06 травня 2024, понеділок

Батьківський контроль: у Кропивницькому батьки зможуть відстежувати фінанси закладів, які відвідують їх діти

У Кропивницькому батьки зможуть відстежувати фінанси закладів, які відвідують їх діти. Це стало можливо після того, як профільне управління запустило он-лайн сервіс «освітня карта».
Кожен рік навчання батькам школярів обходиться в кругленьку суму щомісячних внесків, поточних ремонтів та непередбачуваних витрат. В середньому, щомісяця школярі здають по 30 гривень на потреби школи і по 30 гривень на потреби класу. При чому, якщо витрати класу, ще якось батьки можуть контролювати, то прозорість загальношкільного фінансового розпорядження залишається під великим питанням. Також, дуже часто, на батьків лягають витрати на купівлю мультимедійних дошок, пластикових вікон і навіть парт. 
Через непрозорість фінансування освітніх закладів, цього року створено Батьківську раду. Люди хочуть щоб бюджетні кошти та благодійні внески йшли за призначенням, а не комусь до кишені.
– Ми провели соцопитування і сто відсотків батьків відповіли, що не знають як витрачаються бюджетні кошти і сто відсотків відповіли, що хочуть про це знати. Батьків цікавить не тільки як вони витрачаються, вони хочуть планувати ці витрати разом з освітнім закладом. Тобто, планувати їх цільове призначення, а не просто віддавати гроші, а потім по факту дізнаватись на що вони були витрачені. – говорить член ініціативної батьківської ради Кропивницького Зоя Лебідь
У міській раді кажуть, що ініціативу батьків підтримують. Для зручності вже запустили он-лайн сервіс із фінансовою звітністю всіх закладів освіти Кропивницького (http://uokmr.com.ua/).  На мапі є три позначки. Будиночок – це школа, маленька дитинка – дошкільний навчальний заклад, скрипічний ключ – позашкільний навчальний заклад. На освітній мапі можна знайти загальну інформацію, комплектування закладів та найголовніше – звіти батьківського і бюджетного фінансування.
– Ми можемо перевірити з якого фонду, з бюджету розвитку, чи це спецфонд, батьки щось допомагали закладу. Розписано на яку суму придбано і що саме, яка кошторисна вартість. Чи завершений ремонт, чи триває і так далі.– говорить начальник міського управління освіти Лариса Костенко
Зайшовши на освітню карту, ми побачили, що деякі заклади відповідально віднеслись і заповнили звіти з повною деталізацією і з точністю до однієї гривні. Проте є й такі, що відписались загальними цифрами і такими термінами як «інші витрати», або «спецфонд». Представники батьківської ради, у боротьбі з корупцією, створення освітньої карти вважають позитивним кроком. Тепер без бюрократії та формальних звітів вони можуть порівнювати фінансову діяльність всіх шкіл і садочків міста.
– Коли ми дивимось на сайти «Прозоро», то, приміром, бачимо, що гроші пішли на господарські витрати. І там може бути розписано, що це були щітки, швабри мийки,  і т.д. Одночасно в школах на ці ж потреби з батьків також можуть збирати гроші. Тому така доступність дасть нам простір для унеможливлювання дублювання фінансових витрат. 
Також, коли батьки роблять якийсь подарунок школі, його обов’язково треба ставити на баланс закладу. Щоб потім не було так, що за спонсорські кошти замінили вікно, а потім на це ж вікно прийшли бюджетні кошти, які потім і осядуть в чиїйсь кишені – говорить член ініціативної батьківської ради Кропивницького Зоя Лебідь 
Батьківський контроль: у Кропивницькому батьки зможуть відстежувати фінанси закладів, які відвідують їх діти
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований