25 квітня 2024, четвер

За рік прокуратура Кіровоградщини захистила права 108 неповнолітніх

За якісної роботи ювенальних прокурорів Кіровоградщини у сфері представництва інтересів дітей з початку року у судовому порядку захищено та поновлено права 108 неповнолітніх. Про це Златополю повідомили у прес-службі прокуратури в області.
Зокрема, ювенальними прокурорами активно реалізовані представницькі повноваження в частині захисту майнових прав дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.
Крім того, вжито заходів до пред’явлення інших, не менш актуальних, категорій позовів. Наприклад, позови щодо визнання незаконними дій адміністрацій шкіл-інтернатів з приводу невиплати дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування одноразової грошової допомоги в сумі 7 тис. грн. кожному.
Новою категорією позовів стали позови щодо визнання дій адміністрацій професійно-технічних та вищих навчальних закладів неправомірними в частині незаконного відрахування дітей пільгових категорій.
Також, новелою стали позови про стягнення з батьків коштів на користь держави для утримання дітей в спеціальних установах.
Загальна сума заявлених на користь дітей позовів становить понад 9 млн. грн.
Запроваджено якісно новий, більш виважений підхід до вступів ювенальних прокурорів у справи за позовами інших осіб. Так, упродовж поточного року забезпечено участь прокурора у 138 цивільних справах.
Варто зазначити, що зміни до Конституції України, норми якої є нормами прямої дії, наразі виключають можливість представляти інтереси дитини-сироти чи то інваліда, потерпілої від злочину тощо в суді ювенальним прокурором. Це стосується як пред’явлення позовів з ініціативи прокурора, так і його вступу в справи за позовами громадян та органів опіки і піклування.
Тому ряд напрацювань лишаються нереалізованими, а соціальні служби та центри правової допомоги, на жаль, не в змозі охопити та дієво захистити права кільканадцяти тисяч дітей нашого регіону, що потребують невідкладного захисту, у т.ч. судовим шляхом.
Незважаючи на наведені вище негативні тенденції, ювенальні прокурори не полишають успішно діяти на захист інтересів держави в сфері охорони дитинства. За звітний період в цій сфері заявлено 13 позовів на суму майже 9 млн. грн., з яких 10 вже задоволено, добровільно відшкодовано відповідачами на користь держави майже 400 тис. грн.
Позови стосувались, зокрема, протиправного розпорядження майном або землею навчальних закладів, незаконного використання бюджетних коштів та інше.
Так, у провадженні Кіровоградського окружного адміністративного суду перебуває справа за позовом першого заступника керівника Олександрійської місцевої прокуратури до Світловодської міської ради про визнання незаконних дій щодо не виділення із місцевого бюджету коштів на утримання ПТУ №5 м.Світловодська. В ході судового розгляду на фінансування закладу з державного та місцевого бюджетів виділено 1,5 млн. грн.
У свою чергу відділом ювенальної юстиції прокуратури області пред’явлено 3 позови в інтересах Макіївського професійного училища соціальної реабілітації щодо стягнення коштів на утримання неповнолітніх в спеціальній установі МОН України (наразі така установа для хлопців – єдина в державі).
Під час здійснення представницької діяльності прокурорами зареєстровано 4 кримінальних провадження, збитки в яких сягають майже 1, 5 млн. грн.
Загалом у провадженні правоохоронних органів області в 2016 році перебувало 362 кримінальних провадження стосовно неповнолітніх осіб. За вказаний період до суду скеровано 186 кримінальних проваджень, з яких 4 – із клопотаннями про застосування до дітей заходів виховного характеру, 8 – з угодами про визнання винуватості та примирення.
Реагуючи на упередження порушень прав неповнолітніх в кримінальному провадженні, ювенальні прокурори – процесуальні керівники внесли 29 вказівок, за якими притягнуто до відповідальності 14 посадовців різних правоохоронних органів.
Під час реалізації повноважень із нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх ювенальними прокурорами області внесено 33 акти реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної та матеріальної відповідальності притягнуто 18 службових осіб, поновлено права 142 підлітків.
Координаційні заходи регіональної та місцевих прокуратур сприяли зниженню на понад 15 % рівня підліткової злочинності в регіоні.
Завдяки комплексному підходу до захисту прав дітей, зокрема істотному зниженню рівня кримінальної репресії, вдалось досягти істотного зменшення кількості поміщених підлітків до слідчого ізолятору (15 у 2016 році проти 26 у 2015 та 43 у 2014 роках).
фото – inter.ua
За рік прокуратура Кіровоградщини захистила права 108 неповнолітніх
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований