29 вересня 2024, неділя

З якими проблемами стикаються учасники АТО та вимушені переселенці на Кіровоградщині

На круглому столі "Адаптація переселенців на Кіровоградщині: роль влади, медіа та громадських організацій в цьому процесі", який сьогодні відбувся у Кропивницькому прес-клубі реформ, порушувались питання проблем переселенців на Кіровоградщині, повідомляє кореспондент Златополя
Про те, з якими ж проблемами зіштовхуються переселенці та учасники АТО, розповів юрист громадської організації "Юридична сотня" Антон Красов. 
Красов зазначив, що, на перший погляд, ситуація переселенців багатьом здається вельми зручною та комфортною, адже вони мають багато різних пільг та квот, але не все так просто. За словами спікера, переселенці зіштовхуються з двома типами проблем – психологічним та юридичним тиском. З психологічним усе зрозуміло – людина залишає свій дім, майно, місто, усе, що її стільки років оточувало та було рідним, і приїзжає майже ні з чим в зовсім інше середовище, де їй потрібно починати все спочатку, де не всі її сприймають і розуміють, де їй необхідно соціально адаптуватися. А от щодо юридичного аспекту проблеми пояснює Антон Красов
– У нас на місцевому рівні є програми підтримки для вимушених переселенців та учасників АТО і їх сімей, також є різні пільги для людей цих категорій. Але проблема полягає в тому, що, якщо в особи немає офіційного місця проживання, вона не може користуватися цими пільгами. А, оскільки більшість переселенців проживають на орендованих квартирах, у готелях чи гуртожитках, то перед ними постає багато бюрократичних перепон і їм доводиться, ніби по "замкнутому колу" бігати по кабінетах чиновників й постійно отримувати відмови, навіть без усілякої на те видимої причини, тому краще звертатися по допомогу до громадських організацій. 
Про те, що "не все так просто" розповідає і сама переселенка – Олександра Бур'яненко, яка переїхала до Кропивницького:
– Спочатку мені було дуже важко адаптуватися до нового міста й нових людей. Я думала, що знову мене не приймуть й ставитимуться до мене негативно. Але я дуже рада, що в цьому місті я знайшла можливості для свого розвитку та людей, які підтримують і надихають мене… Багато хто думає, що переселенцям доступна велика кількість усіляких пільг і привілеїв, але насправді це не так. Я зараз навчаюся в 11 класі і цього року вступатиму в університет і от часто чую, що кажуть, ніби в переселенців є якісь переваги у вступній кампанії. Але ні, нічого такого, на жаль, немає. 
Як пояснює Антон Красов, цю ситуацію можна змінити лише шляхом оптимізації адміністративних послуг, посиленням юридичного захисту й чіткими роз'ясненнями, як працює та чи інша пільга. 
Тож, круглий стіл, який відбувся сьогодні в Кропивницькому, дійсно порушив багато сторін і аспектів питання щодо переселенців на Кіровоградщині, зокрема, експерти наголосили на важливості та необхідності якісного висвітлення засобами масової інформації цих питань.
 

З якими проблемами стикаються учасники АТО та вимушені переселенці на Кіровоградщині
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований