07 жовтня 2024, понеділок

Маловисківських АТОшників дурять із землею?

Учасники антитерористичної операції, які мешкають на території об’єднаної територіальної громади, вкрай стурбовані намірами Маловисківської міської ради надати земельні ділянки декому з маловищан під одноосібне селянське господарство площею два гектари (відповідний проект рішення сесії, яка запланована на 27 квітня, вже підготовлений і розміщений на сайті Маловисківської міської ради), тоді як дехто з учасників бойових дій на Сході України отримали в половину менше – лише по гектару. Про це заявив активіст районної Спілки учасників АТО Роман Разілевич, який під час війни на Сході одержав тяжке поранення і дивом вижив, повідомляє кореспондент Златополя у Малій Висці.
 
За словами атошника Романа Разілевича, попри указ Президента про надання учасникам АТО земельних ділянок до двох гектарів для ведення одноосібного селянського господарства, районною комісією, яка займається вирішенням питань виділення земельних ділянок учасникам АТО, враховуючи недостатню кількість земель, було прийняте рішення оформляти документи та надавати учасникам АТО по півтора гектара ріллі. Однак, як виявляється, земля для таких потреб є і будь-хто за власною заявою може отримати два гектари ріллі." Будь-хто, крім тих людей, які брали участь у бойових діях і відстоювали незалежність нашої Батьківщини, захищаючи Україну від окупантів. Аби не мужність і героїзм таких людей, навряд чи отримав би хтось взагалі свій наділ у окупантів (як це нині діється у Криму чи на окупованих територіях).",- обурюються учасники АТО з Малої Виски.
Аби недопустити несправедливого, на їх думку, розподілу землі, учасники Ато ініціювали Звернення до депутатів Маловисківської міської ради з вимогою не розглядати це питання для вказаних осіб, а зарезервувати земельні наділи для учасників АТО. Аргументи авторів звернення такі: невідомо, скільки ще наших земляків пройдуть через горнило війни на Сході України. і завтра звернуться за обіцяними урядом земельними наділами. І нагадують, що такого ж підходу вимагає від органів місцевого самоврядування й відповідне розпорядження Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2015 р. № 898-р «Питання забезпечення учасників антитерористичної операції та сімей загиблих учасників антитерористичної операції земельними ділянками», де у другому абзаці пункту 4 чітко вказано «розглядати в першочерговому порядку звернення учасників антитерористичної операції та сімей загиблих учасників антитерористичної операції щодо відведення їм земельних ділянок». Крім того, першочергове відведення земельних ділянок передбачено й Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (статті 13 – 15) учасникам бойових дій, інвалідам війни, прирівняних до них осіб. Відповідно до п. 19 ст. 6 цього Закону учасниками бойових дій серед інших осіб визнаються військовослужбовці (резервісти, військовозобов'язані) та працівники Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці, працівники Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції, а також працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення у порядку, встановленому законодавством.
– Тобто, – продовжує Р.Разілевич,- саме такій категорії громадян держава надає та гарантує ряд пільг, серед яких є позачергове одержання земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), для індивідуального дачного будівництва. Відтак обов'язок із забезпечення таких громадян земельними ділянками покладається державою на органи місцевого самоврядування – територіальні громади.
Що ж стосується надання земельних ділянок для ведення ОСГ решті маловищан, які мають на це право згідно чинного законодавства, – це питання можна буде вирішити по закінченні бойових дій на Сході України.,- переконані маловисківські учасники АТО, висловлюючи сподівання, що міські депутати їх почують і не збурюватимуть громаду своїми непродуманими рішеннями.
Маловисківських АТОшників дурять із землею?
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований