05 травня 2024, неділя

“Не панікуй – будь готовий”: Що потрібно знати жителям Кіровоградщини, аби убезпечити себе

В Україні вже восьмий рік триває війна, але навіть зараз багато людей не знають, як діяти на випадок надзвичайних ситуацій. Насьогодні ця тема знову має неабияку актуальність, тому кореспондент сайту Златопіль зібрав в один матеріал необхідні поради про те, як діяти, аби убезпечити себе в разі необхідності.

“Тривожна” валіза

У народі перелік необхідних речей прийнято складати до “тривожної” валізи. Така річ знадобиться не лиша на випадок військової загрози, а у багатьох інших ситуаціях.

Зазвичай до неї потрібно обов’язково покласти копії документів, речі першої необхідності та невеликий набір продуктів.

Опціонально кожен обирає те, що на його думку точно знадобиться. Єдина умова – компактність.

У Міністерстві освіти та науки України рекомендують не забути про такі речі:

  • Копії документів, які потрібно зробити заздалегідь (Паспорт, посвідчення водія, документи на нерухомість, документи дітей, тощо).
  • Дублікати ключів від квартири та автомобіля.
  • Грошові кошти (Готівка та банківські картки)
  • Ліхтарик та запасні батерейки до нього.
  • Мобільний телефон та зарядка (Рекомендовано заздалегідь придбати недорогий, адже він довше тримає заряд).
  • Набір інструментів (мультитул, скотч, запальничка, складний ніж)
  • Набір посуду (Бажано, аби весь посуд був залізним)
  • Засоби гігієни та одяг.
  • Аптечка (Усі ліки, які потрібні персонально вам, а також ті які можуть знадобитися у разі необхідності: жарознижуючі, знеболюючі, антибіотики, ліки проти отруєння та діареї, а також антосептичні засоби).
  • Їжа (Основні поради – компактність, висока калорійність та довгий строк зберігання).

“Тривожна” валіза стане у нагоді, як у ситуаціях коли потрібно терміново виїхати у інше місце, так і тоді коли потрібно сховатися від небезпеки нікуди не виїжджаючи.

Речі на випадок евакуації ліпше скласти заздалегідь. У найкращому разі тривожна валіза вам так і не знадобиться та просто стоятиме в кутку.

Сховища та укриття

Для захисту людей від небезпеки, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій у мирний час та дії засобів уражання в особливий період, використовуються захисні споруди цивільного захисту:

Сховища – Герметична споруда для захисту людей, в якій протягом певного часу створюються умови, що забезпечують захист від небезпечних факторів, які виникають внаслідок надзвичайної ситуації, військових (бойових) дій та терористичних актів.

Протирадіаційне укриття – негерметична споруда для захисту людей, в якій створюються умови, що забезпечують захист від іонізуючого опромінення у разі радіоактивного забруднення місцевості.

Також для укриття використовуються споруди подвійного призначення і найпростіші укриття.

Споруда подвійного призначення – це наземна або підземна споруда, що може бути використана за основним функціональним призначенням і для захисту населення (підземні паркінги, підземнi переходи тощо).
Найпростіші укриття – Це фортифiкацiйна споруда, цокольне або підвальне приміщення, що знижує комбіноване ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, а також від дії засобів ураження в особливий період.

Цей пункт є надважливим для населення, адже для мінімізації паніки та хаосу потрібно заздалегідь знати куди йти у разі небезпеки обстрілу. Кожен громадянин має знати де, поблизу його дому, або роботи найближче місце сховку.

Зробити це можна пройшовши декілька простих кроків:

“Абетка безпеки”

Для того, аби бути готовим до будь якої ситуації рекомендуємо ознайомитися з “Абеткою безпеки” розробленою Державною службою з надзвичайних ситуацій.

За посиланням можна знайти відповіді на будь-які питання пов’язані з небезпечними ситуаціями, як природнього, так і військового характеру.

У магазині додатків на Android можна також знайти “Абетку ДСНС”, однак працюватиме вона лише за наявність інтернет підключення.

Наостанок хочеться підкреслити, що паніка у випадку надзвичайних ситуацій ніколи не призводить до порядку, а тільки посилює хаос. Тож потрібно бути проінформрваним як діяти зазделегідь.

“Не панікуй – будь готовий”: Що потрібно знати жителям Кіровоградщини, аби убезпечити себе
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований