14 травня 2024, вівторок

Місто на Кіровоградщині може лишитися без води

Місто Долинська, що на Кіровоградщині, може лишитися без води через борги постачальника ДП "Дирекція КГЗКОР" перед "Кіровоградобленерго", інформує Златопіль.
На офіційному порталі міської ради Долинської з'явилося оголошення про те, що від сьогодні, 29 травня, з 10 ранку можливе відключення мешканців міста від водопостачання та водовідведення на невизначений термін. Як повідомляється, причина тому в заборгованості ДП "Дирекція КГЗГОР" за електроенергію перед Долинським РЕМ ПАТ «Кіровоградобленерго».
Як повідомила нашому кореспондентові мер міста Долинська Віра Тернавська, послуги з водопостачання та водовідведення мешканцям міста надаються ДП "Дирекція КГЗКОР", однак через борги підприємства перед "Кіровоградобленерго" постачання води для долинчан під загрозою. Станом на десяту ранку воду в місті поки не вимкнули, але в міській раді уже розробили запасний план з підвозом питної води.  
– Причина в недофінансуванні комбінату з бюджету. Їм значно урізали фінансування, – коментує Віра Василівна. – На даний момент місто не має поточних боргів за воду і розраховується з постачальником вчасно. На нас "висять" лише штрафні санкції, отримані у спадок від попереднього керівництва міста.
Підтверджує слова Віри Тернавської і виконавчий директор ДП "Дирекція КГЗГОР" Валерій Зінченко: підприємство отримало з бюджету лише 23,85 мільйона замість необхідних 57 мільйонів гривень. Як результат – коштів вистачає лише на зарплату працівникам, а самих працівників комбінату переведено на триденний робочий тиждень. Оплачувати ж енергоносії комбінат просто не має змоги. 
На комбінаті сподіваються на вирішення проблеми в профільному міністерстві і, обіцяють, місто без води найближчими днями не залишиться.
– Наразі ми чекаємо проплату за послуги від КП "Центр" (комунальне підприємство Долинської міськради, що здійснює постачання води містянам – Ред.) на суму 104,4 тисячі гривень. Кошти будуть перераховані до "Кіровоградобленерго". Ми отримали від них попередження: якщо протягом трьох днів перерахуємо необхідну суму, "Кіровоградобленерго" забезпечуватиме електропостачання протягом червня і липня, а, отже, місто буде з водою, як мінімум, ще два місяці, – коментує Валерій Петрович.
За словами виконавчого директора ДП, проблема ще й в тому, що наразі комбінат постачає Долинській воду за тарифами, які є нижчими за економічно обгрунтовані. Валерій Зінченко зазначає, що комбінат, по суті, постачає воду Долинській собі в збиток, у той час як у міській раді не можуть піти на підвищення тарифу.
Як повідомили "Златополю" в ПрАТ "Кіровоградобленерго", на початок 2017 року борг ДП "Дирекція КГЗКОР" перед енергетиками складав 1 мільйон 377 тисяч гривень. Станом на даний момент гірники винні 2 мільйони 347 тисяч гривень. За цей період  обленерго отримало від гірників усього 36 тисяч гривень. Наразі від Дирекції енергетики чекають гарантійного листа, де буде чітко розписано графік погашення заборгованості за енергоносії. Поки що такого листа в ПрАТ не отримали.
Доля води для міста з населенням майже у 20 тисяч чоловік вирішиться протягом трьох днів. До 31 травня гірники мають продумати як оплачувати борги за світло, а енеретики – прийняти такий варіант. "Златопіль" надалі слідкуватиме за ситуацією навколо Долинської.
Ілюстрація – stejka.com
Місто на Кіровоградщині може лишитися без води
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований