25 квітня 2024, четвер

На Кіровоградщині намагаються таємно ліквідувати лікарню?

В той час як місто Помічна намагається оговтатися від страшної трагедії, загибелі у зоні АТО молодого хлопця, Дениса Іванова, який  був єдиною дитиною у батьків, міське керівництво займається підготовкою  відкриття меморіальної дошки герою, що запланована на 6 травня, готує рішення про перейменування  однієї з вулиць  міста на   честь загиблого воїна, відвідує осиротілих батьків,  районна рада підписує смертний вирок  Помічнянській лікарні.  Принаймні, так стверджують мешканці Помічної, що звернулися до редакції «Златополя». Наводимо далі отриманий текст без змін.
Як нам повідомили, пізно ввечері, 29 квітня, у передсвятковий день, на сайті Добровеличківської районної ради з’являється проект рішення про ліквідацію медичного закладу що передбачає  скорочення більше 110 осіб, бо на разі в лікарні працює 140 чоловік, а проект  так званої оптимізації передбачає штат у  кількості 30 чоловік.
Коротка передісторія: КЗ «Помічнянська лікарня» ¬- це колишня  залізнична  лікарня, яка була передана у 2015 році на баланс  міста Помічна розпорядженням Кабінету Міністрів України, та у 2016 році ,у зв’язку зі змінами до законодавства, лікарня мала бути тільки у власності району, в іншому випадку не було правових підстав для її фінансування, оскільки люди (працівники лікарні)  могли залишитися без заробітної  плати, Помічнянська міська рада своїм рішенням передала  лікарню  у спільну власність територіальних громад району. Але в своєму рішенні  депутати Помічнянської міської ради зазначають, що лікарню вони передають району  ТИМЧАСОВО, а саме до моменту утворення Помічнянської громади, а також передають лікарню як юридичну особу без права ліквідації, реорганізації, скорочення штату. І ось через декілька місяців, проігнорувавши думку 9-тисячного міста, райрада підготувала рішення про ліквідацію.
http://rada.dv.kr.ua/session/proektrish/504-pro-stvorennya-yedinogo-medichnogo-prostoru-dobrovelichkvskogo-rayonu-ta-optimzacyu-zakladv-ohoroni-zdorovya.html
У чому полягає небезпека такого рішення? По-перше, місто з населенням 9 тисяч може залишитися без належного  медичного обслуговування, зокрема проект районної ради не передбачає посаду педіатра, в місті де більш ніж 1,5  тисяч дитячого  населення. Працівники залізничних підприємств міста, а Помічна, як відомо є містом залізничників, ризикують залишитися без можливості проходження регулярних медичних оглядів, що є необхідною умовою  роботи на залізниці, бо робота на залізниці має характер підвищеної небезпеки. Відстань до   Добровеличківської районної лікарні з Помічної становить 30 кілометрів, швидка допомога по жахливих дорогах можна доїхати не менш ніж за годину, чи встигнуть надати допомогу людині у випадку травми на залізниці?! Питання риторичне.
  Яка потреба ліквідовувати лікарню незрозуміло,  Кіровоградський обласний департамент охорони здоров’я підтверджує, що наша лікарня є медичним закладом, що надає медичну допомогу первинного і вторинного рівня, лікарня має ліцензію МОЗу.  Помічнянська лікарня  погодилась на  всі умови Добровеличківського  керівництва, в тому числі на  мізерне фінансування.   Добровеличківський район  з 21 мільйона гривень медичної субвенції,виділеної на 2016 рік,  надав Помічнянські лікарні 2,6 мільйона гривень , це в той час як, Помічнянська лікарня   окрім того,що  обслуговує жителів нашого міста, а наше місто  складає третину району, ще й обслуговує залізничників з   Кіровограда, Вознесенська, Первомайська, а також прилеглих сіл Добровеличківського району, Олексіївки, Миколаївки, Перчунового, Піщаного Броду . Оскільки Укрзалізниця сплачує лікарні  за проведення медичних оглядів її працівників, лікарня може вижити.
Цинізм ситуації полягає  в тому, що 70 % Добровеличківського районного бюджету формується з відрахувань, що надходять з заробітних плат помічнянських залізничників. Тобто і Добровеличківська районна лікарня, і Добровеличківська районна рада, і райдержадміністрація  утримуються коштом помічнянців. Так триває впродовж багатьох десятиліть, і замість подяки, в Помічної тепер  забирають найнеобхідніше – лікарню.
Мотивацію районної ради знищити нашу лікарню можна проаналізувати: дійсно є постанова Кабінету Міністрів України від 25 листопада  2015 року № 1024 «Про затвердження нормативу забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тис. населення», згідно якої дійсно кількість лікарняних ліжок треба скорочувати, і КЗ «Помічянська лікарня» до цього готова, натомість неготова до такого кроку Добровеличківська ЦРЛ. Районна рада для того, щоб не скорочувати жодного лікарняного ліжка у Добровеличківці, до речі населення Добровеличківки у 2,5 раза менше за населення Помічної , та не скорочувати жодну людину у Добровеличківській ЦРЛ,  вирішила повністю ліквідувати Помічнянську лікарню.
 Удар  у  спину Помічні  нанесла райрада у  той час, коли місто  Помічна знаходиться на завершальному етапі процесу формування об’єднаної територіальної громади. Є рішення сесій міста і села Помічна про утворення громади,  є розпорядження голови ОДА, про те, що такі рішення відповідають Конституції і законам України, є клопотання голови ОДА до ЦВК про призначення перших виборів у Помічнянській громаді,  щоправда, є й недосконалість українського законодавства, що не дозволяє зараз такі вибори провести, але   найближчим часом усі законодавчі перешкоди будуть усунуті,  і  громада буде створена, а  КЗ « Помічнянська лікарня»  буде успішно обслуговувати населення новоствореної громади та  фінансуватися її коштом.  А до цього часу лікарня має зберігатися як юридична особа, я не знищуватися за велінням злої волі однієї людини. 
Допоможіть врятувати Помічнянську лікарню!
На Кіровоградщині намагаються таємно ліквідувати лікарню?
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований