29 вересня 2024, неділя

На Кіровоградщині вібувся мітинг-реквієм, присвячений 75-ій річниці з дня масового розстрілу нацистами євреїв

 
Вчора у с. Хащуватому Гайворонського району на меморіальному комплексі "Хащуватська трагедія" відбувся мітинг-реквієм, присвячений 75-ій річниці з дня масового розстрілу нацистами єврейського населення села.Пише Златопіль з посиланням на прес-службу ОДА.
У 1942 році протягом кількох днів (16-20 лютого) поліцаями було знищено більше тисячі євреїв-жителів Хащуватого, серед них 376 дітей. Хащувате було визволене від окупантів 13 березня 1944 року. Цього ж року державна військово-медична комісія з розслідувань злодіянь гітлерівців та їхніх поплічників приступила до вивчення обставин трагедії. У глиняному кар’єрі було виявлено тіла 975 розстріляних. Одразу після війни тут було споруджено скромний меморіал – основним будівельним матеріалом стала глина. У 2013 році коштами меценатів тут було споруджено один з найбільших у Європі меморіалів, присвячених пам’яті євреїв, розстріляних гітлерівськими нацистами та їхніми поплічниками.
У мітингу взяли участь жителі села, голова облдержадміністрації, керівники району, представники посольства Ізраїлю в Україні, представники єврейської общини Кіровоградщини, почесні гості. Звертаючись до присутніх, голова облдержадміністрації зазначив, що розстріл населення Хащуватого став однією з найсумніших сторінок історії українського та єврейського народів та наголосив, що пам'ять про цю подію є запорукою запобігання таким трагедіям у майбутньому.
– Ми, наші діти повинні пам’ятати свою історію, аби не допустити повторення людиноненависної риторики, масових вбивств, трагічних подій Голокосту, – наголосив Сергій Кузьменко.
Очільник області висловив вдячність меценатам, які взяли участь у будівництві меморіалу та увічненні пам'яті про хащуватську трагедію, а також усім, хто зберігає пам’ять про трагічні сторінки історії України та передає її наступним поколінням.
З особливою повагою Сергій Кузьменко згадав про директора Хащуватської загальноосвітньої школи Олену Вдовиченко, яка ініціювала створення Інтернет-сайту "Хащуватська трагедія 1942" та щороку 16 лютого організовує жалобні заходи із вшанування пам’яті загиблих євреїв в роки ІІ світової війни. На знак вдячності за її діяльність голова облдержадміністрації вручив Олені Вдовиченко почесну відзнаку області "За заслуги" ІІ ступеня.
Цього дня на меморіалі "Хащуватська трагедія" прозвучало багато сумних слів від жителів села, школярів, представників єврейської общини, почесних гостей.
Наприкінці мітингу в пам'ять про тих, з ким по-звірячому розправились у 1942 році, запалили символічні свічки, а до пам’ятника загиблим поклали живі квіти.
фото – прес-служби ОДА
На Кіровоградщині вібувся мітинг-реквієм, присвячений 75-ій річниці з дня масового розстрілу нацистами євреїв
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований