29 березня 2024, п’ятниця

Через фото кіровоградської дівчинки Президент звернувся до засновника Facebook

Кіровоградська трирічна дівчинка сильніша за російську пропаганду. Фото із Олександрою Матвієнко, донькою загиблого бійця АТО, сколихнуло інтернет і змусило росіян блокувати контент. Адже погляд дівчинки, котра тримає медаль батька, виразніший за тисячі слів і дає зрозуміти, хто насправді в Україні ворог. Про те як випадкове фото, стало символом українського болю – далі.
 
Очі трирічної Олександри своєю безпосередністю за кілька днів сколихнули Інтернет-мережі. Її тато загинув ще 7 серпня минулого року. Тоді Андрій Матвієнко ціною власного життя врятував 30 побратимів, вивозячи їх з-під обстрілів бойовиків поблизу пропускного пункту Успенка, на Донеччині. Та самому врятуватись не вдалось – автомобіль солдата підірвався на радіокерованому фугасі. 
Мати дівчинки, Ірина Матвієнко, говорить, що донька постійно питає про татата і вважає, що він разом з іншими солдатами живе на хмаринці: «Вона дивиться в небо і зве тата, каже – мама, тато мене чує, він мене бачить? – Кажу – бачить. – А чому він нічого не каже? – Каже, – Я не хочу тата героя, я хочу тата  з собою. Я дістану тата звідти, дай мені високий стільчик і я дістану тата.”
Дівчинка стала відомою після того, як фотограф Олександр Козловський зняв її на камеру під час відкриття меморіального комплексу загиблим героям АТО у Кіровограді. Після публікації фоторепортажу у соцмережі Facebook тільки на сторінці автора більше тисячі людей поділились і більше трьох тисяч користувачів відмітили, що їм подобається фото, де маленька дівчинка дивиться на монумент із татком, а в руках тримає його посмертну медаль за мужність
“Дивлюся раз перепост, потім другий раз, потім хтось перепостив саме цю фотографію. А потім почали підписувати, що ця дівчинка втратила свого батька і дивлюся полетіли перепост за перепостом. За годину пише мені подруга і каже, що фотографія полетіла в мережі і вже з різних джерел кидає мені посилання. Фотографія пробудила якусь свідомість українців, вона зачепила всіх за живе” – розповідає Олександр Козловський
Такого поширення світлини, автор фото не очікував. «Небесні очі» він взагалі помітив тільки вдома, роблячи підбірку для публікації.
Натомість поширення зворушливого фото напівосиротілої дівчинки, російські користувачі соцмереж сприйняли вороже і почали блокувати його, ставлячи відповідні відмітки зі скаргами на контент. Фото дівчинки почало зникати з інтерент-сторінок. Українські користувачі в цьому почали звинувачувати російський офіс Facebook. Та Інтернет спеціалісти такі заяви  відкидають і кажуть, що блокування контенту відбувається автоматично і залежить це від поставлених «дизлайків» та персональних скарг юзерів. Також акцентують: якби в Україні було офіційне представництво компанії Facebook – це питання можна було б вирішити значно швидше. Натомість радять звертатись із відповідною заявою до найвищої ланки керування цієї соцмережі.
Мама маленької Олександри у тому, що її донька наводить страх на російських юзерів, нічого поганого не вбачає. Навпаки каже, що хай  вони подивляться в очі її доньки і відчують весь той біль який вони чинять українському народу. Також жінка говорить, що її чоловік, будучи живим, постійно говорив, що донька ним пишатиметься, Тепер же і він може пишатись маленькою Олександрою – щоправда вже з небес.
Після розголосу проблеми блокування росіянами українського контенту, Президент України Петро Порошенко особисто звернувся до засновника соцмережі Марка Цукенберга, з проханням створити український офіс Facebook.
 

 

Через фото кіровоградської дівчинки Президент звернувся до засновника Facebook
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований