01 червня 2024, субота

На Кіровоградщині відкрили перший монумент Патріотам України (ФОТО)

Перший монумент Патріотам України відкрили на Кіровоградщині. В центрі Компаніївки відсьогодні встановлено монумент, присвячений всім українцям, які не шкодуючи себе захищають цілісність та суверенітет нашої країни. У збірному монументі є фігура Героя України майданівця з Бобринецького району Віктора Чміленка, збірний образ волонтерки та воїна АТО, який завершує композицію, пише Гречка.
Пам`ятник Патріотам України зробили на замовлення місцевої громади троє архітекторів з Львівської академії мистецтв. Близько мільйона гривень зібрала сама громада, фермери та бізнесмени, пов`язані з Компаніївщиною. Перший внесок у загальну скарбничку внесла 85-річна пенсіонерка Олена Балашова, жінка взяла участь і у відкритті пам`ятника.
Про ідею створення пам`ятника, ідею закладену у нього, та її реалізацію «Гречці» розповів волонтер Олександр Вороний.
«Ще від 2014 року, від початків волонтерства на Компаніївщині я побачив з якою відданістю та ентузіазмом та добрим серцем місцеві жителі підіймають нашу армію, як переживали за наших військовослужбовців. Які вони і діти їх – патріоти. І от хотілося після двох років волонтерської діяльності вшанувати цих людей. Цей монумент не загиблим, це живим патріотам України», – говорить Вороний.
Створювали монумент ахітектори з Львівської національної академії мистецтв Володимир Цісарик, Василь Здреник, Пало Боднар.
У своєму виступі Павло Боднар також відзначив, що цей пам`ятник – присвята не лише полеглим, але й кожному українцю, який вболіває за свою державу.
«Цей пам`ятник не лише полеглим, він кожному з вас. Кожному, хто приклався чи бажанням, чи фінансово, чи своїми руками до припинення війни, до побудови нової України, в якій житимуть самі і наші діти, наші нащадки, – говорить Боднар. – Конструктивною ідеєю цього пам`ятника є вертикаль – бажання до кращого, до досконалості, до вершин. Він збудований з блоків різної форми. Кожна цеглинка різна, як і кожен з нас, який в міру своїх можливостей і бажань працює над розбудовою незалежності нашої країни. Блоки з усіх боків різні: з одних боків виступає, з інших випадає. Між ними створюються якісь отвори – вікна. З іншого боку вони виглядають «глухими». Але зрештою це такий складний процес побудови нашої держави. Скульптурні частини – скульптура майданів ця, волонтерки та воїна АТО. Це символ нової України, сьогоднішньої України, майбутньої. Україна, яка виривається з якихось давніх тенет. Завершує монумент тризуб – символ української держави».
[widgetkit id=1359]
Матеріал з якого виготовлено скульптури – глина, що пройшла спеціальну обробобку за сучасними технологіями. Павло Боднар розповів «Гречці», що подібних «збірних» пам`ячників в Україні фактично немає. І ця робота для нього та його колег була в першу чергу можливістю в час війни збудувати такий значущий пам`ятник.
Нагадаємо, в обласному центрі досі не споруджено жодного монументу ні захисникам України, ні майданівцям, ні героям АТО, ні волонтерам. 
Фото: Валерій Лебідь
На Кіровоградщині відкрили перший монумент Патріотам України (ФОТО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований