25 квітня 2024, четвер

Кіровоградський пологовий будинок №2: закрити не можна лишити?

Так звана «реорганізація» кіровоградської пологового будинку №2 імені Святої Анни викликала неабиякий суспільний резонанс. Завдяки місцевому «реформуванню медицини» без роботи може лишитися близько сотні кіровоградців, а місто втратить потужний медичний центр, який врятував життя тисячам матерів і дітей.  
І поки міська влада проводить зібрання, всіляко розхвалюючи пологовий будинок №1, до якого,  як планують, відійде частина персоналу і функцій лікарні святої Анни, виділяє кошти на ремонти і таке інше, у другому пологовому будинку намагаються відстояти своє право на життя. Днями в стінах медичного закладу  пройшли чергові збори колективу. Цього разу вислухати позицію медиків і знайти шляхи вирішення проблеми прибули депутати Кіровоградської міськради від «Батьківщини» на чолі з головою фракції Олександром Цертієм, та місцеві депутати від «Самопомочі».
Позиція працівників пологового будинку – категорична: заклад повинен працювати. Єдине, що необхідно – провести невелику пере профілізацію ліжкомісць під дитячу гінекологію та відкривши другий етап виходжування недоношених діток з малою масою плоду. 
– Існуючої кількості таких ліжок в дитячій обласній лікарні недостатньо, – переконаний головний лікар пологового будинку №2 Володимир Капко. – Вирішити це питання можна шляхом переводу дитячої  міської лікарні на вільні площі в пологовий будинок №1. 
Хоча напряму ніхто цього не говорив, але контекст зустрічі депутатів і медиків свідчить: хтось «поклав око» на історичні будівлі в престижній частині міста і не зупиниться, поки не знищить легендарний кіровоградський медзаклад.
– Влада намагається нас знищити, – переконані медики, – і йде на будь-які варіанти, щоб на виселити і отримати територію пологового будинку №2.
Медиків дуже дивує позиція міської влади, яка, приводячи дані роботи пологових будинків №№1 та 2 порівнює лише    кількість пологів, у той час як «забуває» про кількість операцій, які виконують спеціалісти пологового будинку №2., адже традиційно саме пологовий будинок №2 спеціалізується на наданні гінекологічної допомоги. Згідно приведених Володимиром Капком даних, лише в 2015 році на базі лікарні імені Святої Анни було проліковано 4,5 тисячі пацієнтів , прийнято 843 пологів та проведено 2768 операцій. 
– Кожного року наші спеціалісти роблять близько 3 тисячі операцій, – говорить керівник лікарні. – з них майже половина – по життєвим показникам. Але про це чомусь забувають. Якщо навіть апелювати до статистики, яку наводить місцева влада, то ми маємо близько 10 пологів у рік на одне ліжкомісце, тоді як такий коефіцієнт в першому пологовому будинку – 6 пологів на одне місце.
Медики зауважують,  що розмістити всі відділення їхньої лікарні на території пологового №1 просто немає можливості, а розміщення жіночої консультації  там амо не дозволить створити відповідні умови для майбутніх мам. 
– Втрата спеціалістів, приміщень і проблеми з транспортом для пацієнтів чомусь міська влада обходить своєю увагою., усіляко акцентуючи на необхідності «реорганізації» нашого будинку. – говорять медики. – Однак чомусь ніхто не думає, що породіллі з віддалених районів міста доведеться діставатися до пологового №1 трьома видами транспорту. Про яке здоров’я тоді може іти мова? 
[widgetkit id=1279]
Розуміючи те складне становище, в якому опинився пологовий будинок №2, фракція «Батьківщина» в Кіровоградській міській раді зробить усе можливе для того, аби зберегти пологовий будинок і робочі місця. У цьому медиків завірив голова фракції Олександр Цертій.
– Наша фракція  докладе максимальних зусиль, аби місто не втратило пологовий будинок імені святої Анни. – зазначив Олександр Цертій. – Ми зробимо усе від нас залежне, усе, що в наших силах, аби заклад функціонував.
Голова «Батьківщинівців» також порекомендував медикам направити на засідання міськради, де буде розглядатися питання пологового будинку №2, ініціативну групу працівників медустанови.
– Подивимося, у кого з депутатів вистачить нахабства ухвалити рішення про «реорганізацію», дивлячись в очі тим, кого вони лишають роботи.
Кіровоградський пологовий будинок №2: закрити не можна лишити?
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований