29 вересня 2024, неділя

На Кіровоградщині до жовтня перевірятимуть заклади громадського харчування

На засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розглянуто питання про стан дотримання санітарно-гігієнічних вимог у закладах громадського харчування в Кіровоградській області. Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко зазначив, що винесення цього питання на розгляд комісії зумовлене дорученнями голови обласної державної адміністрації та керівництва Держпродспоживслужби України, з огляду на випадки масових харчових отруєнь, зафіксовані на Кіровоградщині.
Детальніше про те, що стало причиною захворювань постраждалих громадян, а також про результати проведення перевіркової, у зв’язку з цим, роботи, поінформував виконуючий обов’язки начальника головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Кіровоградській області Ігор Бойчук.
Випадки зараження людей недоброякісною їжею, за його словами, проблема не лише Кіровоградщини. Невтішна ситуація в цьому плані характерна для держави в цілому. Протягом останніх трьох років на території України різко зросла кількість зареєстрованих спалахів та групових випадків інфекційних захворювань і отруєнь серед населення, пов’язаних із вживанням харчової продукції. Нинішнього року, порівняно з минулим, число таких випадків зросло майже вдвічі.
Аналогічна ситуація склалась і в нашій області. З початку року зареєстровано 7 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань (групові випадки), під час яких постраждала 101 особа, з них 38 дітей. Чотири спалахи, у тому числі вірусного гепатиту А та ротавірусної інфекції, пов’язані з дитсадком, школою та оздоровчим табором, інші три – із закладами громадського харчування, де люди, самі того не відаючи, "придбали" собі сальмонельоз та стафілококову інфекцію. В усіх випадках джерелом інфекції стала хвора особа, а шляхами передачі інфекції – харчова продукція та контактно-побутовий шлях.
Враховуючи складну епідемічну ситуацію щодо інфекційної захворюваності в Кіровоградській області та з метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, пов’язаних з можливими спалахами гострих кишкових інфекцій серед населення, керівництвом облдержадміністрації прийнято рішення про обстеження закладів торгівлі та громадського харчування на предмет дотримання вимог чинного законодавства. Для проведення цієї роботи при всіх районних державних адміністраціях та міськвиконкомах створено робочі групи у складі представників органів влади, Держпродспоживслужби, фіскальної служби, інших установ та організацій.
Як повідомив Ігор Бойчук, протягом серпня-вересня робочими групами із 5972 наявних закладів перевірено 1637 (27%). Із них 1315 (31% до загальної кількості) – це заклади торгівлі (стаціонарні магазини, тимчасові споруди, місця сезонної торгівлі) та 322 (19%) – заклади громадського харчування (стаціонарні, тимчасові споруди). Найбільше закладів перевірено у місті Кропивницькому – 294 (18% від наявних) та Знам’янському – 202 (77%), Олександрівському – 168 (83%) і Маловисківському – 113 (52%) районах. Найменше в Устинівському – 15 (17%) та Світловодському – 13 (23%) районах, місті Олександрії – 25 (11%).
Під час перевірок робочі групи інспектували благоустрій території навколо закладів, їх водозабезпечення та каналізування, наявність миючих та дезінфікуючих засобів, умови дотримання особистої гігієни працівниками закладів, наявність у них санітарного одягу, особистих медичних книжок, терміни проходження працівниками медичного огляду, строки та умови реалізації продукції, наявність її маркування та супровідних документів, наявність виробничого лабораторного контролю виготовлених страв, поточність технологічного процесу, проведення дератизації тощо.
Найбільшу кількість порушень виявлено в закладах продовольчої торгівлі. Найпоширеніші з них – відсутність особистих медичних книжок у працівників (у 500 закладах), непроходження ними медичних оглядів (у 459); відсутність миючих та дезінфікуючих засобів (у 420), відсутність супровідних документів на продукти харчування та продовольчу сировину (у 328), порушення умов реалізації харчової продукції, що полягає, зокрема, у відсутності холодильного обладнання, недотриманні температурного режиму зберігання продукції, порушенні товарного сусідства (у 235 випадках), порушенні строків реалізації продукції (у 223).
У закладах громадського харчування виявлено аналогічні порушення, а окрім того –недотримання поточності технологічних процесів, невідповідність наявних приміщень та умов у кафе, барах, закусочних щодо асортименту виготовлених страв.
Всі ці порушення, наголосив керівник головного управління Держпродспоживслужби в області, безпосередньо сприяють забрудненню призначеної для вживання харчової продукції, різноманітними мікроорганізмами із навколишнього середовища та від працівників закладів і стають причинами поширення інфекцій.
За результатами проведених обстежень суб’єктам господарювання надано рекомендації та пропозиції щодо усунення виявлених порушень, їм також роз’яснено про відповідальність за ці порушення, передбачену чинним законодавством.
Разом з тим Ігор Бойчук повідомив, що у 15 випадках суб’єкти господарювання не допустили робочі групи до обстежень, заборонивши їм, подекуди навіть у грубій формі, проводити перевірки. Перелік цих об’єктів буде надано районним державним адміністраціям і обов’язково внесено в плани подальших перевірок.
Підсумки вже проведених у містах і районах перевірок переконливо свідчать, що причинами загрозливого для здоров’я населення становища у закладах торгівлі та громадського харчування є, в першу чергу, безвідповідальність самих суб’єктів господарювання. Свій негативний внесок зробив і запроваджений законодавством мораторій на перевірки будь-яких об’єктів протягом 2014-2015 років.
На жаль, через ліквідацію кількох державних служб, що здійснювали нагляд за діяльністю суб’єктів господарювання, та реорганізаційні процеси в цій сфері на тривалий час втрачено можливість застосування до порушників адміністративно-запобіжних заходів. Законом України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" передбачено їх застосування лише під час планових та позапланових заходів з використанням Акта державного контролю. Такий захід як перевірки об’єктів комісіями чи робочими групами не передбачає застосування санкцій.
Разом з тим, як тільки Урядом буде затверджено цей документ, з’явиться можливість, відповідно до вищезазначеного закону, притягати порушників до судової відповідальності. За недотримання норм щодо безпечності та якості харчових продуктів відповідатимуть і оператори ринку.
На сьогодні для юридичних осіб мінімальний штраф складає 5 мінімальних заробітних плат (7250 гривень), максимальний – 75 (108750 гривень). Для фізичних осіб, відповідно, 2 мінімальні зарплати (2900 гривень) та 30 (43500 гривень).
Підсумовуючи за підсумками проведених перевірок, що виявили численні порушення вимог санітарного та ветеринарного законодавства в закладах продовольчої торгівлі і громадського харчування, аналіз ситуації на Кіровоградщині, зважаючи на неможливість на даному етапі застосування Держпродспоживслужбою дієвих адміністративно-запобіжних заходів до порушників, Ігор Бойчук запропонував розглянути результати роботи груп у кожному районі та місті на спільних нарадах за участі керівництва району/міста, сільських та селищних голів і, безумовно, суб’єктів господарювання, насамперед тих, до яких є претензії, зобов’язавши їх усунути виявлені порушення у визначені терміни. Також варто було б провести у районах та містах навчання, семінари з питань дотримання чинного законодавства у закладах торгівлі та громадського харчування, запросивши на них фахівців Держпродспоживслужби.
Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко, звертаючись до керівників міст, районів та об’єднаних територіальних громад, що перебували на онлайн-зв’язку, наголосив, що перевірки, які відбуваються зараз, відбуватимуться й надалі. Це не одноразова акція, це ті заходи, які необхідно проводити постійно задля безпеки мешканців територій. Прихід комісії до закладу торгівлі чи громадського харчування має стати сигналом для його власників, що процес, який відбувається в даному закладі, береться під контроль. Що він цікавить і владу, і громадськість. Без такого контролю, на жаль, можуть допускатися порушення, що призводять до завдання шкоди здоров’ю людей, як це вже сталося в Благовіщенському та Добровеличківському районах.
Сергій Коваленко також звернув увагу на великий розрив у часі проведення перевірок робочими групами на різних територіях після отримання відповідного доручення голови обласної державної адміністрації. Зокрема, питання в нього виникли до керівництва Вільшанського району, де перевірки розпочато лише 26 серпня (а в Устинівському, приміром, 3 серпня), до керівників Світловодська та Добровеличківського району. Судячи з наданих роз’яснень, у районах це пов’язано з кадровими перестановками та періодом відпусток, а в Світловодську погодились, що є прорахунки в роботі і необхідно виправляти ситуацію.
Це справді так. Адже у Світловодську, за словами Сергія Коваленка, із 800 закладів торгівлі та громадського харчування перевірено лише 42, тобто контролем охоплено всього 5% об’єктів. Це найменший показник в області. Крім того, під час таких перевірок приділяється увага й підакцизним товарам, що теж важливо для міста, з огляду на те, що Світловодськ на даний час має не вельми великий ресурс з акцизного збору. То чому б не використати і цей механізм для поповнення бюджету?
Перший заступник голови облдержадміністрації нагадав, що найближчим часом Кабінетом Міністрів буде затверджено Акт державного контролю, про який уже йшлося і який дасть змогу притягати до фінансової відповідальності недбалих власників та керівників. Відповідальність ця, зокрема для юридичних осіб, дуже відчутна: штрафні санкції сягають 108 тисяч гривень. Хоча, за словами Сергія Коваленка, не гроші мають бути визначальними в даному випадку, а здоров’я людей.
Він також подякував керівництву Онуфріївського району, де робочою групою перевірено вже більше 90% закладів торгівлі і громадського харчування (це найбільший показник в області), та акцентував увагу керівників усіх територій на тому, що показник перевірок має скласти 100%. Тобто, перевірити необхідно абсолютно всі заклади.
На цю роботу відводиться термін до кінця жовтня. У листопаді-грудні виявлені порушення мають бути усунуті суб’єктами господарювання, оскільки із січня 2017 року перевірки почнуться із застосуванням фінансових санкцій.
Також Сергій Коваленко доручив протягом наступних двох тижнів провести засідання районних та міських комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та проаналізувати на них результати проведених перевірок. Бажано зробити це, за його словами, у відкритому режимі – щоб про виявлені порушення знали не лише власники закладів, а й жителі даної території. Щоб вони почули, які є проблеми, та які завдання, у зв’язку з цим, ставить влада для того, аби надалі не було харчових отруєнь у громадських закладах і торгівлі неякісними продуктами.
На засіданні обласної комісії з питань ТЕБ та НС розглянуто ряд інших питань, зокрема про стан та хід підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери області до роботи в осінньо-зимовий період 2016-2017 років, про стан протипожежного захисту закладів освіти та підготовку їх до нового навчального року, про хід виконання заходів щодо запобігання пожежам в природних екосистемах області, про затвердження Плану протидії загрозам та реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з пожежами в природних екосистемах на території області, та про стан утримання захисних споруд цивільного захисту і проведення їх інвентаризації.
За матерілами офіційного порталу Кіровоградської ОДА
На Кіровоградщині до жовтня перевірятимуть заклади громадського харчування
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований