19 квітня 2024, п’ятниця

Завдяки Українському фонду соціальних інвестицій у місцевих громадах Кіровоградщини реалізовано 21 мікропроект

В обласній державній адміністрації під керівництвом заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації Світлани Лобанової відбулося підсумкове засідання обласної Спостережної ради проекту "Сприяння розвитку соціальної інфраструктури" Українського фонду соціальних інвестицій, що реалізовувався на території восьми районів Кіровоградщини протягом 2014-2016 років. Про це Златополю повідомили у прес-службі КОДА.
У засіданні взяли участь виконавчий директор Фонду Віктор Мірошниченко, керівник Кіровоградського регіонального представництва Фонду Артур Бродзінський та консультант із соціальних питань Катерина Кліменко, директор департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Ніна Рахуба, керівники районів – учасників проекту та голови окремих агенцій з його впровадження.
Світлана Лобанова подякувала представникам Українського фонду соціальних інвестицій, наголосивши, що у великій мірі саме завдяки їм даний проект відбувся, а це дало можливість отримати для розвитку сільських територій Кіровоградської області більше 30 мільйонів гривень і реалізувати загалом 21 мікропроект на територіях Бобринецького Компаніївського, Устинівського, Олександрівського, Знам’янського, Петрівського, Вільшанського та Маловисківського районів.
Детальніше про сам проект та позитивні результати від його впровадження у місцевих громадах Кіровоградщини розповіли Віктор Мірошниченко та Катерина Кліменко.
Віктор Мірошниченко, зокрема, зазначив, що це другий проект (після проекту Світового банку), який реалізовується Фондом на теренах Кіровоградської області. Він фінансувався за рахунок гранту Уряду Німеччини через німецький банк розвитку KFW і охоплював, крім Кіровоградської, Вінницьку та Львівську області. На реалізацію заходів у рамках проекту було передбачено 7 мільйонів євро, кошти розподілено пропорційно чисельності населення, що проживає у цих областях.
На Кіровоградщині угоду між Українським фондом соціальних інвестицій, обласною державною адміністрацією та обласною радою про співпрацю щодо впровадження проекту "Сприяння розвитку соціальної інфраструктури" було підписано у серпні 2012 року, у 2013 році – створено Спостережну раду, а конкретна робота над проектом розпочалась у 2014 році.
Як зазначив Віктор Мірошниченко, спочатку до нього було залучено три базові райони – Бобринецький, Компаніївський, Устинівський, а згодом, коли з’явилися додаткові фінансові можливості, додалися Вільшанський, Знам’янський, Олександрівський, Петрівський та Маловисківський райони.
Серед 21 мікропроекту, в основі яких – відновлювальні заходи на об’єктах соціальної інфраструктури зазначених районів (насамперед з енергоефективності, оскільки це один з головних принципів інвестування) і які на сьогодні вже успішно реалізовані – 10 загальноосвітніх шкіл, школа естетичного виховання, 4 дошкільні навчальні заклади, 4 водогони, фельдшерсько-акушерський пункт, будинок культури.
Із загальної, вже озвученої суми (понад 30 мільйонів гривень), 20% – це кошти громад, і не лише бюджетні, а безпосередньо й жителів тих громад, які долучилися до проекту. Такий принцип керівник Українського фонду соціальних інвестицій вважає правильним, адже кошти у даному випадку інвестувалися в об’єкти, потрібні самим громадам, а об’єкти визначалися їх жителями на загальних зібраннях.
Згідно з проведеними Фондом розрахунками, користь від реалізованих на Кіровоградщині мікропроектів отримали близько 17 тисяч осіб. Впроваджені, завдяки цим проектам, заходи з енергоефективності дозволили суттєво знизити витрати енергоносіїв (природного газу, твердого палива, електроенергії). Приміром, середнє питоме теплоспоживання дошкільних закладів знизилось приблизно на 50%, загальноосвітніх шкіл – на 25%, інших об’єктів соціальної сфери – на 40%. Завдяки проведеному комплексу робіт на об’єктах соціальної сфери Бобринецького району економія складе понад 1 мільйон кіловат-годин, Устинівського – 280 тисяч кіловат-годин, Компаніївського – понад 120 тисяч.
Не менш важливим результатом є й те, що проект сприяв заохоченню активних членів громад, як дорослих, так і школярів, до пошуку шляхів з метою дбайливого ставлення до використання енергоносіїв у громадських будівлях та побуті, а також стимулював зацікавленість населення в енергозбереженні на прикладах впровадження енергоощадних заходів.
Керівник УФСІ подякував усім, хто брав активну участь у реалізації проекту, хто вірив в успішний результат і робив для цього все від нього залежне, а також подякував керівництву обласної державної адміністрації за взаємодію і підтримку.
Віктор Мірошниченко вручив Світлані Лобановій та ряду учасників проекту Грамоти і Подяки від Українського фонду соціальних інвестицій та висловив сподівання, що успішна співпраця продовжиться й надалі.
Перспективи для цього є. Наступним проектом, який має намір реалізувати Уряд Німеччини, стосується сільської медицини, тому дуже важливі пропозиції і побажання від місцевих громад щодо конкретних завдань, які необхідно вирішити.
Такі пропозиції, зокрема, озвучили керівники Устинівської та Олександрівської райдержадміністрацій Ольга Анісімова-Шило й Ольга Борота, перший заступник голови Бобринецької РДА Валентин Мельник, голова Компаніївської районної ради Вадим Спіктаренко та інші.
Заступник голови облдержадміністрації Світлана Лобанова зазначила, що це питання буде відпрацьовано з департаментом охорони здоров’я, але найголовніше, щоб до зазначеного пілотного проекту Кіровоградщина обов’язково потрапила. Відповідного листа голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко направив до Українського фонду соціальних інвестицій та Посольства Німеччини в Україні.
Керівник Фонду підтвердив, що Кіровоградська область – у числі реальних претендентів.
Світлана Лобанова від імені голови облдержадміністрації вручила Віктору Мірошниченку та Катерині Кліменко Подяки за гарну й успішну співпрацю, а ще –пам’ятний знак про область, який має нагадувати представникам Фонду, що Кіровоградщина до такої співпраці завжди готова.
Завдяки Українському фонду соціальних інвестицій у місцевих громадах Кіровоградщини реалізовано 21 мікропроект
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований