06 жовтня 2024, неділя

Кропивницьке управління капбудівництва віддало 6-мільйонний підряд фірмі, яку підозрюють у розтраті бюджетних коштів

24 березня управління капітального будівництва Кіровоградської міської ради за результатами проведеного тендеру підписало з ТОВ «Кіровограджилстрой» договір на проведення будівельно-монтажних робіт в Центрі дитячої та юнацької творчості «Надія». Про це повідомляє Центр медіарозслідувань Прозоро з посиланням на систему публічних закупівель «ProZorro».
Офіційним предметом закупівлі, за який з міського бюджету буде виплачено 6,49 мільйони гривень, визначено "Капітальний ремонт КЗ "НВО "Багатопрофільний ліцей-фізико-математична школа ЗОШ І – ІІІ ступенів № 18 – центр дитячої та юнацької творчості "Надія", вул. Юрія Коваленка (Маршала Конєва), 9-а (теплосанація)". Згідно тендерної документації виконати планується наступні роботи:
– демонтажні роботи (демонтаж вікон, дверей та інші);
– монтажні роботи (встановлення вікон та дверей, підшивка стелі (переходу) софітом;
–  ремонт покрівлі – примикання до парапету;
– утеплення фасадів.
Участь у тендері, взяли 10 підприємств, при чому пропозиція ТОВ «Кіровограджилстрой» не була найбільш вигідною економічно. Отримати підряд фірмі допомогли помилки конкурентів та тендерний комітету управління капбудівництва, який відхилив 6 дешевших пропозицій. Відзначимо, що критерієм оцінки тендерних пропозицій цього разу була не лише ціна, а й термін виконання робіт. Утім цей фактор не вплинув на вибір переможця, оскільки усі 10 учасників торгів запропонували виконати проект за 6 місяців.
Однак кому і за що було відмовлено у підписанні договору? Давайте розбиратись.

Найдешевшу пропозицію – 4 мільйони 823 тисячі 470 гривень, пропонувало ТОВ підприємство «Арталекс», яке на думку тендерного комітету допустило низку помилок. Зокрема в календарному графіку існує розбіжність по терміну виконання  робіт, а у довідці про виконання аналогічних договорів відсутні додатки.
Власниками ТОВ підприємство «Арталекс» є Олександр Семенович та Олександр Олександрович Сипливці. З 2008 року, за даними сайту z.texty.org.ua, фірма отримала всього 12 підрядів на суму 49,26 млн. грн.. Із останніх подій, на яких «засвітився» «Арталекс», – рішення Господарського суду Кіровоградської області щодо стягнення з фірми заборгованості перед власними субпідрядниками, котрих «Арталекс» залучав при виконанні замовлення Кіровоградської облради. 
Наступною за ціною була пропозиція ТОВ «БПК «Будресурс-ВГ», яка виявилась всього на 59 гривень дорожчою від «Арталекса» – 4 мільйони 823 тисячі 529 гривень. Власницею ТОВ «БПК «Будресурс-ВГ», за даними держреєстру та аналітичної системи YouControl, фірма належить Олені Крившенко, родичці екс-депута міської та обласної рад Олександра Геннадійовича Крившенка, який у 2015 році балотувався до все тієї ж міської ради Кропивницького від «Батьківщини». На двох Олена та Олександр Крившенко є власниками більш ніж двох десятків різних підприємств. Відзначимо, що за останні роки ТОВ «БПК «Будресурс-ВГ» отримало лише два бюджетні замовлення на суму 2,52 мільйонів гривень. Відсутність достатнього досвіду, а можливо й інші нюанси, стали причиною того, що підприємство при поданні пропозиції не надало цілий пакет документів: зведений та локальний кошториси, розрахунки загальновиробничих витрат, вартості матеріальних ресурсів, експлуатації будівельних машин, календарний графік виконання робіт та ще багато іншого. У зв’язку з цим, вельми економічно вигідну пропозицію було відхилено.
Спробувало скласти конкуренцію місцевим фірмам київське ТОВ «Укргеоком» запропонувавши ціну 4,95 мільйони гривень. Однак і її було відхилено рішенням тендерного комітету. Причини аналогічні попередньому учаснику ТОВ «БПК «Будресурс-ВГ» – відсутність значної кількості необхідних документів. Співвласниками зареєстрованої у столиці фірми виявились арбітражний керуючий Олег Ретьман та екс-міський голова Кропивницького (Кіровограда) Олександр Нікулін. Останнього у 2003 році було визнано винним в отриманні хабара та зловживанні службовим становищем, однак через проблеми зі здоров’ям він був звільнений від відбування покарання з випробувальним терміном на три роки. Партнери-бізнесмени, окрім спільного володіння ТОВ «Укргеоком», є власниками майже півсотні підприємств.
Дорожчу від конкурентів пропозицію – 5,29 мільйонів гривень, запропонувало ТОВ ПКП «Евіс», однак, як ви вже зрозуміли, і цей варіант було відхилено. Підстави: в довідці про виконання аналогічних договорів відсутні додатки, строк договору оренди бази підрядника на момент розгляду пропозиції вже завершився, а вказаний у пропозиції термін виконання робіт не співпадає з календарним графіком.
Власниками ТОВ ПКП «Евіс» за даними держреєстру та аналітичної системи YouControl є брати Юрій Олександрович та Василь Олександрович Феркалюк. Батько братів Олександр Юхимович є співвласником декількох київських фірм – ТОВ «УБТ-Україна» і ТОВ «Масштаб-інвест», має бізнесові зв’язки з нинішнім головою Березівської РДА Одеської області Геннадієм Заболотним.
П’ятою фірмою пропозицію котрої було відхилено стало ТОВ «ОВК-Технолоджі» Олени Вдовиченко. Ціна запропонована підприємством склала 5,98 млн. грн. Враховуючи кількість відсутніх документів, які нарахував тендерний комітет відмовляючи ТОВ «ОВК-Технолоджі», видається, що замовлень у пані Вдовиченко, яка також є власницею ТОВ «ОВК-Енерджі», більш ніж достатньо. Так долучити до переліку необхідних документів забули зведений і локальний кошториси, календарний графік виконання робіт та ін.
Останній конкурент – ТОВ «Монтажні системи», зареєстроване у лютому 2016 року, також не зміг зібрати всю необхідну документацію.  Як і попередників, його пропозицію – 6,49 млн. грн., не було підтримано. Як повідомляє держреєстр, фірма належить Олександру Борисовичу Мазуренко та Максиму Ігоровичу Панасенко. Незважаючи на коротку історію, ТОВ «Монтажні системи» вже встигло зарекомендувати себе не з найкращого боку. Згідно ухвали Кіровоградського районного суду від 1 лютого 2017 року  слідчому СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області надано дозвіл на тимчасову виїмку документів підприємства. Підставою для винесення відповідної ухвали стало проведене досудове розслідування в процесі якого встановлено, що з вини службових осіб Управління капітального будівництва Кіровоградської ОДА та посадових осіб ТОВ «Монтажні системи» було допущено розтрату бюджетних коштів, що виділялись для проведення капітального ремонту Кіровоградського обласного ЦДЮТ по вул. Шульгіних, 36, у м. Кропивницькому на загальну суму близько 30 тисяч гривень.
При цьому за рік своєї роботи фірма вже встигла отримати 8 підрядів на суму 3,5 мільйони гривень.

У підсумку, відхиливши пропозиції шести підприємств, тендерний комітет управління капітального будівництва Кіровоградської міської ради погодив підписання договору з ТОВ «Кіровограджилстрой», чия пропозиція – 6,49 мільйона гривень виявилась на 9,5% меншою від очікуваною вартості робіт, однак на 23% дорожчою від економічно найвигіднішої пропозиції, що була зафіксована на аукціоні.
Власником ТОВ «Кіровограджилстрой», за даними аналітичної системи YouControl та держреєстру,  значиться Людмила Бичехвіст, котра у 2010-му році балотувалась у депутати Кіровської районної в місті ради від політичної партії «Єдиний центр». Однак ще до кінця 2015 року серед співвласників фірми числились Петро Ларжевський, екс-кандидат до облради від БПП «Солідарність» якого з Людмилою Бичехвіст пов’язує спільна фірма – ТОВ «Данкор» та безліч інших фірм, що мають одну і ту саму юридичну адресу – «Кіровоград, вулиця Гоголя, будинок 44». Крім того у 2010-му Ларжевський, як і Бичехвіст, був кандидатом від «Єдиного центру», балотуючись до міської ради Кропивницького.
Відзначимо, що 7 березня, за два тижні до підписання з ТОВ «Кіровограджилстрой» договору підряду, Кіровський районний суд виніс ухвалу, якою задовольнив клопотання слідчого СВ Кіровоградського ВП ГУНП в Кіровоградській області про тимчасовий доступ до речей та документів вище вказаної фірми. На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що ним здійснюється досудове розслідування за фактом розтрати бюджетних коштів службовими особами замовника та розпорядника коштів – Управління капітального будівництва Кіровоградської ОДА і підрядником ТОВ «Кіровограджилстрой» на суму 4,97 млн. грн.
Загалом, з 2008 року ТОВ «Кіровограджилстрой», отримало 19 бюджетних підрядів на загальну суму 63,38 мільйони гривень.
Ілюстрації – з сайту "Прозорро"
Кропивницьке управління капбудівництва віддало 6-мільйонний підряд фірмі, яку підозрюють у розтраті бюджетних коштів
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований