19 травня 2024, неділя

У Кропивницькому обговорили ідеї та концепції монументу Героям Майдану

Сьогодні, 24 листопада, в Кропивницькому, в приміщенні ОУНБ імені Чижевського стартували попередні громадські слухання зі  встановлення монументу Героям Майдану, інформує кореспондент Златополя.
– Наша задача – стимулювати процес обговорення. – зазначив один із ініціаторів обговорень Ігор Козуб. – У нашої влади прямо якась "сверблячка": є бажання прибрати пам'ятник з площі, їм муляє червоно-чорний прапор… Їхня задача – позбутися символів Майдану як таких. Ми повинні ініціювати процес обговорення проекту пам'ятника Героям Майдану, проте питання перенесення монументу взагалі не має стояти – він однозначно має бути на площі.
Напрацювання перших кроків для реалізації і встановлення монументу і є задачею сьогоднішнього зібрання.
Як зазначив Юрій Пєнязь, голова Кіровоградської обласної організації Національної спілки архітекторів, на сьогодні підхід до створення такого монументу кардинально відрізняється від радянсько-ідеологічного і потребує важкої і кропіткої роботи.
– Головне – має бути проведено конкурс, а для цього влада, громада і меценати мають спільно виробити умови і критерії конкурсу. – зазначив архітектор.
Саме від умов і критеріїв залежатиме, які проекти будуть подані на конкурс. Архітектор також поінформував присутніх про особливості такої роботи в інших містах України та столиці.
– Необхідно брати напрацювання Києва та інших міст і вивчати. Там є цікаві ідеї, які потрібно "пропустити крізь сито" і відбрати те, що підходить нашому місту.  – переконаний Пєнязь.
Архітектори, присутні на зібранні, однозначно заявляяють: що саме громада має визначитися із тим, що саме – меморіал, пам'ятник, дошку хоче бачити. Разом з тим, незалежно від вибору громади, це має бути оригінальна ідея, ад це вже реалізувалося в інших містах.
Під час обговорень учасник АТО, активіст  Олег Кукуленко зазначив, що монумент однозначно має знаходитися безпосередньо на площі Героїв Майдану. 
– Іншого варіанту не може бути. Розміщення монументу не буде заважати проведенню святкових і концертних заходів. – зауважив учасник АТО.
Підтримав його і Ігор Козуб:
– Ніхто не дозволить "злізти з площі". Це має бути монумент, комплекс, що буде розміщатися на площі Героїв Майдану.
Більшість учасників зібрання зійшлася на думці, що монумент має бути лише на площі. Прозвучала  також і думка, що монумент має бути героїчним, а не траурним.
– Нині головне – визначитися з місцем розташування пам'ятника. – зауважив громадський активіст Андрій Лаврусь. – Щоб громада представила єдину, виважену позицію.
Підтримав його і Олег Кукленко та зауважив, що в цьому питанні громада має бути єдиною, аби протидіяти спробам влади затерти історію.
Депутат міськради Володимир Смірнов висловив васну ідею: екс0секретар міськралли зауважив, що меморіал героїчний, надихаючий на подвиги майбтні покоління і такий, що вшановує подвиг майданівців урочисто і піднесено. У той же час на Фортечних Валах має бути меморіал скорбний – за Героями Небесної Сотні. І "героїчний" і "скорьний" монументи мають бути частиною одного спільного комплексу.
Архітектори взяли до відома пропозиції громади і знову зауважили що саме від громади залежатимуть умови конкурсу на розробку монументу.
Юрій Пенязь взяв на сабе ініціативу сформувати канву концепції майбутнього монументу. Цю канву буде доповнювати і допрацьовувати громада.
Про дату і час наступного зібрання буде повідомлено додатково.
Фото – Златопіль
У Кропивницькому обговорили ідеї та концепції монументу Героям Майдану
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований