01 жовтня 2024, вівторок

Де в Кропивницькому народжувати дорожче? (ФОТО)

Не так давно місцеві ЗМІ порушували тему добровільно-примусових внесків у дошкільних закладах  Кропивницького. 
Розуміючи, що це питання стосується не тільки однієї сфери, ми вирішили дослідити ситуацію в медичних закладах, а саме в обох пологових будинках Кропивницького та перинатальному центрі обласної лікарні. Тим більше, що у випадку об’єднання міських пологових, можливо, якість медичних послуг і поліпшиться, а ось із вибором у жінок нашого міста  стане складніше.  Він же, як показує спілкування з майбутніми мамами, в нинішніх соціальних і економічних умовах значною мірою залежить не стільки від авторитету лікарів чи закладу в цілому, скільки від вартості послуг. 
– Сьогодні для того, щоб підготуватися до народження дитини, потрібні тисячі гривень. І на перший погляд здається, що там, де мова йде про тисячі, кілька сотень гривень ролі вже не грають, – каже майбутня мама Юлія. – Але це не так: при нинішніх мізерних доходах нашої сім’ї, ми орієнтуємося на той заклад, де менші обов’язкові благодійні внески.
Саме словосполучення «обов’язкові благодійні внески» за нормальних обставин мало б викликати дисонанс, адже, благодійність – справа добровільна і за законодавством, і за визначенням. Але, як кажуть, не з нашим щастям. Усім відомо про те, як спонукають до "благодійності" у дитячих садках міста: хочеш, аби для дитини знайшлося місце, – пиши заяву, що гориш бажанням «добровільно» пожертвувати на заклад енну суму. 
В адміністрації медзакладів  – свої методи. Так, наприклад, за словами відомого громадського діяча, засновника тато-шкіл Олексія Хмари, в одному з пологових будинків кілька років тому його дружину відразу після пологів поінформували, мабуть, не тільки «для загального розвитку», що не випишуть, якщо вона не сплатить потрібної суми «добровільного» благодійного внеску. Дізнатися в інших подружніх пар, які нещодавно стали батьками, чи практикують подібні спроби тиску сьогодні, не вдалося, оскільки ні в кого з опитаних нами навіть не виникало сумнівів – платити чи не платити… 
В цілому ж, більшість із них готові платити за медичні послуги, адже кожна здравомисляча людина розуміє, що реалізацію закріпленого в Основному законі права на «безоплатну медичну допомогу» повинна забезпечувати держава, а не медики, а вона ж цього не робить. Як і те, що положення про «безоплатну медицину допомогу» в сьогоднішніх умовах – міф, покликаний створити ілюзію, що держава дбає про своїх громадян. Але суми благодійних внесків, завдяки яким медичні заклади тримаються на плаву, та те, як їх збирають і використовують, напряму залежить від адміністрації пологових будинків.
Так, для порівняння, в той час, як у пологовому будинку №2 імені Святої Анни вже багато років діє благодійний фонд, через який збираються благодійні внески, і пацієнтам видаються відповідні квитанції, то в першому пологовому будинку таку практику запровадили тільки навесні нинішнього року. Хоча внески збиралися і раніше, але породіллі не отримували жодних підтверджуючих документів. Тобто, як кошти обліковувалися і використовувалися до цього, – питання риторичне. 
Якщо ж проаналізувати розміри благодійних внесків у кропивницьких пологових та перинатальному центрі обласної лікарні, то в другому пологовому благодійний внесок при звичайних пологах становить 1200 гривень, при кесаревому розтині – 1500.
– Ми інформуємо, скільки коштують пологи на сьогодні за нашими обрахунками, але людина платить, стільки, скільки може, – запевняє головлікар другого пологового Володимир Капко. 
У перинатальному центрі, за інформацією на сьогоднішній день, – 1450 та 2450 гривень звичайні пологи та кесарів розтин відповідно.
В першому пологовому будинку ще донедавна розмір благодійного внеску становив 1300 гривень при звичайних пологах та 2300 – при кесаревому розтині. Але з приходом нового головного лікаря Людмили Романів – розмір благодійного внеску зріс до 1500 та 2500 відповідно, що засвідчують зібрані нами копії квитанцій, виданих породіллям. 
Хоча в нещодавньому інтерв’ю від 19 жовтня порталу «Гречка» Людмила Павлівна назвала іншу суму. Так, на запитання журналіста «Чи є у вас система благодійних внесків? Якщо є, то чи не збільшиться їх розмір після створення перинатального центру?», вона зазначила наступне: «В нас є благодійний фонд. На сьогодні це сума в межах 1300 гривень. Я не думаю, що вона збільшиться. Хіба, що в залежності від фінансування, тому що ми хочемо покращити рівень харчування». 
Оскільки ж копії квитанцій з іншими сумами, що є в розпорядженні редакції, також були зібрані за жовтень, ми попросили Людмилу Романів прояснити ситуацію. В телефонній розмові Людмила Павлівна повідомила, що в очолюваному нею закладі взагалі немає фіксованої суми благодійних внесків.
– У нас немає фіксованої суми, – запевнила вона. – Ми вираховуємо, скільки чого пішло на пологи, і потім жінці пропонується або купити за списком, або заплатити в касу необхідну суму, щоб ми поповнили запас медикаментів. 
Щодо 1300 гривень, про які йшлося в інтерв’ю нашим колегам, то Людмила Романів зазначила наступне:
– Це обрахунок, скільки пішло на пологи, але це не означає, що жінка заплатила ті 1300 гривень, я вже говорила раніше, що одна жінка може заплатити 200 гривень, і більше в неї немає, інша 600 гривень, а бізнесмени можуть заплатити дві-дві з половиною тисячі. Хоча в них потреби на пологи  були менші -800-900 гривень. Ми пропонуємо, а вони самі вирішують.
Власне, навряд чи хтось із керівників закладів визнає, що фіксовані суми благодійних внесків усе таки існують. Тому що це означало б визнати порушення ст. 2 Закону України «Про благодійництво та благодійні організації», згідно з яким під благодійництвом розуміється добровільна безкорислива пожертва фізичних та юридичних осіб, а вимога внести визначену плату за медичні послуги під виглядом благодійного внеску є протиправною.
Залишається сподіватися, що однакові суми, що фігурують у квитанціях, це лише дивовижний збіг обставин, а те, що вони більші, ніж називає головлікар першого пологового, говорить лише про те, що нам трапилися тільки заможні пацієнтки.
[widgetkit id=1406]
Примітка редакції: квитанція на 2150 гривень включає всебе самі пологи та палату з поліпшеними умовами перебування 
ілюстрація на головній сторінці  з порталу dianora.ua
Де в Кропивницькому народжувати дорожче? (ФОТО)
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований