05 травня 2024, неділя

У Кіровограді «лисиць» шукають за допомогою радіопеленгування

Саме так в народі називають один із різновидів спортивного орієнтування. За допомогою спеціальних приймачів, спортсменам необхідно якомога швидше відшукати сховані радіомаяки. Раніше, це був військово-прикладний вид спорту. Проте з розвитком технологій, такого роду пеленгування втратило свою цінність, а інтерес у спортсменів – ні. Про повідомляє кореспондент Златополя.
 
Тренування у спортсменів починається із перевірки працездатністі своїх приймачів. Потім вони виходять на вулицю, і розминають всю групу м’язів. За одне тренування, їм доводиться пробігати до п’яти кілометрів. Потім, тренер проводить  інструктаж. На пошук одного передавача, тренер виділяє лише одну хвилину. Крім того у сигналі, який передають, так звані лисиці, азбукою Морзе звучить порядковий номер маяка. 
Особливість цього приймача, в тому, що його довжина хвилі дуже коротка і вони відбиваються від зовнішніх перешкод, тим самим збиваючи з пантелику спортсменів. Поки ж юнаки бігають, у пошуках третьої лисиці, тренер ускладнює завдання і змінює розташування першої. Каже, таким чином готує вихованців до найгірших умов. Крім орієнтації по радіосигналу, спортсменам необхідно позначати на карті і відповідні локації, прокладати необхідний маршрут та слідкувати за зовнішнім оточенням. 
В 2015-му, чемпіонат Європи приймала Польща. Тоді, з Кіровограда, на змагання пощастило потрапити Євгену Мінчуку. Хлопець каже, збірна України забрала з Європи цілий пакет нагород – п’ять медалей та один кубок.
Цьогорічний чемпіонат Європи відбудеться на початку липня у Норвегії. Туди поїде команда із п’яти учасників. Всі вони з різних регіонів України. Пройти три етапи всеукраїнського відбору і потрапила до команду Збірної України пощастило і кіровоградкі Євгенії Шалімовій. Дівчина щодня проходить виснажливі тренування, єдиною перепоною у свої участі вбачає лише брак фінансів. 
За підрахунками тренера, поїздка до Норвегії, кожному українському учаснику вартуватиме близько 20 тисяч гривень. Батьки дітей таку суму потягнути не можуть, тому спортсмени покладають надію лише на спонсорів та волонтерів.
 
У Кіровограді «лисиць» шукають за допомогою радіопеленгування
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований