13 травня 2024, понеділок

Фестивалі їжі, термальні джерела, незабутня риболовля та інші принади осіннього відпочинку в Карпатах (ФОТО)

1

Нотатки туристки, якій не пощастило з літньою відпусткою

Якщо влітку з відпусткою не склалося, а чекати до зими, щоб полетіти до Єгипту або майнути на гірськолижний курорт, вже не під силу, то вам точно буде цікавою розповідь про найкращий (принаймні в моєму житті) осінній відпочинок!

Пам’ятаю, як кілька років тому у вересні, ми з чоловіком врешті-решт отримали нагоду  побути разом кілька тижнів. Ми дуже бурхливо вирішували, де проведемо довгоочікувану відпустку. Чоловік наполягав на поїздці до Криму (тоді ще нашого), я тягла його до Туреччини. Наполегливо так тягла, зі слізьми й істерикою:

«Агааааа! Усі мої подружки вже по п'ять разів на дієту сідали після їхніх allinclusive! А в мене в Інсті навіть з Борисполя фотки немає (так-так, я саме та людина, яка за свої …цять п'ять жодного разу не подорожувала літаком)».

Врешті-решт ми обрали (не повірите) Карпати… Що буду там робити восени, не розуміла до останнього.  Збирала валізи без особливого ентузіазму, оскільки була впевнена, що ця моя відпустка буде найнуднішою з-поміж усіх і, окрім SPA-процедур у готелі, ні на що більше розраховувати не варто. А чим ще там можна зайнятися в такий сезон? Але тепер, побувавши на Західній Україні декілька разів, я точно знаю, що цілу купу цікавих місцин там знайдуть, як казала Сердючка, «і такіє, і нє такіє, і совсєм не такіє». Бо їздимо туди ми вже не перший рік поспіль. І завжди відкриваємо для себе щось нове. Тож упевнено рекомендую, чим зайнятися у вересні – листопаді в Карпатах.

Забути про дієту на фестивалях їжі

Таких страв, як у Карпатах, ви не скуштуєте більш ніде. Фестивалі їжі – це не гламурна та пафосна ресторанна кухня, а домашні страви, які готують за вивіреними роками рецептами. Обов’язково відвідайте:

  • – Фестиваль-ярмарок «Гуцульська бринза» в Рахові. Проходить у вересні, вхід безкоштовний, дегустувати продукцію місцевих чабанів можна скільки завгодно (чим не allinclusive?). Більшість товарів на ярмарку – це м'які сири з овечого молока (копчені, із зеленню, з пекучим перцем, солодкі та які завгодно). Крім того, можна придбати молодий мед, одяг із овечої вовни.
  • 40562576_316686612429827_193525720209686528_n_1
  • – Фестиваль картоплі. Ви думаєте, що знаєте всі варіанти страв із картоплі?  Приїжджайте в село Лазещина Рахівського району у вересні – і ви дізнаєтеся ще +500 варіантів. Деякі доволі екзотичні страви (наприклад, картопляні пиріжки зі сливою), інші знайомі і улюблені, але всі – дуже смачні.
  • – Свято вина і меду. Проходить у листопаді в Ужгороді. Дегустуйте, голосуйте і обирайте найкращого винороба року. Ті, кого вино не гріє, можуть ризикнути спробувати закарпатську паленку (міцність від 50 градусів, я попередила). 
  • 6_n

Загалом складається враження, що в Карпатах і на Закарпатті восени кожного дня проводять фестиваль якої-небудь їжі. Хоча цьому, певно, є пояснення. Попереду ж зима і Різдвяний піст, а місцеві жителі дуже серйозно до цього ставляться. От вони і користуються можливістю побалувати себе і гостей смачними стравами і напоями.

Оздоровитися в гарячих джерелах

Якби ви знали, як же круто восени в термальних джерелах! Улітку на сорока- градусній спеці мене туди і за гроші не заманиш, взимку – усе-таки холодно, як би привабливо не виглядав паруючий басейн на тлі заметів. Повірте, теплі осінні дні – це те, що треба для такого релаксу. Ми відвідали відкриті термальні басейни в таких місцях:

  • – місто Берегово (готель «Закарпаття» та комплекс «Жайворонок»);
  • 40592957_420964355096713_6117543243652530176_n_1
    – село Косино (оздоровчо-рекреаційний комплекс, що розташований прямо посеред дубового гаю); 
  • 40554771_217105965830702_7917512622352629760_n_1
  • – село Велятино в Хустському районі (профілакторій «Теплі Води»);
  • – місто Мукачево (комплекс «Латориця»).

Відкрию вам секрет, що восени в усіх цих закладах можна забронювати круті апартаменти за ціною економ-номерів. Як на мене, це чудова можливість оздоровитися за невеликі гроші.

Порибалити

Ви лише уявіть: чисте повітря, тиша, у прозорій гірській річці ліниво плаває відгодована за літо риба… Мені здається,  якби я була рибалкою, то не поїхала б із тих місць ніколи. Тому навіть коли сварилася із чоловіком, який наче приріс до того спінінга, то десь у глибині душі його розуміла. 

Так, у карпатських озерах і річках багато риби, найцінніший трофей – райдужна або озерна форель, харіус. Ця риба рідкісна, і я її так і не спробувала. Але встигла побачити! Бо чоловік, стійко дотримуючись негласного правила риболовлі, зловив – зробив фото – відпустив. 

3_n

До речі, рибалити там можна не скрізь. Наприклад, у верхів'ях гір Карпат вилов заборонений практично скрізь, в озері Синевир також рибалити не можна. Однак у притоках Дністра, річки Лімниці, а також у більш ніж 600 озерах і ставках рибалити можна протягом усього року (виняток – період нересту). Найкраще уточнити нюанси в місцевих або поспілкуватися на тематичних форумах. Для тих, хто не хоче ганятися за рибою, за помірну плату організовують виїзд на рибні господарства. Кльов буде, як на Чорних каменях.

Відвідати гарні музеї

Коли зимові та літні гірські пейзажі так і ваблять на природу, то рідко хто погодиться замість цього вирушити у музей. «Якось потім», – казала завжди собі я.  Так ось, будьте впевнені, осінь – це те саме «потім». У Карпатах дуже багато шикарних музеїв, тому лишається обрати найцікавіші – і вперед. Мені дуже сподобалися:

  • – Музей весілля у Великих Будищах. Гуцульське весілля – це не те, що в нас: РАГС – фотосесія – банкет – по домівках. Це дійство, розтягнуте на кілька днів, до якого долучаються десятки, а то й сотні людей. Як одягалися, що їли і пили, як взагалі витримували такий марафон – дізнаєтеся, відвідавши музей. 
  • 2
  • – Музей вівчарства на схилі гори Стримба, що над селом Колочава. Я була вражена, коли побачила, що досі карпатських селах вручну роблять бринзу з овечого молока і прядуть пряжу з овечої вовни. У цьому музеї ви дізнаєтеся, як саме все це відбувається. Найдопитливіші можуть взяти участь у майстер-класі зі стрижки овець і обробки вовни (я спробувала і можу сказати, що це – ще той екстрим).
  • – Музей нафти. Так-так, у Карпатах добували нафту, ви цього не знали? Співробітники музею в селі Пнів розкажуть вам все про двохсотрічну історію нафтопромислу в цих краях. Експозиція включає в себе діючі нафтовидобувні установки, зразки нафти та багато іншого.
  • – Музей «Природа землі Галицької». Експозиції розповідають про екосистему Карпат, представників флори і фауни гір. При музеї діє розплідник, де виходжують поранених або хворих диких тварин. Як виявилося, потім їх відпускають на волю.

Про варіанти проведення дозвілля в Карпатах можна розповідати безкінечно. Повірте, тут не доведеться нудьгувати ніколи. А що краще лікує від осінньої хандри, як не цікаві, насичені враженнями подорожі?

Автор: VilkaKavilka

Фестивалі їжі, термальні джерела, незабутня риболовля та інші принади осіннього відпочинку в Карпатах (ФОТО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований