28 вересня 2024, субота

Ціна інформації: прикриваючись законом, міськрада Кропивницького його ж і порушує

На початку 2017 року журналісти Кропивницького зіткнулися з тим, що на їхні запити на отримання публічної інформації виконавчі органи міської ради відповідали наданням перших 10 сторінок документу і рахунком на оплату копіювання чи сканування решти. Подібні відписки посадовці пояснювали тим, що вони діють згідно Закону України «Про доступ до публічної інформації», де у п.2 ст.21 зазначено: «У разі якщо задоволення запиту на інформацію передбачає виготовлення копій документів обсягом більш як 10 сторінок, запитувач зобов'язаний відшкодувати фактичні витрати на копіювання та друк».
Така відповідь надійшла і на один із запитів «Центру медіарозслідувань «Прозоро». За сканування 1 сторінки документу, згідно з рішенням виконавчого комітету від 27 грудня 2011 року № 1249 «Про встановлення норм витрат на копіювання або друк документів,що надаються за запитом на інформацію», міська рада запросила 3 грн 68 коп. Загалом вартість відповіді на інформаційний запиту «Центру медіарозслідувань «Прозоро» міськрада оцінила в 161 грн 92 коп., оскільки відсканувати потрібно було 44 сторінки документу.
Відповідно до встановлених у Кропивницькому "Норм витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію", вартість простого копіювання/друку 1 аркуша копії документа формату А4 складає:
одностороннього – 0,46 грн;
двостороннього – 0,84 грн.
Крім того, відповідно до п.3 Норм витрат, розмір витрат збільшується шляхом множення:
у разі виготовлення документа шляхом копіювання чи друку з необхідністю виокремлення інформації з обмеженим доступом – на коефіцієнт 6;
у разі виготовлення документа шляхом сканування або іншої комп'ютерної обробки документів у електронному вигляді – на коефіцієнт 8.
Тобто, у випадку із нашим запитом було застосовано саме множення ціни 0,46 грн на коефіцієнт 8, звідки й з’явилась ціна 3 грн 68 коп.
Журналісти «Центру медіарозслідувань «Прозоро» звернулись із запитами до міських рад усіх обласних центрів України (крім Донецької, Луганської та Сімферопольської). У 21 запиті до міських голів, які було відправлено 2 березня, ми просили надати наступну інформацію:
Норми витрат на сканування або друк 1 аркуша документу, що надається за запитом на отримання інформації до виконавчих органів міської ради;
Розрахунок вартості 1 аркуша друкованої та сканованої копії документа, що надається за запитом на отримання публічної інформації до виконавчих органів міської ради;
Нормативно-правовий акт, яким встановлено норми витрат та розрахунок вартості на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію до виконавчих органів міської ради.
Станом на 24 березня, на електронну пошту видання надійшли листи від 20 міських рад, причому 6 рад при цьому порушили ЗУ «Про доступ до публічної інформації» надавши свої відповіді пізніше, ніж через 5 робочих днів, та не повідомивши по наявні фактори, що могли б подовжити цей строк до 20 днів. Що ж стосується Одеської міської ради, відповіді від неї журналісти очікують і досі.
Проаналізувавши встановлені в 20 обласних центрах розміри відшкодування на друк чи копіювання 1 сторінки документу, що надається за запитом на інформацію, виявилося, що у Кропивницькому ціна подібних відшкодувань є найвищою. Так вартість в інших обласних центрах коливається від 0 грн (Запорізька міська рада) до 3 грн 20 коп за 1 сторінку документу формату А4 (найпоширеніший формат), тоді як у міській раді Кропивницького – 3 грн 68 коп.
Як виявилося, неперевищення ціни у 3 грн 20 коп. є не випадковим. Згідно з п.3 ст.21 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», розмір фактичних витрат визначається відповідним розпорядником на копіювання та друк в межах граничних норм, встановлених Постановою Кабінету Міністрів України  від 13 липня 2011 р. № 740.
Ціну на копіювання або друк копій 1 сторінки найпоширенішого для документів формату А4 Кабмін обмежив сумою «не більше ніж 0,1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати» тобто 3 грн 20 коп.
Нагадаємо, відповідно до законопроекту Верховної Ради України №5130 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України", з 1 січня 2017 року мінімальна заробітна плата підвищилась до 3 тис. 200 грн.
Отже, вартість копіювання або друку 1 сторінки документу, що надається за запитом на інформацію, яка у Кропивницькому встановлена рішенням виконавчого комітету від 27 грудня 2011 року № 1249 «Про встановлення норм витрат на копіювання або друк документів,що надаються за запитом на інформацію» вища за граничну норму, встановлену Постановою Кабміну від 13 липня 2011 р. № 740. Крім того, вартість копіювання або друку 1 сторінки документу, що надається за запитом на інформацію у Кропивницькому є найвищою в Україні. Звертаємо вашу увагу й на те, що Закон «Про доступ до публічної інформації» взагалі не передбачає вішкодування витрат на сканування документа, а ч. 4 ст. 21 передбачає безкоштовне надання інформації, що становить суспільний інтерес. Тому, на думку журналістів ЦМР "Прозоро", вимога внести плату за сканування є незаконною та, по суті, безпідставною.
Зі всіма наданими розцінками на копіювання та сканування документів можна ознайомитись нижче:

Назва виконавчого органу влади

Норми витрат на сканування або друк 1 аркуша документу

нормативно-правовий акт, яким встановлено норми витрат

Дата отримання  відповіді

Вінницька міська рада

– Копіювання, сканування (цифровим копіюванням)  або друк копій документів формату А4 та меншого розміру (в тому числі двосторонній друк) – 0,1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки (3,20грн.)

– Копіювання, сканування (цифровим копіюванням або друк копій документів формату А3 та більшого розміру (в тому числі двосторонній друк)  – 0,2 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки  (6.40грн.)

– Копіювання, сканування (цифровим копіюванням або друк копій документів будь-якого формату,  якщо в документах поряд з відкритою інформацією міститься інформація з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення, приховування тощо (в тому числі двосторонній друк) – 0,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки (16,00грн.)

– Примітка1.2 До розміру відшкодування витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитами на інформацію, також враховуються витрати, пов’язані із скануванням (цифровим копіюванням) цих документів.

Рішення виконавчого комітету № 11 від     10.01.2013 р. «Про встановлення норм витрат

на копіювання або друк документів, що надаються за запитами»

 

Рішення виконавчого комітету № 2826 Від 01.12.2016 р. «Про внесення змін в додаток

до рішення виконавчого комітету

міської ради від 10.01.2013р. №11»

7.03.17 – вчасно

Дніпровська міська рада

– Копіювання  або друк копій документів формату А4 та меншого розміру – 0,47 грн (без ПДВ);

– Копіювання  або друк копій документів формату А4 та меншого розміру (двосторонній) – 0,78 грн (без ПДВ);

– Копіювання  або друк копій документів формату А3 та більшого розміру – 0,80 грн (без ПДВ);

– Копіювання  або друк копій документів формату А3 та більшого розміру (двосторонній) – 1,32 грн (без ПДВ)

Розпорядження міського голови від 18.12.2015 р. № 943-р «Про затвердження порядку відшкодування фактичних витрат на копіювання або друк копій документів, що надаються за запитом на інформацію Дніпропетровською міською радою»

9.03.17 – вчасно

Запорізька міська рада

– Станом на 02.03.2017 виконавчим комітетом Запорізької міської ради не встановлено розмір плати за копіювання  або друк копій документів, тому інформація надається безкоштовно

 

9.03.17 – вчасно

Луцька міська рада

– Копіювання  або друк копій документів формату А4 та меншого розміру (у тому числі двостороннього) – 1,21 грн;

– Копіювання  або друк копій документів формату А3 та більшого розміру (у тому числі двостороннього) – 2,42 грн;

– Копіювання або друк копій документів будь-якого формату,  якщо в документах поряд з відкритою інформацією міститься інформація з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення, приховування тощо розміру (у тому числі двостороннього) – 6,05 грн

Розпорядження міського голови № 57  від 24.02.2015 р. «Про норми витрат на копіювання та друк документів, що надаються за запитом на інформацію»

9.03.17 – вчасно

Миколаївська міська рада

– Копіювання або друк копій документів формату А4 та меншого розміру (в тому числі двосторонній друк) – не більше ніж 0,1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати (3,20грн);

– Копіювання або друк копій документів формату A3 та більшого розміру (в тому числі двосторонній друк) – не більше ніж 0,2 відсотка розміру мінімальної заробітної плати (6.40грн.);

– Копіювання або друк копій документів формату A3 та більшого розміру (в тому числі двосторонній друк) – не більше ніж 0,2 відсотка розміру мінімальної заробітної плати (6.40грн.);

– Копіювання або друк копій документів будь-якого формату, якщо в документах поряд з відкритою інформацією міститься інформація з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення, приховування тощо (в тому числі двосторонній друк) – 0,4 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки (12.80грн.)

Розпорядження міського голови № 57р  від 31 березня 2015 р. «Про затвердження Порядку відшкодування фактичних витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитами на інформацію, розпорядником якої є виконавчий комітет Миколаївської міської ради»

7.03.17 – вчасно

Полтавська міська рада

– визначається керівником структурного підрозділу, у володінні якого знаходиться запитувана інформація, в межах граничних норм витрат, затверджених КМУ № 740 від 13 липня 2011 року (0.1, 0.2, 0.5 %)  3,20грн, 6.40 грн і 16 грн

Рішення виконавчого комітету Полтавської міської ради від 02.11.2011 № 307 «Про затвердження розміру фактичних витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитами на інформацію, та порядку відшкодування цих витрат»

9.03.17 – вчасно

Житомирська міська рада

– Копіювання або друк копій документів формату А4 та меншого розміру (в тому числі двосторонній друк) – 0,1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати (3,20грн);

– Копіювання або друк копій документів формату A3 та більшого розміру (в тому числі двосторонній друк) – 0,2 відсотка розміру мінімальної заробітної плати (6.40грн.);

– Копіювання або друк копій документів будь-якого формату, якщо в документах поряд з відкритою інформацією міститься інформація з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення, приховування тощо (в тому числі двосторонній друк) – 0,3 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки (9.60 грн.)

Рішення виконавчого комітету Житомирської міської ради від 15.12.2011 № 767 «Про встановлення норми витрат на копіювання та друк документів, що надаються за запитом на інформацію»

14.03.17 – Порушення п.1 ст. 20 ЗУ Про доступ до публічної інформації

КМДА

– Копіювання або друк копій документів формату А4 та меншого розміру (в тому числі двосторонній друк) – 0,1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати (3,20грн);

– Копіювання або друк копій документів формату A3 та більшого розміру (в тому числі двосторонній друк) – 0,2 відсотка розміру мінімальної заробітної плати (6.40грн.);

– Копіювання або друк копій документів будь-якого формату, якщо в документах поряд з відкритою інформацією міститься інформація з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення, приховування тощо (в тому числі двосторонній друк) – 0,4 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки (12.80грн.)

Розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) від 12.04.12 № 593 Про затвердження Порядку відшкодування фактичних витрат на копіювання та друк документів, що надаються за запитом на інформацію виконавчим органом Київської міської ради (КМДА)

 

Розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) від 06.09.12 № 1560 Про затвердження розміру фактичних витрат на копіювання та друк документів, що надаються за запитами на інформацію, які надійшли до апарату виконавчого органу Київської міської ради (КМДА)

13.03.17 –

Порушення п.1 ст. 20 ЗУ Про доступ до публічної інформації

Рівненська міська рада

– Копіювання або друк копій документів формату А4 та меншого розміру (в тому числі двосторонній друк) – 0,1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки (3,20грн.)

– Копіювання або друк копій документів формату А3 та більшого розміру (в тому числі двосторонній друк)  – 0,2 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки  (6.40грн.)

– Копіювання або друк копій документів будь-якого формату,  якщо в документах поряд з відкритою інформацією міститься інформація з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення, приховування тощо (в тому числі двосторонній друк) – 0,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки (16,00грн.)

Рішення виконавчого комітету Рівненської міської ради від 19.08.2011 № 147 Про визначення розміру фактичних витрат  на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію

10.03.17 – вчасно

Тернопільська міська рада

– Копіювання або друк копій документів формату А4 та меншого розміру (в тому числі двосторонній друк) – 0,1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати (3,20грн);

– Копіювання або друк копій документів формату A3 та більшого розміру (в тому числі двосторонній друк) – 0,2 відсотка розміру мінімальної заробітної плати (6.40грн.);

– Копіювання або друк копій документів будь-якого формату, якщо в документах поряд з відкритою інформацією міститься інформація з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення, приховування тощо (в тому числі двосторонній друк) – 0,4 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки (12.80грн.)

Розпорядження міського голови від 20.12.2011 № 624 Про затвердження розміру фактичних витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію, та порядку відшкодування цих витрат

9.03.17 – вчасно

Ужгородська міська рада

– Копіювання або друк копій документів формату А4 та меншого розміру (в тому числі двосторонній друк) – не більше 0,1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати (3,20грн);

– Копіювання або друк копій документів формату A3 та більшого розміру (в тому числі двосторонній друк) – не більше 0,2 відсотка розміру мінімальної заробітної плати (6.40грн.);

– Копіювання або друк копій документів будь-якого формату, якщо в документах поряд з відкритою інформацією міститься інформація з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення, приховування тощо (в тому числі двосторонній друк) – від 0,3 до 0,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки (9.60 – 16 грн)

Рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради від 27.01.16 № 20 Про затвердження розміру фактичних витрат та порядок відшкодування витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію

10.03.17 – вчасно

Харківська міська рада

– Копіювання або друк копій документів формату А4 та меншого розміру (в тому числі двосторонній друк) – 0,1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати (3,20грн);

– Копіювання або друк копій документів формату A3 та більшого розміру (в тому числі двосторонній друк) – 0,2 відсотка розміру мінімальної заробітної плати (6.40грн.);

– Копіювання або друк копій документів будь-якого формату, якщо в документах поряд з відкритою інформацією міститься інформація з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення, приховування тощо (в тому числі двосторонній друк) – 0,4 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки (12.80грн.)

Рішення виконавчого комітету Харкывської міської ради від 28.09.11 № 683

Про затвердження розміру фактичних витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитами на інформацію , та порядку відшкодування цих витрат

3.03.17 – вчасно

Львівська міська рада

– тиражування документів (чорно-білий, формат А4) становить 0,30 грн. за одну копію формату А4.

– у разі простого копіювання або друку однієї сторінки документа іншого формату розмір витрат визначається через множення на коефіцієнт, тотожний коефіцієнту відношення формату А4 до формату, що копіюється або видруковується

Рішення виконавчого комітету Львівської міської ради від 01.08.2011 № 731 “Про затвердження Порядку відшкодування фактичних витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитами на інформацію”

17.03.17 – Порушення п.1 ст. 20 ЗУ Про доступ до публічної інформації

Херсонська міська рада

– Копіювання або друк копій документів формату А4 та меншого розміру (в тому числі двосторонній друк) – 0,1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки (3,20грн.)

– Копіювання або друк копій документів формату А3 та більшого розміру (в тому числі двосторонній друк)  – 0,2 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки  (6.40грн.)

– Копіювання або друк копій документів будь-якого формату,  якщо в документах поряд з відкритою інформацією міститься інформація з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення, приховування тощо (в тому числі двосторонній друк) – 0,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки (16,00грн.)

Рішення виконавчого комітету Херсонської міської ради від 20.09.2011 № 424 “Про визначення розміру фактичних витрат для задоволення запитів на публічну інформацію виконавчими органами Херсонської міської ради

 

 

7.03.17 – вчасно

Хмельницька міська рада

– копіювання документів формату А4 на розмножувальній техніці – 0,33 грн. за 1 сторінку (з ПДВ);

– копіювання документів формату А3 на розмножувальній техніці – 0,65 грн. за 1 сторінку (з ПДВ);

– друк документів формату А4 – 0,33 грн. за 1 сторінку (з ПДВ);

– копіювання документів формату А4, якщо в документах поряд з відкритою інформацією міститься інформація з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення, приховування, на розмножувальній техніці – 0,66 грн. за 1 сторінку (з ПДВ);

– друк документів формату А4, якщо в документах поряд з відкритою інформацією міститься інформація з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення, приховування, на розмножувальній техніці – 0,66 грн. за 1 сторінку (з ПДВ).”

рішення виконавчого комітету від 14.04.2016 року  № 261  «Про внесення змін в рішення виконавчого комітету від 28.07.2011 р. № 827»

7.03.17 – вчасно

Черкаська міська рада

– Копіювання або друк однієї сторінки документів формату А4 та меншого розміру – 1 грн;

– Копіювання або друк однієї сторінки документів формату А4 та меншого розміру – 2,01 грн;

– Копіювання або друк однієї сторінки документів будь-якого формату, якщо в документах поряд з відкритою інформацією міститься інформація з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення, приховування тощо – 4,02 грн.

Рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 15.11.2011 №1736 «Про встановлення плати за копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію»

3.03.17 – вчасно

Чернігівська міська рада

– Копіювання або друк копій документів формату А4 та меншого розміру (у тому числі двосторонній друк) – 0,1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки. (3,20грн.);     

– Копіювання або друк копій документів формату АЗ та більшого розміру (у тому числі двосторонній друк) – 0,2 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки. (6.40грн.);

– Копіювання або друк копій документів будь-якого формату, якщо в документах поряд з відкритою інформацією міститься інформація з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення, приховування тощо (у тому числі двосторонній друк) – 0,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки. (16,00грн.)

Рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 10 листопада 2011 року .№ 292 «Про встановлення плати за копіювання або друк документів, які надаються за запитом на інформацію у Чернігівській міській раді»

10.03.17 – вчасно

Івано-Франківська міська рада

– Копіювання або друк копій документів формату А4 та меншого розміру (у тому числі двосторонній друк) – 0,1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки. (3,20грн.)      

– Копіювання або друк копій документів формату АЗ та більшого розміру (у тому числі двосторонній друк) – 0,2 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки. (6.40грн.)

– Копіювання або друк копій документів будь-якого формату, якщо в документах поряд з відкритою інформацією міститься інформація з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення, приховування тощо (у тому числі двосторонній друк) – 0,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки. (16,00грн.)

Рішення Івано-Франківської міської ради від 13.03.2012 № 135 «Про затвердження розміру фактичних норм витрат та порядок відшкодування витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію»

22.03.17 – Порушення п.1 ст. 20 ЗУ Про доступ до публічної інформації

Сумська міська рада

– Копіювання або друк копій документів формату А4 та меншого розміру (в тому числі двосторонній друк)              0,1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї  сторінки (3,20грн.)

– Копіювання або друк копій документів формату А3 та більшого розміру (в тому числі двосторонній друк)  0,2 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки (6.40грн.)

– Копіювання або друк копій документів будь-якого формату, якщо в документах поряд з відкритою інформацією міститься інформація з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення, приховування тощо (в тому числі двосторонній друк)  0,4 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за виготовлення однієї сторінки (12.80грн.)

Рішення виконавчого комітету Сумської міської ради від 17.09.2013р. № 440 «Про затвердження Порядку відшкодування витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію, що надходять до Сумської міської ради та її виконавчих органів»

22.03.17 – Порушення п.1 ст. 20 ЗУ Про доступ до публічної інформації

Чернівецька міська рада

– копіювання або друк документів формату А4 та меншого розміру (в тому числі двосторонній друк) становить 0,1% розміру мінімальної заробітної плати, який визначається на дату копіювання або друку документів; (3,20грн.)

– копіювання або друк документів формату А3 та більшого розміру (в тому числі двосторонній друк) становить відповідно 0,2% розміру мінімальної заробітної плати; (6.40грн.)

– копіювання або друк документів документів будь-якого формату, якщо в документах поряд з відкритою інформацією міститься інформація з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення, приховування тощо (в тому числі двосторонній друк) становить відповідно 0,5% розміру мінімальної заробітної плати (16,00грн.)

рішення виконавчого комітету Чернівецької міської ради від 22.08.2014 р. № 429/14, яким затверджено Порядок відшкодування фактичних витрат на копіювання та друк документів, що надаються за запитами на інформацію

23.03.17
Порушення п.1 ст. 20 ЗУ Про доступ до публічної інформації

Одеська міська рада

 

 

Станом на 24.03.17 відповіді не надійшло

Ілюстрація – exzk.ru
Ціна інформації: прикриваючись законом, міськрада Кропивницького його ж і порушує
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований