30 вересня 2024, понеділок

У Кропивницькому вперше відбулася зустріч Батьківської ради та міської влади

13 лютого, відбулася перша зустріч міського голови Андрія Райковича, начальника управління освіти Лариси Костенко із представниками правління Батьківської ради Кропивницького.Про це пише Златопіль з посиланням на Гречку.
 
Члени Батьківської ради найперше зазначили, що їх об'єднали численні проблеми у дошкільних навчальних закладах та школах. Зокрема, наголосили на проблемі побутової корупції.
За словами Олени Бринзи, побутова корупція полягає у тому, що в закладах освіти існують так звані благодійні фонди, вступні внески, за батьківський рахунок проводяться ремонти.
"Такі фонди є і в садочках, і в школах. Одне, що їх відрізняє це вартість та тарифи. Звідки взагалі взялися такі розцінки, чому ніхто за ці кошти не звітує? Батьківські комітети перетворилися на групу для збору грошей у батьків, – наголосила активістка.
Представники Батьківської ради повідомили, що одним із шляхів вирішення цієї проблеми може стати запровадження проекту "Агент впливу".
Тобто, як пояснила Юлія Шкурупій, для кожного навчального закладу потрібно підібрати людину, яка б розумілася на проблемах у навчальних закладах, у фінансових питаннях та інше.
Такий агент потрібен, щоб системи у школах та садочках стали прозорими для батьків.
Також, посилаючись на моніторинг фінансування навчальних закладів в інших містах, представники ради зазначили, що мають на меті запровадити фінансову децентралізацію шкіл Кропивницького.
Крім того, Батьківська рада запропонувала ввести контрактну основу для керівників шкіл.
За їх словами, це дасть можливість контролювати діяльність директорів.
Щодо такої пропозиції, то міський голова зазначив, що управління не може зобов'язати керівника перейти на контракт, бо це не передбачено законом.
"Можуть і зобов'яжуть – це дві великі різниці. Один наполягатиме, а інший може й відмовитися", – прокоментував Райкович.
Однак, батьки наголошують, що ознайомлені із відповідним законом та впевнені, що це питання можна вирішити через політичну волю. Тобто варто винести питання на розгляд сесії.
Загалом, представники Батьківської ради наголосили, що основна їхня мета – контролювати, в яких умовах навчаються їхні діти.
"Ми сплачуємо податки і хочемо контролювати куди ці гроші направляються, в яких умовах навчаються наші діти, і чому ми повинні платити так звані благодійні внески, якщо вже сплатили податки", – зауважила Олена Бринза.
За словами Райковича, стовідсотково, можливо, й не вдастся одразу заборонити фонди та внески, однак міська влада готова до співпраці із батьками.
"Це буде одною з найголовніших тем нашого діалогу", – зазначив посадовець.
Відтак, було вирішено проводити такі зустрічі між органами міської влади та Батьківською радою кожні два місяці.
фото – kr-rada.gov.ua
У Кропивницькому вперше відбулася зустріч Батьківської ради та міської влади
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований