26 квітня 2024, п’ятниця

Громада з Кіровоградщини заявила про готовність оскаржувати в суді неправомірне закриття сільської школи

27 жовтня  у прес-клубі Кропивницького відбулася прес-конференція представників батьківського комітету ЗОШ І-ІІ ступенів с. Хмельового Маловисківського району та громадських активістів села. В обговоренні проблеми взяли участь в.о. директора Хмелівської ЗОШ Ш – ІІ ст. Анна Бур’ян, голова батьківського комітету Леонід Назаренко та громадська активістка Зінаїда Шапошнікова. За їх запрошенням у прес-конференції взяв участь і голова Об’єднання правників «Українська правозахисна агенція», правозахисник Павло Дейнеко. Про це Златополю повідомили самі правозахисники.
В ході прес-конференції представники Хмелівської ЗОШ І-ІІ ступенів повідомили, що їх школу закрили рішенням райдержадміністрації, що вже саме по собі є незаконним, бо подібні рішення – у компетенції районних рад. Люди стверджують: у села відбирають повноцінну школу. Про ліквідацію школи батьки учнів дізналися за добу до 1 вересня.
Правозахисник Павло Дейнеко пояснив, що школу закрили без підстав, громадських обговорень та з численними порушеннями законодавчих актів. Юрист повідомив, що готується адміністративний позов з метою оскарження неправомірної ліквідації школи в Хмельовому. 
«Перш за все, за рекомендаціями, затвердженими Кабінетом міністрів, ліквідації шкіл мають передувати громадські обговорення, результатом яких повинні стати звіти про їх проведення та протоколи. В Хмельовому таких обговорень не було. Ще одна причина для скасування рішення про ліквідацію школи – це те, що школу закрили під час навчального року. Найбільш важливою помилкою є те, що згідно Цивільного Кодексу коли ліквідується юридична особа, окрім призначення складу комісії, а також обов’язково встановлюється порядок і строк заявлених позивних вимог до юридичної особи. У рішенні районної ради цього строку і порядку не було зазначено. Тобто юстиція не може на підставі цього рішення районної ради вносити дані в реєстр про закриття закладу. Вищезазначених підстав абсолютно достатньо, щоб скасувати рішення про закриття школи. Я думаю, що нам це вдасться», – повідомив юрист.
На запитання журналістів, чи «Українська правозахисна агенція» у своїх діях апелює до реформи освіти, захищаючи інтереси школи, а чи до конкретного випадку в Хмельовому, Павло Дейнеко наголосив, що подібні порушення є системними по всій Україні. Це пояснюється тим, що так звана освітня реформа була успадкована від злочинного уряду Азарова і Табачника. Коли люди вийшли на Майдан, вони вимагали змін у внутрішній державній політиці, в т ч в галузі освіти. Втім, змін не відбулося, і уряд Яценюка-Гройсмана продовжив справу «папєрєдніков». Цілком очевидно і логічно,  що ця «освітня реформа» дуже негативно сприймається суспільством.
фото з власного архіву "Златополя"
Громада з Кіровоградщини заявила про готовність оскаржувати в суді неправомірне закриття сільської школи
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований