05 травня 2024, неділя

Кіровоградщина: гуртожиток для переселенців у Новгородці буде готовий уже восени

П’ятниця, 27 травня, у Кіровограді розпочалась не лише зі свята Останнього дзвоника, а й з семінару «Адаптація внутрішньо переміщених осіб в місцевій громаді смт Новгородка», котрий наразі триває в приміщенні обласної Торгово-промислової палати.  Про це повідомляє кореспондент Златополя.
До участі у заході окрім керівника спільного проекту Кіровоградської обласної ради та ЄС «Побудуємо майбутнє разом» Валерія Кальченка долучились голова Новгородківської селищної ради Олександр Сириця, головний інженер ТОВ «Арталекс» – підрядної організації, що виконує ремонтні роботи у гуртожитку та дитсадку «Світлячок» Олександр Сипливець, волонтер-переселенець, голова ГО «Крок назустріч людям» Валентина Кулачко та, звісно, декілька десятків внутрішньо переміщених осіб.  
Розпочали із загального. Так ремонт  5-ти поверхового гуртожитку, розрахованого на 150 сімей, виходить на фінішну пряму, повідомив присутнім Валерій Кальченко. Усі необхідні комунікації до приміщення підведені, крім того розробленим проектом передбачено максимально зручна для пожильців система обрахування вартості спожитих послуг – кожна кімната буде обладнана власним лічильником опалення. Будуть у гуртожитку й лічильники на електроенергію та воду. Приємною дрібницею стане й те, що у порівнянні з тим самим Кіровоградом, ціна на водопостачання та водовідведення у Новгородці значно дешевша.  Передбачено у проекті й декілька вільних приміщень на першому поверсі котрі, за бажанням, можна буде взяти в оренду чи навіть викупити, обладнавши невеличкий приватний бізнес – перукарню чи швацьку майстерню. 
«Ми намагались максимально ефективно використати наявну площу. Повірте, уже зараз до нас звертаються люди з районів з проханнями надати житло у даному гуртожитку для медиків чи дітей-сиріт, однак пріоритетом для нас все ж є тимчасово переміщені особи», – підкреслив Кальченко. 
Головне питання, котре турбувало потенційних мешканців, – наявність робочих місць. Із цим, як виявилось є певні проблеми, однак і позитиву вистачає. Так поки проводяться внутрішні роботи у гуртожитку та дитсадку підрядна організація готова взяти на роботу декілька десятків робітників із середньої зарплатнею 3,4 тис. грн.. У подальшому роботу пропонуватимуть у самому дитсадочку, близько 10 робочих місць, та гуртожитку. Є біля Новгородки й  декілька досить серйозних фермерів, котрі також готові надати роботу бажаючим. 
Здати в експлуатацію приміщення обласна влада планує вже цьогоріч – дитсадок у липні, а сам гуртожиток у серпні. 
«Ми розуміємо, що усі побажання та потреби переселенців ми нажаль не зможемо врахувати, однак зробили і продовжуємо робити усе від нас залежне аби забезпечити внутрішньо переселених осі максимально комфортними та прийнятними для проживання умовами. Тож якщо на переїзд до Новгородки погодиться 5-10 сімей, вважатимемо це успіхом», – підсумував Валерій Кальченко. 
 

Кіровоградщина: гуртожиток для переселенців у Новгородці буде готовий уже восени
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований