09 травня 2024, четвер

На Маловисківщині фермерам розповіли, як протидіяти рейдерству (ФОТО)

В малій Висці, що на Кіровоградщині, фахівці управління юстиції  провели  нараду за участі керівництва району, фермерів, власників сільськогосподарських підприємств і земельних паїв. Мова йшла про варіанти попередження рейдерства на Кіровоградшині в цілому, та зокрема в Маловисківському районі.
Про це повідомляє кореспондент Златополя з Малої Виски.
У рамках круглого столу за участі голови райдержадміністрації Павла Сороки та голови районної ради Світлани Сосновської,  начальник обласного органу юстиції Вадим Гуцул  поінформував присутніх про наслідки вирішення ситуацій, під час яких громадяни постраждали від незаконних рейдерських захоплень. 
За його словами, село Злинка Маловисківського району стало початком епопеї, яка в подальшому збурила  всю область. У той час ще не діяв комплексний «Антирейдерський закон», тому потерпілій стороні доводилося відстоювати свої права у суді. Сьогодні, як запевнив Гуцул,  поновлення прав відбувається значно швидше шляхом написання скарги на незаконні дії реєстраторів до Міністерства юстиції України.  Це єдиний правильний інструмент вирішення проблеми, яким і скористалися жителі села Данилова Балка Благовіщенського району. Саме тому замість довготривалих багаторічних судових процесів питання поновлення прав на власність постраждалих було вирішено в 10-денний термін.
– На жаль, жоден закон не є досконалим, – зазначив Вадим Гуцул, відповідаючи на численні запитання присутніх, – Тому   махінації з майновими об’єктами будуть траплятися до того часу, поки в нашій країні житимуть ті, хто готовий заради власного збагачення цей закон  порушувати. Але  влада почала відкритий діалог на цю тему,  з проявами беззаконності потрібно боротися гуртом.  Міністерство юстиції використовує всі засоби поновлення і захисту прав у повному обсязі. Тепер черга за правоохоронними органами, які повинні притягати винних до відповідальності», – зазначив Вадим Гуцул. 
Разом із цим громадянам слід знати не лише про те, як діяти під час рейдерських захоплень, а й як захистити свою власність від шахраїв. Це можна зробити шляхом використання сервісу «SMS-Маяк», завдяки якому на мобільний телефон буде приходити повідомлення про будь-які зміни, внесені в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, щодо певного об’єкту власності.
Окрім цього, начальник відділу розгляду звернень і забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері держреєстрації Віталій Секмедін зазначив, що всі документи на майно потрібно привести до ладу. Важливо пам’ятати про те, що земельні ділянки, зареєстровані до 2013 року, знаходяться у зоні потенційного ризику, оскільки відомості про них зберігаються лише в Державному земельному кадастрі. Щоб уберегти власне майно від рейдерів, громадянам слід звернутися до державних реєстраторів для внесення інформації про об’єкти їх власності в Державний реєстр прав на нерухоме майно.
В діалозі з фермерами завідувач сектору взаємодії з суб’єктами державної реєстрації Олена Могильна наголосила на тому, що Міністерство юстиції України передало функції реєстрації бізнесу та нерухомості на місця. Йдеться про органи місцевого самоврядування, районні державні адміністрації, акредитовані суб’єкти і нотаріуси. Завдяки цьому вдалося подолати корупційну складову та знищити монополію в сфері державної реєстрації. Разом із цим ніхто не може гарантувати того, що до випадків рейдерського захоплення майна не було залучено держреєстратора. У зв’язку з цим керівникам органів місцевого самоврядування слід реагувати на випадки масової реєстрації документів і повідомляти про них обласне управління юстиції та правоохоронні органи. 
Фото – Златопіль
На Маловисківщині фермерам розповіли, як протидіяти рейдерству (ФОТО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований