21 травня 2024, вівторок

На Кіровоградщині працівники цегельного заводу 2 місяці сидять без зарплати

Працівники Соколівського цегельного заводу (ТОВ «Укрбудінвест») вийшли сьогодні на мітинг проти керівництва, яке другий місяць не виплачує зарплат. Терміни потенційної виплати постійно змінюються, а керівництва на роботі не бачать,пише Гречка.
«Кожен день відгружається 4-5 фур. Кожна фура вивозить більше 7 тисяч цегли. Але нам затримують зарплату. Дали гроші ще за червень, липень ще не виплатили. Обіцяли за 3 тижні виплатити усім працівникам, але нічого досі немає, хоча вже кінець серпня», – розповів Віктор Бандурко, який займається відгрузкою продукції.
«Я третій рік тут працюю. Затримки по виплаті зарплат були неодноразово, але зараз чи віддадуть не знаю. Востаннє я зарплату отримав 8 червня. Зараз у нас завод стоїть вже місяць, бо начебто не купують цеглу»,– розповів Костянтин Калугін, який займається на заводі обпалюванням цегли.
«Коли ми спілкувались з директором чотири тижні тому, він сказав, що зарплати виплатять за 2-3 тижня. Пройшло більше часу – ми без грошей. У мене завтра дитина в школу йде, нічого не куплено. Маю три кредити невиплачені», – скаржиться Василь Цапко.
Однією з проблем є ще відмова керівництва офіційно працевлаштовувати на роботу. Приймають трудові книжки, але не підписують трудових договорів.
«Я кожен раз приходжу на роботу і пита, коли буде зарплата. Обіцяли до 25 числа, потім протягом цього тижня, кожен день нас «завтраками» годують. Я прийшов сюди працювати у травні, але до цього часу не був працевлаштований. Учора я прийшов із заявою на звільнення. А мені видали порожню трудову книжку. Де поклали її, звідти і витягнули. Мені робота подобалась, прийшов працювати за професією. Але, бачте, не склалося », – розказав Сергій Сергієнко.
«Я два місяці працюю на посаді охоронника, старший зміни, добу через дві. Відповідаю за охорону діяльності, трудову дисципліну зі сторони робітників, збереження матеріально-технічних цінностей, що знаходяться на території заводу. Зарплати досі не бачив. Звертався до керівництва, казали, що з 7 до 14 числа цього місяця гроші виплатять. Пройшло вже два тижні, у них борг переді мною – 6,5 тис грн. Офіційно я не працевлаштований, чого зі мною не підписали договір – не пояснюють. Коли попросив копію трудового договору, мені нічого не відповіли. Фактично я тут ні за що не відповідаю, а сиджу за власним бажанням. В управлінні Держпраці нам пояснили, що якщо до кінця сьогоднішнього дня нам не виплатять зарплат, то про двомісячну затримку можна буде повідомляти і в прокуратуру, і в поліцію, і їм. Це ми будемо робити від завтрашнього дня», – розповів Роман Бугаєнко.
На місці ми намагались зв’язатись із генеральним директором ТОВ «Укрбудінвест», аби той пояснив, чому працівникам затримують зарплату й не працевлаштовують офіційно. З третьої спроби вдалось додзвонитись, однак після того, як Олександр Дубенко дізнався, що розмовляє із журналістами, повідомив: «Я думав ви мене з днем народження хочете привітати» й поклав слухавку. Ще раз із керівником підприємства зв’язатись не вдалось.
На територію заводу ні журналістів, ні працівників, які сьогодні не на роботі, охорона не пропустила. Натомість телефоном нам вдалось поспілкуватись із фінансовим директором підприємства.
«Завод зупинився через те, що зламалось обладнання. Зараз його ремонтуємо. Ми продаємо цеглу нижче її собівартості, щоб виплатити зарплату за липень. Якщо ви вважаєте, що це така затримка, то я так не вважаю. Ми плануємо виплачувати зарплати десь з 1 вересня. Заборгованість тільки за липень місяць, за серпень зарплата має виплачуватись лише з 5 вересня, тож боргу за серпень у нас немає», – роз’яснила Валентина Шарата.
Згідно держреєстру юридичних осіб засновником ТОВ «Укрбудінвест» є родичка генерального директора Лілія Дубенко. Розмір статутного капіталу підприємства 3, 57 млн грн. Підприємство було зареєстроване у лютому 2001 року. Уповноваженими представляти юридичну особу є Микола Коліцун та Валентина Шарата.
Працівники, які сьогодні вийшли на мітинг, переконують, якщо зарплату не виплатять, підуть по офіційним владним органам, аби ті застосували санкції до керівництва підприємства за порушення прав робітників.
 

На Кіровоградщині працівники цегельного заводу 2 місяці сидять без зарплати
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований