18 квітня 2024, четвер

У Кіровограді презентували книгу Світлани Орел «Розстріляна просвіта» (ФОТО)

Вчора у обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Д.І.Чижевського відбулась презентаія книги Світлани Орел «Розстріляна просвіта». Про це повідомляє кореспондент Златополя.
“Розстріляна просвіта” вийшла невеликим накладом у 100 примірників. У книзі розповідається про долі освітян нашої країни, діяльності яких перешкоджала влада. Світлана Орел, опрацювавши різноманітні документи та архіви, написала історії 88 людей, і ще 383 імені було просто згадані, адже про них не було віднайдено ніякої інформації. З цих 88 лише 11 повернулись на Батьківщину, проте вони лишились скаліченими і не були здатними вести нормальний активно-громадський спосіб життя. 
Просвіта діяла в багатьох районах Кіровограда. Наприклад, у селі Червона Кам’янка, яке було осередком Просвіти, було поставлено 5 вистав. Також згадані Аджамка, Обознівка та багато інших сіл. Книга розглядає представників “Просвіти” усіх областей України.
Світлани Орел проробила колосальну і надзвичайно важливу роботу. Адже ми маємо знати імена тих освітян, які старались на благо розвитку української культури і не тільки. Історія повторюється, і ми бачимо, як фраза, сказана рідною мовою або вдягнена вишиванка може призвести до конфлікту та подавлення національного самоствердження, на яке має право громадянин кожної держави. Український народ дові часи пригноблювали, але тільки тому, що його боялися і намагались розправитись з інтелегенцією, яка покладала усі свої зусилля на просвітлення. Саме про це книга Світлани Орел.
Це не перша робота журналістки, її книжки є у більшості бібліотеках області і країни взагалом. Багато хто на сторінках видань знаходив імена своїх втрачених родичів. Неодноразово на презентації лунали слова подяки в адресу Світлани Орел, яка дала змогу усім вшанувати пам’ять всіх тих, кого було винищено так званною “мірою вищого соціального захисту” у радянські часи.
 
                                                                                                                 
У Кіровограді презентували книгу Світлани Орел «Розстріляна просвіта» (ФОТО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований