10 травня 2024, п’ятниця

Школярів Кіровоградщини навчають любити ліс (ФОТО)

На Маловисківщині з метою виховання у школярів бережливого ставлення до лісу  активно практикуються пізнавальні екскурсії до Оникіївського лігоспу. Та чи не найчастіше тут бувають учні Оникіївської школи, які  відвідують гурток  шкільного лісництва «Конвалія».
Про це пише кореспондент Златополя у Малій Висці, Кіровоградська область.
Як розповіла керівник гуртка, вчителька  Надія Добролевська, днями гуртківці провели екскурсію, яка почалася  з урочища «Оникіївське», де учні спостерігали, як різні породи дерев готуються до холодів. Завітали юні лісівники і до розсадника Оникіївського лісництва, де ознайомилися із технологією вирощення декоративного садивного матеріалу. Відвідали  також місцевий  фазанарій, а саме – кімнату-музей лісгоспу, де на них чекало багато цікавого: зразки деревних порід, фотоальбоми, гербарії тощо. 
-Вражень від екскурсії було чимало,- зазначила педагог,- адже це своєрідне заохочення для дітей, оскільки гурток ось уже більше десяти років співпрацює з лісгоспом і не лише теоретично, а й практично. Учні беруть безпосередню участь у допомозі лісівникам у виконанні робіт, зокрема, прополювання та просапування лісових культур, збиранні жолудів на посадку, а навесні завжди є активними учасниками акцій "Посади своє дерево", що стали тут традиційними. 

Це не просто допомога – це практичні заняття гуртка «Конвалія», адже крім теорії учні займаються й практикою, в тому числі і  розвитком квітникарства  та декоративного дизайну, зазначає Н.Добролевська. 
«Методична діяльність шкільного лісництва передбачає три основні напрямки: дослідницька робота – «Природне лісовідновлення ясена звичайного»; власне практичну діяльність, націлену на співпрацю з лісівниками та декоративний дизайн», – говорить Надія Василівна. 
У  свою чергу лісівники всіляко підтримують своїх юних "колег". Так, з ініціативи директора  лісового господарства Сергія Слюсарова,  школярам надали саджанці для пришкільної ділянки і навіть допомогли  спорудити біля школи невелику теплицю. Відтепер саджанці самшиту та двох видів ялівцю, а також сальвій вирощуються  юними лісівниками безпосередньо  біля школи – в  цій теплиці. А на  відкритих дялянках з весни і до осені  радують око чорнобривці, айстри, багаторічна ромашка, хоста двох видів та газонна трава,  випещені руками вихованців гуртка "Шкільне лісництво."
«Ці діти недаремно відвідують гурток, – радіє за своїх вихованців Н.Добролевська, – адже вони не тільки навчаються любити та берегти природу, а й звикають працювати на землі, вкладають душу в пагінець та тішаться, коли він зростає, вчаться відповідальності за все живе. Найкращими моїми помічницями в шкільному лісництві були і залишаються Альона Пономаренко, Лілія Поркуян та Марина Булат».
Діяльність гуртка «Конвалія» – це реальна підготовка майбутніх кадрів лісового господарства. Це розуміють у Оникіївському лісгоспі, тому завжди раді своїм послідовникам, меншим колегам, коли вони приходять на щирі гостини, екскурсії чи із запитаннями.
Фото – Златопіль
 

Школярів Кіровоградщини навчають любити ліс (ФОТО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований