02 травня 2024, четвер

Радіація на місці розритого захоронення у Кропивницькому в 10 разів перевищує природний фон

Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України провів вимірювання потужності поглиненої дози гамма-випромінювання на місці розритого металістами місця захоронення імовірно радіактивних відходів на Аджамській промзоні.
Про це пише Златопіль із посиланням на офіційний портал Кіровоградського обласного лабораторного центру.
Як повідомляєтьсЯ, 13 липня до Установи надійшло звернення Кіровоградської міської комісії ТЕБ та НС Кіровоградської міської ради щодо проведення вимірювання потужності поглиненої дози гамма-випромінювання в місці несанкціонованого розкриття ґрунту за межами населеного пункту в районі глиняного кар’єру “Веселівське родовище”. Фахівцями радіологічної лабораторії того ж дня оглянуто місце події та проведені вимірювання потужності поглиненої дози гамма-випромінювання.
В результаті огляду встановлено, що несанкціоноване розкриття ґрунту проводилося на місці захоронення забрудненого ґрунту, майна та матеріалів, вилучених на території ВГМ БУ-2 тресту «Ківровоградбуд» та по провулку Червонозорівський, після дезактивації наслідків радіаційної аварії, що була проведена в м.Кіровограді в вересні – листопаді 1988 року.
За даними, що володіє Установа, на цій дільниці було захоронено понад 1500 тон радіоактивно забрудненого майна.
На момент захоронення потужність еквівалентної дози гамма-випромінювання від цього майна складала до 300 мкР/год.
За результатами вимірювань на цей час, потужність потужність еквівалентної дози гамма-випромінювання на місці несанкціонованого розкриття ґрунту становить від 30 до 150 мкР/год, при показниках природного фону від 10 до 15 мкР/год. 
Ілюстрація – ua.all.biz
 

Радіація на місці розритого захоронення у Кропивницькому в 10 разів перевищує природний фон
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований