29 вересня 2024, неділя

У Кропивницькому замміністра освіти натякнув на зменшення кількості місць у вузах

На цьому перший заступник міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець наголосив під час зустрічі із першим заступником голови ОДА Сергієм Коваленком, ректорами та директорами ВНЗ області. Про це пише Златопіль з посиланням на прес-службу ОДА.
Інформуючи учасників зустрічі про процеси, що відбуваються у вищій освіті, посадовець, зокрема, відзначив, що обсяг державного замовлення, та відповідно, кількість студентів у вишах України буде зменшено. Ця тенденція зумовлена об’єктивними причинами, насамперед негативними демографічними процесами зменшення кількості випускників загальноосвітніх шкіл.
Так, нинішнього року попередні показники по державному замовленню Міністерства освіти і науки України на бакалаврів вищих навчальних закладів зменшено на кілька відсотків порівняно із реальним обсягом державного замовлення, що було виконане у минулому році. Зокрема, не було розподілено біля 7 тисяч місць державного замовлення. Тобто на ці місця так й не прийшли студенти.
Частково ці місця, за словами посадовця, були використані для забезпечення права на отримання вищої освіти для пільгових категорій, зокрема, для учасників АТО та їхніх дітей. Всі вони були зараховані до вишів. Проте, біля 5 тисяч місць так ї не були розподілені, і це переважно державне замовлення на педагогічні та інженерні спеціальності.
– У 2015 році Міністерство освіти і науки України перерозподілило біля 30 тисяч місць з технічних та природничих спеціальностей на гуманітарні. Надалі ми не підтримуватимемо подібні тенденції, адже не можна так необмежено готувати юристів та економістів, які поповнюватимуть центри зайнятості, у той час, як у державі на сьогодні гостро бракує інженерів, – зазначив Володимир Ковтунець.
Окрім того, він зробив наголос на якості освіти, адже мова йде про підготовку висококваліфікованих спеціалістів, які зможуть бути конкурентоспроможними на ринку праці і обов’язково будуть затребувані на вітчизняних підприємствах. Саме такий підхід до освітньої та фахової підготовки на сьогодні є пріоритетним завданням для вищих навчальних закладів.
Посадовець також констатував, що на сьогодні, розподіл державних коштів на вищу освіту відбувається абсолютно нераціонально. Так, за статистичними даними 2015 року, витрати загального фонду державного бюджету на одного студента гуманітарної групи спеціальностей був у півтора рази вищий, ніж на одного студента технічної спеціальності. Наразі, Міністерством освіти і науки України вже готується відповідний законопроект, що передбачатиме фінансування на одного студента пропорційно реальним витратам на його підготовку, враховуючи заробітну плату для викладачів та матеріальне забезпечення, необхідне для навчання студента.
Також Володимир Ковтунець відзначив, що поступово змінюватиметься й тенденція у напрямку збільшення державного замовлення на молодших спеціалістів, адже на українських заводах сьогодні також гостро бракує кваліфікованих робітників.
У зв’язку з цим, перший заступник міністра освіти і науки України висловив сподівання, що ситуацію у цьому напрямку також вдасться виправити завдяки інвестиційним крокам Уряду, спрямованим на підтримку професійно-технічної освіти на державному рівні.
фото – fotoinform.net
У Кропивницькому замміністра освіти натякнув на зменшення кількості місць у вузах
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований