01 травня 2024, середа

Златопільські кургани

110 років том археолог О. Бобринський неподалік Златопільського великого шляху розкопав курган середньої величини, поруч якого знаходилися півтора десятки менших поховань. Яма виявилася пограбованою. Усередині колись знаходився дерев’яний стовп, який підтримував дах. У стіні висічені два глинобитні східці. З-поміж речей виявлено уламок золотої орнаментованої пластинки, черепки глиняних амфори й тарілки, бронзовий наконечник стріли, два метальних камені (зброя).
 
Через три роки науковець продовжив дослідження між Златополем і Капітанівкою. У кургані знаходився висічений у глині східець, який вів до вхідної кімнати могильного приміщення. Початково тут була дерев’яна перегородка з відними дверима до внутрішнього могильного приміщення, в якому тонкі дерев’яні стовпи тримали, вірогідно, полотняний навіс. Залишилися кістки коня й молодого барана. Це багате поховання двох людей виявилося також пограбованим. Збереглися золота намистинка, тонке срібне скроневе кільце та ін. О. Бобринський вважав, що сучасники поховань могли розривати могили шляхом прокопування підземного ходу тоді, коли племена переможців, які насипали курган, тимчасово віддалялися в похід, перекочовували. Повернувшись на попередні стоянки, вони не помічали, що гробниці розкрадені. Зверху ж до поховальної ями грабіжники проникали, а потім ховали сліди, вірогідно, коли ще не було кургану, який насипався через деякий час, можливо, через рік.
Лише великий курган виявився не пограбованим, оскільки два підкопи було зроблено в невірних напрямках. Біля двох похованих дослідник виявив тонкий золотий шийний обруч, 90 стріл з бронзовими, можливо позолоченими, наконечниками, загострену кістку, залізний меч з руків’ям “обробленим в золотий лист” з витісненими зображеннями двох зайців, пращевий камінь, великий бронзовий котел з двома вушками скіфського типу, велику глиняну амфору.
 
                                                                                                                                                       Сергій ШЕВЧЕНКО
Златопільські кургани
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований