28 березня 2024, четвер

Кіровоградських спецпризначенців, об’єднавшись, визволятимуть з полону волонтери і активісти

9 травня під час урочистих заходів з вшанування героїв Другої світової війни відбулася акція за участі двох молодих жінок, дружин військовослужбовців 3-го окремого полку спеціального призначення, що базується в Кіровограді, пише Гречка.
450 днів двоє кіровоградських військовиків Олександр Коріньков та Сергій Глондар перебувають в полоні проросійських бойовиків. 16 лютого 2015 року в перший день перемир`я військовослужбовці потрапили до полону при виході з Дебальцевого.
Юлія Корінькова та Катерина Глондар вийшли з плакатом, на якому наведено список українських військовополонених, яких держава попри формальне перемир`я не може звільнити з ворожого полону. Жінки зробили все можливе та неможливе, щоб визволити своїх чоловіків, однак безуспішно. Також марно протягом 15 місяців дружини військовослужбовців пробують потрапити на прийом до Президента України Петра Порошенка.
«У нас 450 днів і ночей відчаю і страху, надій і сподівань. Ми хочемо аби нас побачили і почули, – говорить Юлія Корінькова. – Командир 3 –го полку намагається допомогти, але усі переговори і все зв’язано на Адміністрації Президента».
Допомогти жінкам взялися волонтери, намагається сприяти вирішенню питання і місцева влада. Волонтерка «Армії SOS Кіровоград» Оксана Червоная описала в соціальній мережі «Фейсбук» всі перипетії групи спецпризначенців, яка потрапила в засідку під Дебальцевим 16 лютого 2015 року.
«Спочатку рахували години, потім дні, потім місяці. 15 місяців. За цей час в сім'ї Сергія і Каті народилася друга донечка. Татко жодного разу не бачив дитину… У Саші з Юлею медовий місяць відстрочений вже на ці довгі 15 місяців.
16 лютого 2015. Другий день "Перемир'я".
Група бійців нашого 3 полку спецпризначення, виконуючи наказ в районі Дебальцевого, потрапляє в засідку російських окупантів. На місці героїчно гинуть Юрій Бутусов і Віталій Федитник. Слава Героям і вічна пам'ять!
Двоє хлопців дуже важко поранені – бережи, Господь, на багато років, Вадима Довгорука і Василя Беленя. 5 хлопців потрапляють в полон до ворога. Двох звільняють через 5 місяців, ще один втікає з полону пізніше.
Двоє кадрових військових 15 місяців в полоні. 15 місяців надії і відчаю.
За цей час рідні Олександра Корінькова і Сергія Глондаря пройшли всі кола пекла, всі інстанції, чиновників всіх рівнів, обіцянки всіх мастей. Їх просили не "розгойдувати човен", "дотримуватися режиму тиші", щоб не нашкодити. Вони мовчали, дотримувалися, чекали, на Новий рік, на Різдво, на Великдень. Втомилися мовчати. Зрозуміли, що потрібно кричати, щоб почули.
У день "ніхто не забутий, ніщо не забуте", спростовуючи ці шаблонні твердження, дружини Героїв, стоять з плакатом на військовому меморіалі, розповідаючи, хто забутий і що забуто.
У середу ми збираємося на велику раду. І з цього дня всі наші сили будуть спрямовані на те, щоб Герої повернулися додому. Ми об'єднаємо зусилля всіх волонтерських, громадських організацій, журналістів. Ми будемо поруч з сім'ями хлопців, поки вони не повернуться додому».
Завтра, 11 травня, волонтери, представники громадських організацій, журналісти зберуться щоб надати проблеми військовополонених з Кіровограда більшого розголосу та спільно знайти вихід з ситуації.
На відео розповідь Юлії Корінькової, Катерини Глондар та Оксани Червоної про історію військовополонених.
{youtube}v=9In_0EJqVxs{/youtube}
Кіровоградських спецпризначенців, об’єднавшись, визволятимуть з полону волонтери і активісти
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований