28 вересня 2024, субота

Прокурор Кіровоградської області вважає, що прокуратуру обмежили в повноваженнях

Вчора, 1 березня, відбулась зустріч громадських фахівців Консультативної ради при прокуратурі Кіровоградської області з очільником регіонального відомства Анатолієм Коваленком.
Про це Златополю повідомили в прес-службі прокуратури Кіровоградської області.
Прокурор області довів до відома громадськості проблемні питання при реалізації прокуратурою своїх повноважень. Так, за його словами, в ході реформування діяльності системи правоохоронних органів саме прокуратуру найбільше обмежено у повноваженнях. «Мова йде не лише про «загальний нагляд». Наразі, відомство на конституційному рівні позбавлено права представництва інтересів громадян у судах. Найболючіше це питання торкнулося інтересів дітей, оскільки запропонована альтернатива, як-то центри правової допомоги, на жаль, не стали панацеєю. Якщо говорити про протидію корупції, то у зв’язку із законодавчими змінами ми позбавлені повноважень щодо складання протоколів, а відповідно й виявлення адміністративних правопорушень пов’язаних з корупцією», – зазначив він та додав, що існує ряд інших проблем, які знайшли своє відображення у законодавчій ініціативі групи народних депутатів у законопроекті № 5177 від 23 вересня 2016 року, який внесено на розгляд Верховної Ради України. 
Окремо Анатолій Коваленко зупинився на проблематиці, що виникає в ході здійснення прокурорського нагляду за досудовим розслідуванням. 
«На моє переконання нагляд за досудовим розслідуванням не є повноцінним. Ми обмежені лише можливістю надання вказівок у провадженні слідчому, за не виконання яких не настає жодної відповідальності. Фактично єдиний важіль впливу – це заміна слідчого. Однак, в умовах гострої неукомплектованості кадрами слідчих відділів поліції міняти слідчих не має можливості. Ця ситуація аналізується і вивчається мною упродовж останніх 4-ох років, висновки невтішні – погіршення якості досудового розслідування в частині розкриття злочинів та загальне загострення криміногенної ситуації. Індикаторами цього загострення в нашому регіоні є злочинна діяльність угрупування «Білі леви» та стрілянина біля Кіровського суду. В рамках обмежених повноважень, відсутності адекватного впливу на органи досудового розслідування, прокуратура робить все можливе аби стабілізувати ситуацію. На минулому тижні нами проведено спільну координаційну нараду силовиків за участі представників влади. Окреслено коло проблем, знайдено шляхи їх якнайшвидшого вирішення. Однак, маючи усічені повноваження ми не можемо гарантувати позитивний результат роботи», – наголосив прокурор області. 
Громадські фахівці Консультативної ради, яку очолює Микола Пільгуй, активно прийняли участь в обговоренні зазначених тем, висловлювали свої зауваження та ставили запитання, на які отримали вичерпні відповіді. 
Насамкінець, Анатолій Коваленко зазначив, що прокуратура області зацікавлена в активній та дієвій роботі консультативного органу й дослухатиметься до усіх громадських ініціатив, що стосуються діяльності органів прокуратури у сфері зміцнення законності та правопорядку в регіоні. 
Ілюстрація –  Рідний Край
Прокурор Кіровоградської області вважає, що прокуратуру обмежили в повноваженнях
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований