30 квітня 2024, вівторок

У Кропивницькому відбулася презентація літературного альманаху «Бригантина юности моей»

25 січня у відділі краєзнавства обласної універсальної наукової бібіліотеки імені Д.І.Чижевського відбулася презентація літературного альманаху «Бригантина юности моей», яку   відкрила вступним слова місцева поетеса, колишній член екіпажу  літературного клубу «Бригантина» Тетяна Березняк. 
На заочну зустріч з її величністю "Поезією" зразка 60-х років  прийшли педагоги, журналісти, читачі, книголюби, щоб послухати ведучу заходу.  
Мені, як колишньому члену літклубу, пригадалося як протягом 1962-1967 років двічі на тиждень збиралися юні автори у складі школярів, студентів та молодих робітників у міській бібліотеці для юнацтва імені Т.Г. Шевченка, яка розміщувалася у напівпідвальному приміщенні двоповерхового житлового будинку,  вікна якого дивилися на центральну вулицю Карла Маркса.

Саме ж приміщення являло собою квадратну, невелику за розміром кімнату, «заселену» одночасно і спеціальним місцем для видачі книг, і  читальним залом.
Нам, молодим літераторам, було з кого брати приклад, бо у 60-70-их роках яскравими представниками красного письменства вже були  були поети Володимир Базилевський, Георгій Щербина, Валерій Юр’єв, Віктор Погрібний, Леонід Народовий,  Микола Пироженко, Віктор Ганоцький, Валерій Гончаренко, Степан Шевряков, Микола Галиченко, прозаїки Іван Черкашенко з Новоархангельська, Микола Стоян з Панчевого Новомиргородського району. 

У ті роки засідання «Бригантини» не були засіданнями для «галочки», бо нам було цікаво слухати та аналізувати твори своїх ровесникі (середній вік авторів був 17 років –авт.) і отримати  перепустку на вітрильник, на якому пливли в океан поезії разом     
із нашими лоцманами – Валерієм Гончаренком та Вадимом Гребенюком, капітаном літклубу Сашком Івакіним, працівниками книгозбірні Марією Федорівною Драгунською та Інною Вікторівною Зимогоровою.

Літературними критиками у нас були  Анатолій Шендрик – пізніше  доктор наук, професор, родоначальник соціології в колишньому Союзі та його дружина  Людмила Сараскіна, яка стала  літературознавцем зі світовим ім’ям, неперевершеним дослідником творчості  Достоєвського та  Солженіцина. 
Серед  колишніх членів літклубу були мої однокурсники Сашко Швець та Володимир Бондаренко, друг дитинства, а зараз письменник Микола  Волинський – відомий майстер історичного детективу Анатолій Баранов – професор, Ляля Ланська –театральним режисером, Світлана Ярошевська (на фото) – поетом ліриком.  

Під час презентації літературного альманаху  називалися імена Галини Насонової. Володі Воєводіна, Сергія Матусяка, Валі Адамчик, Лялі Ланської, інших авторів, чиї твори "заселили" книжку обсягом біля 400 сторінок. Зі спогадами про «Бригантину виступили  також  колишні  члени екіпажу «Бригантини» Світлана Ярошевська  (на фото)  та автор цих рядків.
На все життя запам`ятався той день, коли над гаванню «Бригантини» залунала музика першого концерту Чайковського, а потім тихо закружляла ніжна мелодія Гріга, і на фоні її почалася розповідь про життя Михайла Свєтлова. Стали ближчими рядки його романтичних віршів. Коли музика відзвучала, члени «Бригантини» поздоровили молодих літературознавців і критиків клубу А.Шендрика та Л.Сараскіну, які організували цей вечір.
"Сьогодні ми зібралися разом, щоб сказати всі поціновувачам художнього слова: «Бригантина повернулася», – відзначила у виступі Тетяна Березняк, яка провела велику організаційну  роботу щодо підготовки до друку   літературного альманаху. – А зараз я хочу познайомити вас з допомогою відеопрезентації  з  окремими авторами  збірника"

І знову лунали у приміщенні бібіліотеки поезії далеких років юних авторів, багато з яких не дожили до ювілею клубу. І радували гостей своїм співом самодіяльні аматори. І так нікому не хотілося розходитися по домівках після ще однієї зустрічі зі світлою "Поезією". І  згадуються  віршовані рядки поезії Олександра Івакіна, які  Тетяна Березняк поставила  епіграфом до укладеного нею літературного альманаху:
Мир наверное не стал бы лучше,
Если б не было в мире нас. 
Анатолий  Саржевский
                                                                        Фото автора
               
 
У Кропивницькому відбулася презентація літературного альманаху «Бригантина юности моей»
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований