова повідомив присутнім, що вирішити ситуацію намагалися і за допомогою спроби поспілкуватися із представниками співвласника СП компанії «Політрейд».
«Ми чотири рази надсилали їм запрошення до проведення установчих зборів, – зазначив він, -але всі рази наші звернення були проігноровані.»
Сьогодні існує гостра проблема підписання договорів з газотрейдером про постачання газу для опалення міста. Вона пов’язана із тим, що НАК «Нафтогаз України» заперечує повноваження нині діючого керівника СП Д.Дмитришина підписувати зазначений договір. І навіть рішення сесії міської ради, яка погодила підписання Дмитришиним договір з газотейдером, не достатньо. Про це їм повідомили минулого понеділка безпосередньо в НАК.
Валентин Козярчук розповів про спробу порозумітися з представниками «Політрейду» за участі обласного керівництва, але нічого з того не вийшло – співзасновники категорично вимагають змінити керівника на підконтрольну їм особу.
Тож, ситуація залишається невирішеною.
 
 
Але головним для міста є два аспекти: по-перше, тривають слідства і судові справи. Хоч і повільно, але рано чи пізно все дійде до логічного кінця і комунальну власність буде повернено міській громаді; по-друге, опалювальний сезон розпочато, не зважаючи на відсутність підписаних договорів. Якщо до першого листопада ситуація не зміниться – будуть застосовані штрафні санкції у вигляді подвійного нарахування за спожитий на опалення газ, але тепло ніхто не відключатиме.
В свою чергу секретар міської ради Юрій Сапянов прокоментував декілька моментів. Зокрема, він зазначив, що спроба саботувати колективом СП початок опалювального сезону – ні що інше, як невдала «внутрішня» диверсія, адже поспілкувавшись наступного дня з працівниками підприємства, сторони дійшли порозуміння і опалення «пішло» в місто. Крім того Юрій Олександрович зазначив, що НАК «Нафтогаз» не єдиний газотрейдер в Україні, тому ситуація далеко не безвихідна. 
Фото з офіційного порталу міської ради Світловодська
Світловодськ досі не підписав договори з НАК «Нафтогаз України» на постачання газу для централізованого опалення
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований